maanantai 25. syyskuuta 2023

Ahvenanmaan Skördefest Sadonkorjuujuhlat


 *pr-matka yhteistyössä Viking Line ja Visit Åland*

Ahvenanmaan jokasyksyinen Sadonkorjuujuhla eli Skördefesten på Åland houkutteli jälleen viime viikonloppuna runsaasti kävijöitä Ahvenanmaalle. Itse matkasin paikan päälle Viking Linen Garbrielalla, joka oli erikoisristeily vartavasten Skördefestiä ajatellen. Helsingistä meitä lähti n. 600 matkustajaa ja koukattiin hakemaan Tallinnasta vielä 1.100 matkustajaa lisää.

Skördefest on ehdottomasti Ahvenanmaan syksyn kohokohdista ja saari täyttyy vieraista, jotka tulevat nauttimaan ravintoloiden ja maatiloiden antimista ja paikallisista tuotteista. Pääosaa esittää tietysti myös omena, koska Ahvenanmaalta tulee n. 70 % Suomen omenasadosta kiitos pitkälle jatkuvan lämpimän syksyn.

Ahvenanmaa on siitä kiva kohde, että kaikki kohteet on helppo tavoittaa. Välimatkat ovat lyhyitä ja yhden päivän aikana ehtii kokemaan vaikka mitä. Skördefestiin osallituu kymmeniä eri tiloja, joten kierreltävää ja maisteltavaa riittää. Lapsiperheet on huomioitu ohjelmatarjonnassa kivasti ja eri tiloilla on myös paljon erilaisia aktiviteettejä perheen pienimmille. 

Vaikka Ahvenanmaalla kaikki on mukavan lähellä ja välimatkat lyhyitä, niin tilat sijaitsevat kuitenkin sen verran kaukana Maarianhamista, että suosittelen ottamaan mukaan oman auton, vaikkakin bussikuljetuksia on myös tarjolla. Oman auton saa kätevästi laivalle mukaan ja samalla voi täyttää takakontin Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlissa myytävillä tuotteilla ja jos auton takakonttiin sattuu jäämään tilaa, niin äkkiähän se sitten täyttyy vielä laivan tax freen antimilla.  

Hypätään vielä lyhyeen esittelyyn meidän vierailemistamme kohteista.

Bolstaholms gård


Bolstaholms gård on oikea Sadonkorjuujuhlien klassikkokohde ja yksi Ahvenanmaan suurimpia tiloja. Tila on ollut mukana jo 19. kertaa. Tilalla voi tutustua myös tilan eläimiin kuten kanoihin, hevosiin sekä lihakarjaan. Lisäksi lapsille riittää touhuttavaa ja erikoisuutena myös auringonkukkalabyrintti.


Grannas Appel


Grannas omenatila ja bistro on yksi Ahvenanmaan isoimmista omenatiloista. Täällä pystyy nauttimaan lounaan omenatarhan kupeessa ja luollisesti myynnissä on myös heidän omaa omenamehuaan sekä omenoita. Itsekin innostuin ostamaan mukaani 5 kg laatikon Discovery Rosette omenoita, jotka ovat kauniin punaisia myös sisältä.


Öfvergårds


Öfvergårds omenatarha Tjudossa pääsee maistelemaan perhetilan eri omenalajikkeista puristettua mehuja. Täällä voi vuokrata myös hauskan auton mallisen piknik korin, joka toimii samalla istuimena sekä pöytänä. Itse piknik eväät on pakattu auton sisälle ja sen voi vetää omenapuiden alle nauttimaan kivasta piknik hetkestä.


Saftstugan


Saftstugan on Sadonkorjuujuhlien pieni helmi, jossa pystyy myös yksityishenkilöt puristamaan omista omenoista mehua. Täällä saimme maistella myös myynnissä olevia mehuja, jotka veivät kyllä kielen mennessään.


Mattas Gårdmejer


Mattas Gårdmejerissä on maitotuotantoa pienessä skaalassa.  Mattas on pieni maitotila, jossa harjoitetaan perinteistä ja ekologista maanviljelyä. Lehmien ekologisesti tuotetusta maidosta tehdään mm. juustoa, jogurttia ja jäätelöä.


Mickels Gård


Mickels Gård tila sijaitsee Gottbyssä. Luomutilalla kasvaa Ålandsbonden-tuotemerkin alla myytävää lähituotettua laatulihaa. Täällä pääsee myös tutustumaan eläimiin lähietäisyydeltä.


Merikortteli


Merikortteli sijaitsee Maarianhaminassa lähes hotelli Arkipelagia vastapäätä ja täällä voi tehdä vielä merellisen kierroksen ennen hyppäämistä laivalle. Merikorttelissä pääsee ihastelemaan vanhoja aluksia ja venevajoja sekä tehdä ostokisa käsityöpuoti Saltissa ja Gudvivan koruliikkeessä.


Viking Line Gabrielan LYX hytti



Hyttinä minulla oli ihanan tilava ikkunallinen LYX hytti, johon kuuluu myös premium aamiainen a´la carte -ravintolassa sekä minijääkaapin sisältö.


Laivalla tietysti syötiin hyvin a´la carte ravintolassa erikoismenusta ja kauniista maisemista nauttien. 

Kiitos Viking Line ja Visit Åland! Olipas taas ihana pistäytyä syksyisessä Ahvenanmaassa, vaikka se syksy ei niin pitkällä siellä vielä ollutkaan mitä meillä täällä Manner-Suomessa.

sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Ravintolavinkkejä Puolan Varsovaan

*Yhteistyössä Polish Tourism Organisation/Toptaste*

Palataanpas vielä Puolan Varsovaan ravintolavinkkien muodossa. Esittelen tässä postauksessa neljä erilaista ravintolaa, jotka kaikki olivat hyviä ja erilaisia kokemuksia.

 Täytyy sanoa, että Puola yllätti myös ruokapuolella todella positiivisesti. Yksi testaamistamme ravintoloista oli yltänyt jopa Michelin guideen ja ravintolatarjonta oli yleensäkin myös monipuolista.  Mikä tietysti parasta, ravintoloiden hintataso oli Suomeen verrattun edullinen. Varsova on siis myös erinomainen ruokamatkakohde. 

Edellisessä postauksessa olikin jo kertonut Varsovan matkavinkit ja hotellivinkin kera, joten jos se on mennyt sinulta ohitse, niin kyseisen postauksen näet täältä klik.

Syrena Irena


Meidän ensimmäisen päivän lounas aloitettiin oppaan johdattelemana Syrena Irenasta. Ravintola on erikoistunut pierogeihin eli paikallisiin pelmeneihin. Ovat oikeastaan Puolan vastine ravioleille ja niitä pitää ehdottomasti maistaa Puolan reissulla.

Pierogien täytteenä voi olla niin suolaista kuin makeaa. Omaksi suosikiksi nousi perunatäyte juustolla, mutta mustikkainen jälkiruoka pierogi ei ollut myöskään huono valinta. Näihin voi tilata erilaisia kastikkeita kylkeen ja saada vähän erilaista säväystä riippuen juurikin valitusta kastikkeesta.

Kuten kuvan menusta näkyy, hinnat eivät ole päätä huimaavia. Ruoan hinta on myös helppo muuntaa euroiksi vain jakamalla zlotyhinta neljällä.

Ravintolan osoite on Krakowskie Przedmieście 4/6


Muzealna



Perjantai iltasella suuntasimme Michelin guidesta löytyvään ravintolaan nimeltä Muzealna. Oli muuten sen verran hyvin piilotettu tuo ravintola, että etsittiin sitä jokunen tovi. Ravintola on nimittäin National Museumin eli Puolan kansallismuseon alakerrassa ja museon ulkopuolella ei missään lukenut mitään ravintolasta ja pieni sisääntulo kyltti osui juuri museon tolpan taakse.

Keittiömestari Przemyslaw Suskan laatima Muzealnan ruokalista perustuu paikallisiin sesongin tuotteisiin. Listalta löytyy omaperäisiä ja rohkeita tulkintoja tunnetuista ja suosituista puolalaisista ruoista. Alkuruokien hinta pyöri n. 8-10 euron tietämillä, pääruoat olivat n. 15-23 euron välillä ja jälkiruoat n. 7 euroa. Eli hinnat eivät ole mitenkään pahat ottaen huomioon, että ravintola on Michelin guidessa.

Muzealna ravintolasta löytyy myös ihanan tunnelmallinen sisäpiha, jossa mekin ruokailimme ihanan lämpimässä kesäillassa.

Ravintolan osoite on Al. Jerozolimskie 3 The National Museum Warsaw.


Peaches Gastro Girls


Mikäli olet vegaanisen ruoan ystävä, niin kannattaa ehdottomasti napata tämä ravintolavinkki talteen. Peaches Gastro Girls on valittu Varsovan parhaaksi vegaaniravintolaksi ja täytyy sanoa, että taisinkin syödä siellä elämäni parhaat vegaaniset ruoat. Aikamoista makujen sinfoniaa. Täällä kannattaa tilata myös monia eri annoksia ja jakaa niitä seurueen kesken. Vinkkinä, että tilatkaa ainakin ehdottomasti puolikas paahdettu kaali. Ai että! Vieläkin muistelen sitä annosta vesi kielellä. Annosten hinnat pyörivät n. 7-10 euron välillä.

Ravintolan osoite on Mokotowska 58, Varsova

 Źródło





Pragan alueella sijaitseva Zródlo oli erittäin suosittu ravintola ja tänne kannattaa tehdä pöytävaraus ennen tuloa. Paikka ei ole mitenkään hirmu iso, joten siinäkin mielessä varaus on suositeltavaa. 


Kyseisessä ravntolassa tuli maisteltua ensimmäistä kertaa elämässäni puolalaista siideriä ja kuivan siiderin ystävänä tykkäsin, vaikka muu pöytäseurue ei niin oluen ystävinä siihen lämmenneetkään.

Ravintolan idena oli tilata monia jaettavia annoksia, joita meidänkin pöytään tuli useampia. Itse ainakin tykkään tuosta jaettavasta annosideasta ja silloin ei iske myöskään annoskateus ja saa maistella useita eri makuja. Ravintolassa on tarjolla moderneja puolalaisia ruokia. Erityismaininta ravintolan erinomaiselle tartarille ja asiantuntevalle sekä ystävälliselle henkilökunnalle. 

Varsovassa on hyvin toimiva julkinen liikenne ja tähän ravintolan viereen tulee myös metro (pysäkin nimi on Dworzec Wilenski). Ravintola sijaitsee lähellä Vodka museota, joten tämä ravintolakokemus kannattaa melkeinpä yhdistää samalla siihen käyntiin. 

Ravintola osoite on Tarbowa 81 Praga, 03-406 Varsova


Yleisesti ottaen voisi sanoa, että Varsovassa oli kiva suurkaupungin syke ja ihmisiä oli myös runsaasti syömässä ulkona lämpimässä kesäillassa. 

Mitään levottomuuksia ei näkynyt katukuvassa, vaan ihmiset käyttäytyivät fiksusti vaikka olikin viikonloppu. Kaduilla kävely oli myös ihan turvallista eikä tullut kertaakaan sellaista oloa, että käsilaukusta olisi pitänyt pitää erityisesti kiinni tai olisi tuntenut itsensä turvattomaksi. Varsovasta jäi kaikinpuolin kyllä positiivinen  kuva ja kaupunki on myös ehdottomasti erinomainen ruokamatkakohde. Jotenkin tuntuu, että Varsova on jopa aivan liian aliarvostettu matkailukohteena.