tiistai 27. lokakuuta 2020

Syksyiset Ahvenanmaan matkavinkit

Merikortteli Ahvenanmaan matkavinkit

Pääsin yhdessä lasten kanssa aivan mahtavalle syyslomareissulle Ahvenanmaalle Visit Ålandin ja Somessa.com yhteistyömatkan puitteissa. Yhteistyö oli instagram yhteistyö, mutta Ahvenanmaa ansaistsee kyllä myös ihan oman blogipostauksensa ja samalla voin jakaa meidän Ahvenanmaan syksyiset matkavinkit myös teillekin. Instan puolella kun tuo kuvien ja tekstin määrä on rajattu, joten saatte nyt täällä blogin puolella oikean kuvatulvan. 

Ahvenanmaalla oli kyllä niin kaunista ja ehdottomasti voin suositella sinne matkustamista myös syksyllä.Meillä oli oma auto matkassa mukana, joten liikkuminen oli helppoa ja Ahvenanmaalla kaikki on kätevästi lähettyvillä. Keräsin tähän postaukseen meidän reissun kohokohdat matkavinkkeinä lapsiperheille. Toki nämä vinkit sopivat myös muillekin kuin lapsiperheille, mutta näkökulmana näissä on, että myös lapset viihtyivät.


Ahvenanmaan opas lapsiperheille


Ahvenanmaa on erinomainen kohde myös lapsiperheille. Välimatkat ovat lyhyitä ja tekemistä myös riittää.  Ahvenanmaalla on kuin ulkomailla, mutta kuitenkin kotimaassa. Matka taittuu ensin laivalla, joka tietysti on lapsille jo elämys ja aikuiset voivat nauttia kaunista saaristomaisemista. Ulkomaan tuntua tuo myös se, että harva ahvenanmaalainen puhuu suomea, joten meillekin tuli kiva ruotsin kielen kielikylpy syysloman puitteissa.  Ja jollei jotain ruotsin sanaa muista, niin helposti vaan enkkua sekaan ja johan tuli ymmärretyksi. 


Merikortteli / Sjökvarteret


Merikortteli sijaitsee Maarianhaminan itäsamassa kävelymatkan päässä keskustasta, Mariebadin kylpylän vieressä. Sjökvarteret osoittautui aivan ihastuttavaksi paikaksi. Merikorttelin alueella voi tutustua mm. perinteisiin venevajoihin ja ranta-aittoihin sekä Merenkulkukappeliin.  Alueella on myös putiikkeja ja ravintoloita, mutta olivat jo nyt kaikki syksyn myötä kiinni, mutta se ei haitannut tunnelmasta nauttimista.

Me osuimme paikalle sattumoisin auringon laskiessa ja mitä ihania sävyjä silloin olikaan taivaalla, kuten kuvista näkyy. Näitä sävyjä (kuvia ei siis ole käsitelty mitenkään) ja postikorttimaisen kauniita maisemia olisi voinut ihastella kauemminkin, mutta valitettavasti vieressä sijaitse Mariebadin kylpylä kutsui. 


Ahvenanmaan matkavinkit lapsiperheille

Sjökvarteret Åland

Merikortteli sjökvarteret

Merikortteli sjökvarteret

Sjökvarteret Åland

SjökvarteretMariebad kylpylä 


Maarianhaminan uimahalli, Mariebadin kylpylä sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päästä ydinkeskustasta ihan Merikorttelin vieressä. 

Mariebadin kylpylästä löytyy myös ulkoallas, josta avautui todella kauniit maisemat merelle pienen hiekkarannan kera. Kylpylän vesi oli myös ihanan lämmintä ja lapset viihtyivät täällä todella hyvin. Paikan kruunasi vielä 65 metrinen vesiliukumäki. Kylpylästä löytyy myös tavallisen saunan lisäksi unisex höyrysauna, jossa mekin pikaisesti piipahdimme.


Mariebad kylpylä Ahvenanmaa

Mariebad kylpylä Ahvenanmaa

Mariebad kylpylä Ahvenanmaa

Kastelholman linnaKastelholman linna on hyvin säilynyt linnanraunio, ottaen huomioon, että se on perustettu jo vuonna 1380-luvulla, jolloin Suomi ja Ahvenanmaa olivat Ruotsin vallan alaisuudessa. Linna on yleensä auki vain kesäisin, mutta syysloman kunniaksi, linna oli meidän vierailun ajankohtana auki. Toki linnan ihasteleminen ihan vain ulkopuoleltakin on näkemisen arvoista, joten kannattaa silti siellä seudulla piipahtaa, vaikkei itse linnaan pääsisikään sisälle.

Matka linnalle kestää Maarianhaminan keskustasta n. 30 minuuttia ja samalla matkalla voi poiketa vaikka Taffelin tehtaanmyymälässä ja ihastella Ahvenanmaan maisemia. 

Linnan sisällä oli lapsille kiva aarrejahti, josta jokainen sai pienen palkinnon ja lapset tykkäsivät myös ritariasusteiden ja muiden aikakauteen sopivien asusteiden sovittamisesta ja äiti puolestaan napsi kuvia minkä ehti. Tuossa saatiinkin menemään aika tovi, kun piti sovitella erilaisia asusteita.

Kastelholman linnan ympärillä on myös paljon nähtävää ja koettavaa. Me jäimme ihastelemaan mm. lampaita, joita Ahvenanmaalla riitti ja piipahdimme ulkoilmamuseo Jan Karlsgårdenissa. Alueella on myös Smakbyn ravintola sekä Ålands Distillery, jotka molemmat olivat nyt valitettavasti kiinni. Lisäksi Ålands golfklubi on linnan vieressä, jonka tien varrelta kannattaa mennä ihastelemaan myös Kastelholman linnaa, vaikka ei golfaamaan olisikaan menossa.


Kastelholman linna Ahvenanmaa

Kastelholman linna Ahvenanmaa

Kastelholman linna Ahvenanmaa

Kastelholman linna Ahvenanmaa
Kastelholman linna Ahvenanmaa

Kastelholman linna Ahvenanmaa

Kastelholman linna Ahvenanmaa

Kastelholman linna Ahvenanmaa


Jan Karlsgård


Kastelhoman linnan vieressä on Jan Karlsgård ulkoilmamuseo, jossa esitellään 1800-luvun Ahvenanmaalaista elämää rakennuksineen ja tuulimyllyineen. Alueen katseenvangitsijana oli perinteinen juhannussalko, joka on nostettu aina 1940-luvulta lähtien juhannusaattona.  

Jan Karlsgårdissa järjestetään myös Ahvenanmaan suurimmat joulumarkkinat, Lilla julmarknad joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna, jos satut matkailemaan Ahvenanmaalla joulun tienoilla.


Jan Karlsgård

Golfia Ahvenanmaalla


Kastelholman linnan vastarannalla sijaitsee Ålands golfklubb, jossa on kaksi 18 reikää sisältävää kenttää, Slotssbanan ja Kungbanan. Niiden lisäksi klubilta löytyy 6 reikää oleva Prinsessan lyhytrata, joka mekin käytiin testaamassa. Ei muuten ollut ollenkaan tylsä, niin kuin jotkut par 3 -radat voivat olla ja oli hyvin hoidettu.

Kiva kun koko perhe päästiin golfamaan, vaikka kahdella pienimmällä ei ole vielä green cardia. Ovat kuitenkin jo vähän tänä syksynä harjoitelleet ja ovat ihan innoissaan, joten otin heillekin omat mailat reissuun mukaan. Vitsit mikä sääkin saatiin vielä koko lauantaiksi. Aurinko paistoi ja lämpötila kapusi 13 asteeseen. 


Golf Ahvenanmaa
Ålands golfklub


Bomarsundin linnan rauniot


Vähän Kastelholman linnasta eteenpäin tulee vastaan Bomarsundin linnan rauniot, joka oli aikoinaan Ahvenanmaan suurenmoisin rakennus. Venäjän puolustusvoimat rakensivat linnoituksen itselleen tärkeänä etuvartiona länteen. Vuonna 1854, Kriminsodan aikana, linnoitus tuhoutui. 

Bomarsundin linnan ympärillä on myös kivoja ulkoilureittejä, joita emme ajan puutteen takia ehtineet testaamaan, mutta ehkä ensi kerralla sitten.

 
Bomarsundin rauniotBomarsundin rauniot Ahvenanmaa

Hotelli Ahvenanmaalla


Yövyimme hotelli Pommernissa, joka sijaitsee Maarianhaminan keskustassa. Hotellin sijainti olikin loistava ja helppo Ahvenanmaalle liikkumiselle ja auton sai hyvin viereen parkkiin.

Hotelli Pommern on remontoitu kokonaan v 2013. Modernin tyylikäs ja skandinaavisesti sisustettu hotelli oli kyllä erittäin viihtyisä. Me saimme yöpyä nämä pari yötä kivassa Muumi -teemaisessa perhehuoneessa, joka oli varusteltu parisänkyllä ja lapsille löytyi seinältä avautuva kerrossänky. 

Erikoismaininta myös erinomaiselle aamupalalle, joka tarjoiltiin hotellin omassa Kvarter5 -ravintolassa. Vastapaistetut leivät ja letut, joka kokki paistoi aamiaispöytään veivät kielen mennessään ja kaiken kruunasi vielä lämmin tuore pulla. Lomallahan voi herkutella hyvällä omalla tunnolla.


hotelli pommern

hotelli pommern perhehuone

Maarianhaminan keskustan tunnelmaaRuokailu Ahvenanmaalla


Ahvenanmaalla löytyy monia hyviä ravintoloita, mutta nyt kun olin liikkeellä kolmen lapsen kera, niin mentiin enemmäkin lasten ehdoilla ja ruoka oli sen mukaista. Tässä joitakin vinkkejä, jotka me todetiin erittäin hyviksi.


Svarta Katten cafe Åland

Hotellimme vieressä, Norragatan 15, sijaitsi tunnelmallinen Kaffestugan Svarta Katten -kahvila, jossa nautimme lounaan ja tietysti Ahvenanmaan pannukakkua. Voin kyllä suositella Svarta Kattenia lämpimästi. Annokset olivat isoja ja kaikki oli tosi hyvää. Jopa meidän nirsot lapset totesivat, että olipas hyvää ja totuushan tulee aina lasten suusta. 

Svarta Katten cafe Åland

Ahvenanmaan pannukakku

Svarta Katten kahvila Ahvenanmaa

Lapset äänestivät pizzan puolesta, joten testasimme satamassa sijaitsevan Adlon Pizzeria & Sportsbarin (Hamngatan). Tilaamamme pizzat todettiin myös erinomaisiksi ja oltiin kyllä aivan ähky näiden jälkeen. Täältä sai myös pizzoja mukaan ja take away pitsojen hakijoita olikin ihan jonoksi asti.


pizzeria Ahvenanmaa

Merenkulkumuseo / Sjöfartsmuseet


Vielä ennen laivalle menoa ehdimme vielä piipahtamaan sataman vieressä sijaitsevassa Merenkulkumuseossa, joka oli lapsille myös kiva elämys, kun sai kiivetä mastossa ja ohjailla laivoja. Perheen pienimille on myös laivarotan metsästystä.

Museolaiva Pommern oli nyt jo kesän jäljiltä kiinni, mutta merenkulkumuseoon pääsee myös sunnuntaisin.

Merenkulkumuseo Ahvenanmaa
Merenkulkumuseo Ahvenanmaa

Merenkulkumuseo Ahvenanmaa

Laivalla Ahvenanmaalle


Suosituin matkustustapa Ahvenanmaalle on ns. ruotsinlaivat. Ajallisesti paras lähtökaupunki on Turku, josta mekin lähdimme matkaan Silja Linellä. Laiva lähti perjantai aamuna klo 8.20 ja Ahvenanmaalla oltiin jo ennen klo 14. Saimme matkustaa aivan ihanassa sviitissä mennen tullen, jossa oli kivasti tilaa koko pesueelle, pari tv:tä ja äitikin ehti ottamaan päikkärit. 

Laivamatka oli aivan ihana elämys kauniine merimaisemineen höystettynä hyvällä ruoalla. Mennessä nautimme aamupalan ja paluumatkalla lounaan Grande Buffetissa, joka on lasten kanssa se helpoin vaihtoehto. Saa itse valita, että mitä syö ja saa hakea lisää, niin paljon kuin jaksaa.


Silja line sviitti

Silja line sviitti

Silja line buffet


Meillä oli kyllä mahtava reissu ja Ahvenanmalle pystyi myös matkustamaan turvallisin mielin näin Korona-aikana. Laivalle ajettiin suoraan autolla eli ei tarvinnut mennä terminaalin läpi ja laivalla liikkuessa käytimme aina hengityssuojaimia ja pääosin oleilimme sviitissämme. Laivalla oli myös tosi hiljaista, joten turvavälit pystyi myös hyvin pitämään. Ahvenanmaalla oli myös todella rauhallista, vaikka olikin syyslomaviikko. Ei ollut mitään turistiryntäystä missään, vaan saatiin oleilla ihan omissa oloissamme tutustuessamme Ahvenanmaahan, jossa riitti kivasti nähtävää. Ehdottomasti kyllä mennään uudelleen.

2 kommenttia:

  1. Ahvenanmaalla olisi kiva päästä käymään, siitä on viime aikoina kirjoiteltu varsin paljon. Itseäni kiinnostaa erityisesti Kastelholman linna. Oliko siellä muuten opastusta? Itse tykkään tuollaisissa kohteista opastuksesta, sillä oppaat voivat kertoa paljon mielenkiintoisia asioita. Bomarsundin linnan raunioista en ollut kuullutkaan. Kiinnostava kohde kuitenkin sekin, erityisesti läheisten uskoilureittien vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Anteeksi näin tämän kommentin vasta nyt. Kastelholmassa ei ollut tällä hetkellä opastusta, mutta kesällä voi olla asia toisin. Muistaakseni oli kyllä kuulokkeita tarjolla, jos niiden kanssa haluaa kiertää. Voin kyllä suositella Ahvenanmaata. Oli kyllä oikein onnistunut reissu ja niin kaunista.

      Poista