keskiviikko 23. elokuuta 2023

Matkavinkkejä Puolan Varsovaan - parhaat nähtävyydet ja hotellivinkki


* Yhteistyössä Polish Tourism Organisation / Toptaste*

Varsova, Puolan pääkaupunki yllätti todella positiivisesti tarjonnallaan. Kaupungin voisi sanoa olevan sekoitus niin Keski- kuin Itä-Eurooppaa ja erinomainen kaupunkilomakohde niin kulttuurista, hyvästä ruoasta sekä vilkkaasta yöelämästä kiinnostuneille. Varsovassa voi tuntea kansainvälisen kaupunkin sykkeen, mutta kaupunki ei kuitenkaan huku turisteihin, kuten monet vilkkaimmat Euroopan kaupungit erityisesti kesäaikaan. 

Lentoaika Varsovaan Helsingistä ei ole kuin n. 1,40 h ja matkaan pääsee mm. Finnairin sinivalkoisin siivin. Näin olleen kaupunki on myös erinomainen viikonloppumatkakohde pienelle minilomalle.

Varsovan valttina on myös erinomainen hinta-laatusuhde. Hintataso on huomattavasti Suomea halvempi niin majoittumisen kuin ruokailun osalta. Jos vertailukohdaksi ottaa myös suositun turistikohteen Puolan Krakovan, niin Varsova on huomattavasti halvempi matkakohde.

 Liikkuminen kaupungin sisällä on myös helppoa, kiitos kattavan julkisen liikenteen. Varsovassa on myös kaksilinjainen metroverkosto ja takseilla ajaminen on edullista ja turvallista. Takseissa on mittari, jonka mukaan hinta määräytyy. Tosin kaikki taksit eivät vastaanota korttimaksua, joten kannattaa varata myös vähän zloteja mukaan.

Keräilin tähän postaukseen meidän kahden päivän aikana läpikäymät nähtävyydet. Toki paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta, joten Varsova kutsuu kyllä vielä ehdottomasti uudelleen. Itselleni jäi ainakin erittäin positiivinen kuva koko kaupungista ja jotenkin tuntuu, että Varsova ja ehkä jopa koko Puola on aivan liian aliarvostettu matkakohteena.

Varsovan vanhakaupunki


Varsovan kaupunkiin kannattaa tutustua kävellen ja erinomainen starttipiste on vanhakaupunki, jossa sijaitsee suurin osa Varsovan tärkeimmistä nähtävyyksistä kuten kuninkaanlinna, kuningas Sigismundin pylväs ja Varsovan vartiotorni, joka on jäänyt jäljelle kaupunkia aikoinaan ympäröineistä muureista. 

Linnan aukio

 

Varsovassa on paljon perinteisiä nähtävyyksiä kuten kirkkoja, palatseja ja museoita upeita puistoja unohtamatta. Ei voisi uskoa, että lähes koko kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa ja on rakennettu sen jälkeen lähes kokonaan uudelleen vanhaa kunnioittaen. Kaupunki siis kirjaimellisti nousi tuhkasta ja raunioista takaisin loistoonsa. Tämä on kyllä uskomaton saavutus kun kuljeskelee Varsovassa ja ajattelee, että tuo kaikki on ollut rauniona n. 70 vuotta sitten. Niin upeasti kaikki on saatu rakennettua takaisin ja onkin ehdottomasti ansainnut paikkansa Unescon maailmanperintökohteena.

Varsovan kuninkaanlinnan edustalla sijaitsee suuri Zamkowyn aukio, jonka keskellä komeilee 8,5 metrisen pylvään päässä kuningas Sigismund III Vasan pronssipatsas. Kyseinen herra sai nimenomaan aikaiseksi sen, että Puolan pääkaupunki muutti vuonna 1596 Krakovasta Varsovaan.

Krakowskie Przedmiescie


Krakowskie Przedmiescie on katu, joka kulkee kuninkaallisen reitin alkupäästä Linnan aukion läheisyyteen ja reitin varrelle osuu vaikka mitä mielenkiintoista nähtävää ja sen voi jopa sanoa olevan Varsovan merkittävin katu. Matkan varrelle osuus niin palatseja, arvokkaita muistomerkkeä, upeita arkkitehtuurisia rakennuksia, Varsovan yliopisto sekä presidentin palatsi.


Pyhän Ristin kirkko



Pyhän Ristin kirkko sijaitsee Krakoskie Przedmiescie kadulla, jossa kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Kirkko on rakennettu alunperin 1700-luvun alkupuoliskolla ja sen on suunnitellut kuninkaallinen hoviarkkitehti Józef Szymon Bellotti. Kirkko kärsi kuitenkin pahoja vaurioita Saksan armeijan räjäyttäessä sen 1945. Kirkko rakennettiin kuitenkin uudelleen heti sodan jälkeen, tosin hieman yksinkertaistettuna alkuperäiseen nähden.

Kirkko on sisältä todella upea, mutta pääsyy miksi sinne kannattaa suunnata on se, että sieltä löytyy Frederic Chopinin sydän. Nimittäin hänen sisarensa toi veljensä sydämen takaisin Varsovaan ja se on haudattuna uurnaan, joka on upotettu yhteen kappelin pylväistä. Itse ruumis haudattiin Pariisiin. 


Pyhän Annan kirkko


Krakowskie Przedmiescien varrella, lähellä Linnan aukiota sijaitseva Pyhän Annan kirkko on yksi Varsovan kaupungin vanhimmista maamerkeistä vuodelta 1454. Kirkko sai lopullisen uusklassisien julkisivunsa vuonna 1788. Kirkkoon pääsee tutustumaan sisälle, jossa suosittelen ehdottomasti käymään. Kirkon on nimittäin sanottu olevan myös yksi upeimmin koristelluista kirkoista Varsovassa.


Varsovan kuninkaanlinna



Varsovan kuninkaanlinna oli Puolan monarkkien kotipaikka satojen vuosien ajan ja tuhoutui toisessa maailmansodassa totaalisesti kuten yläkuvasta näkyy. Uudelleen rakentaminen aloitettiin 1970-luvulla. Heti ensi vilkaisulla ei uskoisi, että kyseessä on niinkin uusi rakennus.

Nykyään linnassa toimii museo, jossa voi tutustua mm. 1500-1800-lukujen maalauksiin kuten esim. Rembrantiin ja upeisiin linnan huoneisiin. Onneksi osa esineistöstä ehdittiin pelastamaan talteen ennen kuninkaanlinnan totaalista tuhoutumista sodassa ja pelastetut osat, kuten esim. ornamenti, ovat toimineet malleina kuninkaanlinnan uudelleen rakentamisessa.  


Vanhankaupungin tori



Vanhankaupungin toria ympäröivät näyttävät korkeat renesanssi- ja barokkikauppiaiden talot eri väreissä. Ei kyllä uskoisi, että nämä kaikki rakennukset on rakennettu uudelleen sodan jälkeen vanhoja alkuperäisiä taloja kopioiden. Rakennusprojekti kesti noin 8 vuotta ja talot olivat taas asumiskelpoisia.


Varsovan kapinamuistomerkki




Varsovan kapinamuistomerkki sijaitsee Varsovan Supreme Courtin eli korkeimman oikeuden edessä ja omistettu kaupunkinsa puolesta väsymättä taistelleelle Puolan kotiarmeijalle. Muistomerkki henkii vuoden 1944 tuhoisia tapahtumia, jolloin Puolan vastarintaliike nousi vastustamaan natseja.

Taustalla näkyvä rakennus on tosiaan Puolan Supreme Court eli korkein oikeus ja näin juristina itseäni kiinnostava rakennus, jonka sivulle kannattaa myös kävellä. Sieltä nimittäin löytyy myös upeat isot naisfiguurit kannattelemassa taloa.


Neon museo



Trendikkäässä Pragan alueella, Veiksel-joen toisella puolella, sijaitsee hauska neonkyltti museo. Kylttejä on eri puolilta maailmaa ja olipas siellä yksi ihan Suomestakin (alakuvassa olevan silmälasiliikkeen neonkyltti). 

Neon museo on todennäköisesti muuttamassa uusiin isompiin tiloihin, joten jos olet suuntaamassa tänne, niin kannattaa googlata tarkka sijainti ennen menoa.


Vistula Boulevards


Vistula Boulevards on Varsovan uusi ja viihtyisä rantabulevardi Veiksel -joen rannassa. Vastarannalla siintää Pragan alue. Ranta-alueella on useita ravintoloita ja se on erityisesti nuorten suosiossa illanviettopaikkana.


Varsovan yliopiston kirjaston puutarha



Muutaman askelen päässä Veiksel-joesta sijaitsee Varsovan yliopiston kirjasto, joka oli mieleenpainuva kohde. Kohde on maisema-arkkitehti Irena Bajersakan taidonnäyte ja kohde on avautunut vuonna 2002. Täällä ei kirjasto ole niinkään se juttu, vaan ulkoportaita pitkin kiipeäminen Euroopan suurimpaan kattopuutarhaan, josta avautuu myös upeat maisemat eri puolille Varsovaa
.

Puolan vodkamuseo



Historiallisessa Koneser Praga Centerin tiloissa Pragan alueella sijaitsevassa Puolan vodkamuseossa pääsee tutustumaan Puolalaisen vodkan historiaan, tekotapaan ja lopuksi kierros päättyy vielä luonnollisesti oman tehtaan tuotannon maisteluihin. Itse en ole niin vodkan ystävä, mutta olihan nuo kaikki neljä eri makua, perunavodka mukaanlukien maisteltava.

Vodkamuseoon tulee varata oma vierailuaikansa, jolloin pääset kiertämään museon oppaan johdolla. Kierros kestää n. 1,5 h.



Hotellivinkki Varsovaan


Motel One  Warsaw Chopin


Lopuksi vielä kiva hotellivinkki Varsovaan. Motel One Warsaw Chopin, jossa yövyimme kaksi yötä. Kyseessä ei ole motelli nimestä huolimatta, vaan uudehko kolmen tähden hotelli. Itse olisin jopa voinut luulla hotellia neljän tähden hotelliksi astuessani ala-aulasta sisään. Hotelli on myös saanut erittäin hyviä arvosteluja ja on sijainniltaan myös oikein loistava.

Motel One on alunperin saksalainen budjettihotelliketju, jolla löytyy hotelleja ympäri maailmaa. Motel One -ketjun hotellit haluavat erottua nimenomaan designillaan. Sisääntuloaula baari- ja vastaanottotiskeineen olikin todella tyylikäs Chopinin teemaa noudattaen. 

Itse huone ei ollut mitenkään super iso, mutta oli kivan modernisti sisustettu ja huoneeseen kuului tilava kylpyhuone. Ainoa mikä oikeastaan puuttui oli minibaari, jonne olisi ollut kiva sujauttaa yöksi vesipullo. 

Suoraan sanottu Motel One Warsaw Chopin ei kyllä muistutanut yhtään budjettihotellia. Hinta-laatusuhde oli kyllä erinomainen. Huonehinta pyöri meidän ajankohtana n. 90 euroa/yö + aamiainen, jonka voi ostaa erikseen. Aamiainen toimi buffet periaatteella ja se oli mielestäni myös hinta-laatusuhteltaan hyvä.


Varsova oli Fredrik Chopinin kotikaupunki, mikä näkyy vielä vahvasti myös ihan katukuvassa. Esim. kaupungista löytyy soivia puiston penkkejä, joissa voi kuunnelle Chopinin tunnetuimpia sävellyksiä. Hotellin ympärillä olikin runsaasti juuri Chopiniin liittyviä kohteita kuten juurikin tällainen soiva puistonpenkki.


Kulttuurin ja tieteen palatsi


Art deco -tyylinen 230 metrinen pilvenpiirtäjä on yksi Varsovan tunnistettavista maamerkeistä ja se on saanut lempinimen Stalinin hammas. Kyseessä on Neuvostoliiton lahja Puolan kansalle vuonna 1955, vaikka se (ainakin omasta mielestäni) näyttää huomattavasti vanhemmalta. Kyseisessä rakennuksessa on 42 kerrosta ja siellä on mm. elokuvateattereita, museoita, kongressisali, valtion virastoja sekä yksityisiä yrityksiä.


Tämä Kulttuurin ja tieteen palatsi sijaitsee heti päärautatieaseman vieressä, josta me sitten hyppäsimmekin junaan ja matkasimme kohti Krakovaa. Matka taittui kätevästi junan ykkösluokassa. Matkustaessa ykkäsluokassa junalipun hintaan kuului myös ruoka sekä kaksi alkoholitonta juomaa. Toki ravintolavaunusta voi sitten käydä ostamassa tarvittaessa muutakin matkaevästä.

 Matka-aika Krakovan ja Varsovan välillä on n. 2,5 h, joten jos haluaa yhdistää lomalleen kaksi eri kaupunkia, niin siirtymä näiden kahden kaupungin välillä onnistuu kyllä kätevästi. Näin tuli nähtyä kaksi mielenkiintoista Puolan kaupunkia samalla reissulla. 


Seuraavassa postauksessa esittelen vielä Varsovan eri ravintoloita, joten kannattaa olla jäädä kuulolle. Lisäksi tietysti Krakovasta on tulossa oma postauksensa.