maanantai 24. huhtikuuta 2023

Matkavinkit Tukholman päiväristeilylle ja Viking Linen Gabriellan hyttiuudistus


*PR-matka Viking Line/Visit Stockholm* 

Terveiset Tukholmasta! Olipas ihana käydä todella pitkästä aikaa Ruotsissa. Viime kerrasta taitaa ollakin varmaan jo 10 vuotta kun on astunut Tukholman maaperälle, joten johan se olikin jo aika pistäytyä rakkaassa naaupurimaassamme. En tiedä mitenkä tuo aika olikin venähtänyt noin pitkäksi, mutta aika lentää vauhdilla ja vuodet vierii ja tietysti Korona sotki matkailukuviot moneksi vuodeksi, mutta onneksi nyt voi jo reissata vapaasti.

Matkan teemana meillä oli Tukholman kuninkaalliset juhlallisuudet. Carl XVI Gustaf on ollut 50 vuotta vallassa, Kaupungintalo täyttää 100 vuotta ja Kuninkaallinen Ooppera 250 vuotta. Niin ja itse kuningatar täyttää myös joulukuussa 80 vuotta eli yhtä juhlaa tuntuu olevan kuluva vuosi tuolla meidän naapurissa.

Vierailukohteina meillä oli Tukholman kaupungintalo, Statkammaren sekä Kuninkaanlinna, jotka ehti käymään hyvin päiväristeilyn aikana ja nauttimaan vielä lounaankin. Alla tarkemmin tietoja kustakin kohteesta.

 


Viking Line Gabriellan hyttiuudistus


Meidän matka starttasi Helsingistä Viking Linen Gabrielalla ja aamulla klo 10 Ruotsin aikaan oltiinkin sitten Tukholmassa hyvin nukutun yön jälkeen. 

Gabriellan hyttejä on juuri uudistettu  ja mm. kaikki 11. kerroksen yksityisellä käytävällä sijaitsevat 22 parvekehyttiä on remontoitu lattiasta kattoon. Laivan hytit uudistetaan n. 15 vuoden välein ja olikin kiva päästä juuri remontoituun hyttiin. Itselläni oli 9. kerroksen keulassa sijaitseva tilava (20 m2) LXA Premium Seaside hytti, josta olikin kiva seurata kaunista saaristoa ja tietysti rantautumisia. LXA hytissä on laadukas 160 cm leveä parisänky, vuodesohva sekä kirjoituspöytä, tv sekä myös minijääkaappi juomineen, jotka kuuluvat hytin hintaan kuten myös aamiainen. 

Hyttien uudistuksen on suunnitellut Viking Linen oma arkkitehti Johan Nordberg yhdessä M/S Gabriellan intendentin Krista Öhman-Jalosen ja hyttiosaston esihenkilön eli husfru Mira Ylitalon kanssa. Hyttien yleisilme oli ihanan vaalea ja vitsit miten upea sängynpääty hytissäni oli. Piti ihan tutkailla tarkemmin, että mitenkä se on toteutettu ja haaveilen samanlaisesta sängynpäädystä kotiini. Oli jotenkin niin ihana mennä nukkumaan tuon kukkakedon alle ihanan pehmeään sänkyyn.

 

Viking Linen ruoka

Ruoka on Viking Linen asiakkaille yhä tärkeämpi osa risteilyelämystä ja monille jopa ykkössyy lähteä laivalle. Samalla matkustajien odotukset ruoan laatua ja vastuullisuutta kohtaan kasvavat koko ajan. Kyllähän sitä itsekin täytyy tunnustaa, että onhan se hyvä ruoka yksi risteilyn elämyksistä. 

 Valtaosa Viking Linen viidellä laivalla tarjottavasta ruoasta valmistetaan itse laivojen keittiöissä. À la carte -ravintoloissa kaikki tehdään käsityönä, samoin 80 prosenttia buffetin yli 120 ruokalajista. Laivojen keittiöhenkilökunta maustaa itse sillit, tekee burgerpihvit ja paahtaa ja leikkaa paahtopaistit. 

Viking Line hankkii lähes 70 prosenttia ruoan raaka-aineista kotimarkkinoiltaan eli Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Osuus on kasvanut vuosi vuodelta, ja varustamossa tehdään määrätietoista työtä sen kasvattamiseksi edelleen. Tuottajien on täytettävä sekä tiukat laatukriteerit että pystyttävä toimittamaan raaka-ainetta riittävästi.


Vuoden Kokki 2022 -menu

Laivan A´la Carte ravintolassa tarjoillaan vielä toukokuun puoliväliin saakka Vuoden kokki 2022 -menua, kunnes parsamenu astuu tilalle. 

Vuoden kokki 2022 -menu pitää sisällään:

Häränfilee tataki ja karamellisoitua sipulia
Grillattua hummerin pyrstyöä ja sahramivoikastiketta
Haudutettua turskanseläkettä mustalla talvitryffelillä ja velouté-kastikkeella
Puolukkaa, kuusenkerkkää, vaniljajäätelöä ja viskipuuroa

Täytyy todeta, että kyseinen Vuoden kokki 2022 -menu oli kyllä hyvä kokonaisuus ja ruokien kanssa paritetut viinit sopivat niihin täydellisesti eli voin kyllä suositella kyseistä menua. 

Takaisin tullessa kävimme testaamassa puolestaan perinteisen laivan buffan, joka on vähän muuttunut siinä mielessä, että lämpimät annokset on laitettu valmiiksi kuppeihin, jotka on helppo napata mukaan ja näin myös ruokahävikkiä saadaan pienenemään. Ei enää ylipursuavia mättölautasia, vaan ihmiset ottavat sen minkä aikovat syödä.

Pienillä valmiiksi tehdyillä annoksilla on kiva tapa luoda myös visuaalisesti kauniita annoksia, joiden makuelämykset ovat myös kohdillaan. Viking Line onkin saanut paljon kiitosta näistä valmisannoksista.

Kuninkaallinen Tukholma


Tukholman Kaupungintalo
 

Meidän päivä alkoi Tukholman Kaupungintaloon tutustumisella. Kaupungintalo kuulostaa ehkä vähän tylsältä rakennukselta, mutta ei anneta nimen hämätä, sillä rakennus oli todella mielenkiintoinen sisältä ja myös historialtaan. Onhan kyseessä yksi Tukholman tunnetuimmista rakennuksista. Itse rakennuksen sisälle pääsee myös opastetulle kierrokselle. 

Talon on suunnitellut arkkitehti Ragnar Östberg ja talo edustaa kansallisromanttista tyyliä holvikaarineen.  Tukholman kaupungintalo on valmistunut vuonna 1923 ja sen rakentamiseen on tarvittu lähes 8 miljoonaa tiiltä, joten muutaman tiilen tuolla onkin saanut muurata ennen valmistumista.  

Kaupungintalo on tunnettu myös Nobel -illallisista, joiden pukuloistoa meistä moni onkin varmaan seurannut  TV:stä. Nyt pääsi itse näkemään livenä kyseisen sinisen salin, jossa illallinen tapahtuu. Salin lattia on Kolmårdenin vihreää marmoria. 

Kultaisessa salissa järjestetään puolestaan Nobel -illallisten tanssiaiset. Salia koristavat upeat mosaiikkikuviot.

 

 Kaupungintalolla sijaitsee myös toimistohuoneita, kokoussaleja sekä näyttävä kunnanvaltuuston kokoussali, joka yllä kuvassa.

Lounaspaikkana meillä oli kuninkaalliseen teemaan sopiva Stadshuskällaren ihan kaupungintalon kyljessä. Kyseinen ravintola toimittaa myös osan itse Nobel -illallisen tarjoilusta.  

Stadshuskällaren ravintola on erikoistunut Nobel -illallisiin ja kuka tahansa tavallinen kaduntallaaja voi tulla nauttimaan oman Nobel -illallisen eri vuosilta. Hinta pyörii n. 200 euron tietämillä, joten hinta ei ole siinä mielessä paha ottaen huomioon, että myös juomat kuuluvat hintaan. 

Mekin saimme kokea pienen palan Nobelia, nimittäin saimme nauttia vuoden 2022 Nobel -illallisen jälkiruoan aidoista Nobel -astioista nautittuna. Ihana pieni kohokohta reissulla ja pääsi oikeaan kuninkaalliseen fiilikseen. Eipä sitä kovinkaan usein pääse nauttimaan tuollaisesta. 


Statkammaren /Aarrekammio

 

Lounaan jälkeen matkamme jatkui Tukholman Statkammareniin, joka sijaitsee kuninkaanlinnan kellarissa. Statkammarenissa pääsee tutustumaan Ruotsin kruununjalokiviin. Näyttelyssä on esillä mm. kuninkaallisia kruunuja, miekkoja ja valtikka. 

Itse en muuten tiennyt, että Ruotsin kuninkaalliset eivät saa pitää näitä kruunuja päässään. Tämä johtuu siitä, että Ruotsissa ei ole pidetty kruunajaisia sitten 1800-luvun jälkeen. Kruunut ovat kuitenkin eri juhlatilaisuuksissa mukana tyynyn päällä symbolisena ja kullakin kuninkaallisella on oma nimetty kruununsa. 

 

Tukholman kuninkaanlinna 


Tukholman kuninkaanlinna on Ruotsin kuninkaan virallinen residenssi. Kuninkaanlinna sijaitsee Tukholman vanhassakaupungissa ja sitä ei voi olla huomaamatta, koska on sen verran massiivinen rakennus. Tukholman kuninkaanlinna on avoinna myös turisteille ja siellä sijaitsee useita eri museoita. Me ehdimme käymään linnan erikoisnäyttelyssä sekä kiertämään osan kuninkaanlinnaa, jossa tulikin napsittua aikamoisesti kuvia. Alla muutamia kuvaotoksia tarjonnasta. 

Erikoisnäyttelyssä on Ruotsin kuningasperheen hallussa oleva Cameo-tiara, jota kuninkaalliset ovat käyttäneet häissään. Kyseinen tiara on nähty mm. kuningatar Silvian ja kruunuprinsessa Victorian päässä heidän häissään. Kruunussa on näyttäviä Camee-koruja. 

Kaunis Cameo-tiara on kuulunut alunperin keisarinna Josephinelle, joka oli Napoleon I:n puoliso. Ruotsin hoviin tiara päätyi, kun keisarinna Josephine lahjoitti sen lapsenlapselleen Leuchtenbergin Josephinelle, josta tuli Ruotsin ja Norjan kuningatar vuonna 1844.

Olipas kerrassaan mielenkiintoinen päivä Tukholmassa. 

 Oliko joku kohde teille muuten ennestään tuttu?7 kommenttia:

 1. Itselläni ei ihan kymmentä vuotta ole edellisestä Ruotsissa käynnistä aikaa, mutta viisi vuotta taitaa pian tulla täyteen. Tukholma on kuitenkin oikein miellyttävä kaupunki, jossa vierailee mielellään. Kevät taitaa olla oma suosikkiaikani vierailla siellä, koska sää on usein aurinkoinen ja lämpötila joitain asteita korkeampi kuin Suomessa.

  VastaaPoista
 2. tukholma on kyllä mielenkiintoiden lähikohde. Mielenkiintoista nähdä itsekin tulevilla Ruotsi-reissuilla, miten nämä kaikki juhlallisuudet näkyvät myös kaupungin ulkopuolella. Mielenkiintoisia nuo kuninkaanlinnan valkoiset nuket tai puvut / ihmishahmot. Olivatko paperia vai kangasta?

  VastaaPoista
 3. Asuin Tukholmassa 80-luvun alussa muutaman vuoden ja silloin tuli koluttua monet näistäkin kohteista, mutta muistot alkavat kyllä olla sen verran haalistuneita, että kertauskin voisi kelvata. Tosin nyttemmin Tukholmassa käydessämme ohjelmassa on usein sukulaistapaamisia, mikä vie aikaa turisteeramiselta, mutta antaa tietysti toisaalta syvemmän kuvan elämään Ruotsissa ja Tukholmassa. Vikingin laituri on kivammassa paikassa kuin Siljan, sen takia on joskus sekin tullut valittua.

  VastaaPoista
 4. Tukholma on jäänyt vähän sellaiselle "liian lähellä ollakseen mielenkiintoinen" -tasolle, mutta ehkä olisi aika käydä sielläkin ihan kunnolla... Minua ainakin kiinnostaa aina juuri nuo kuninkaalliset nähtävyydet, joten ne pelkästään olisivat ihan hyvä syy vierailla kaupungissa. 🙂

  VastaaPoista
 5. Omastakin Tukholman matkasta on jokunen vuosi aikaa. Kirsikan kukinta aikaan voisin tuonne matkustaa.
  Kivan näköinen tuo laivan hytti. Minkäköhän hintaluokan hytti mahtaa tuo olla?

  VastaaPoista
 6. Minullakin on kyllä useampi vuosi siitä, kun olen käynyt Tukholmassa. Olisi kiva päästä käymään ja käydä myös Kuninkaanlinnassa, jossa en ole koskaan käynyt. Ruoat näyttävät kaikin puolin herkullisilta, ja aika kiva ylläri tuo Nobel -astiasto. Jäin miettimään tuota laivan menua, että miksi sen nimi oli Vuoden kokki? Onko se kenties jonkun Vuoden kokin laatima?

  VastaaPoista
 7. Voi kun ihanaa olisi käydä Tukholmassa! Omastakin viimeisestä käynnistä on vierähtänyt varmaan nuo samat 10v 🤭.Tukholman museotkin ovat varmaan kaikki uudistuneet siinä ajassa.

  Hytti oli aivan loistava! Nyt tiedän, mitä valita seuraavan reissun ajaksi 😍

  VastaaPoista