keskiviikko 25. elokuuta 2021

Smakufestivals Porvoo

                              *lehdistömatka*


Kuudes Porvoon Smakufestivals pyörähti käyntiin ja minulla oli ilo päästä nauttimaan näistä herkuista jo mediapäivän puitteissa muutama viikko sitten. Olipas ihanan maittava reissu. 

Smakuviikot jakautuvat kahdelle eri viikolle (23.8-4.9) ja kuuteentoista eri ravintolaan, joten siinä mielessä pystyy myös ”koronaturvallisesti” vierailemaan eri paikoissa, koska ei ole ruuhkaa ns. yhdessä paikassa. Smakun ideana on, että on mahdollista maistella ravintoloiden parhaimpia maisteluannoksia 5 tai 7 euron annoshinnalla. Annosvaihtoehtoja on yhteensä 21.

Haikon kartano

Päivä alkoi bussikuljetuksella Kiasman edestä ja siitä matkattiin ensimmäiseksi Haikon Kartanolle, jossa meitä odotti kolmen ruokalajin menu. Ihana aloitus päivälle. Haikon Kartanon ruokafilosofia perustuu skandinaaviseen keittiöön, suomalaisiin raaka-aineisiin sekä läheltä tulevaan ruokaan.

Haikon kartanon Smaku annoksina oli 

Tartar kotimaisesta härän fileestä, sardelli-keltuaiskreemiä luomu kananmunista, Robbe´s Lilla Trädgårdin versoja ja oman puutarhan kukkasia,

Tempura merihauesta, Skagerrakin merirapua ja aiolia Islantilaisesta wasabista ja

Kotimaisia mansikoita Romanovin tapaan sitrusliköörin ja appelsiinin kanssa marinoituna, sitruunavanukasta, oman puutarhan minttua ja marenkia.




Hotelli Runo

Tästä matka jatkui sitten kohti Porvoota ja ensimmäinen pysähdys oli uudessa Runo hotellissa, jossa syötiin kehuja saanut aamiaisbuffa. On kyllä upeat puitteet täällä hotellissa ja toivottavasti joskus pääsee myös tutustumaan huoneisiin ja yöpymäänkin.


Ani´s Cafe

Tästä matka jatkui Porvoon vanhaan kaupunkiin ja kasvisravintola Ani’s Cafeeseen, jonka 3 x Kukkis -annos kutittelee Smakuilijoiden makuhermoja kukkakaalilla, paahdettuna, couscousina ja hummuksena. 

Salt

Seuraavana oli vuorossa Salt, joka sijaitsee Porvoon vanhan kaupungin sydämessä, aivan Porvoon tuomiokirkon vieressä. Maisemat ravintolan ikkunoista ja terassilta ovat kauniit ja ovatkin osa maanläheistä ja rentoa sisustusta.

 Saltin Smaku annoksena maisteltiin makeaa kesätomaattia kolmella tapaa, basilikapestoa, fetaa ja pinjansiemeniä. Tuo pesto vei kyllä kielen mennessään. 

Café Fanny

 Saltista siirryttiin Café Fannyyn, joka on on pieni perheyritys Vanhan Porvoon Raatihuoneentorin aurinkoisella puolella. He valmistavat kaikki herkulliset kakut itse. Täällä maisteltiin Cafe Fannyn perinteinen porkkanakakku. Täytyy ihan rehellisesti sanoa, että oli kyllä elämäni paras porkkanakakku mitä on tullut syötyä ja niitä on kuitenkin tähän ikään mennessä ehtinyt aikaste monta maistelemaan. 


Tässä välissä meillä olikin pieni jalottelutauko tai pitäisikö sanoa shoppailutauko ainakin omasta näkökulmastani. Hyvin ehti kiertämään tässä välin Porvoon vanhan kaupungin ihanat putiikit. 

Bistro Gustaf 

Pienen jalottelutauon jälkeen siirryttiin Bistro Gustafiin, joka on Porvoon keskustassa vanhan apteekin historiallisessa kiinteistössä toimiva ranskalaisen keittiön inspiroima ravintola. Ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla Mannerheiminkadulla juuri vanhan kaupungin kynnyksellä. 

Bistro Gustafin smaku annoksina ranskalaista kala-äyriäisgratiinia ja manteli-kermavanukasta ja uuniomenakompottia 


Rafael´s Steakhouse

Ja matka jatkui Rafael´s Steakhouseeen, joka on tyylikkään rento ja lämminhenkinen seurustelu- ja ruokaravintola, Runebergin puiston laidalla ja Porvoon torin vieressä. Rafael’s on paikallinen perheyritys vuodesta 2009. 

Smakuannoksena heillä on Seared Beef Carpaccio.  Pintagrillattua rotukarjan carpacciota, joka tarjoillaan pikkelöityjen sinapinsiementen, paahdettujen kapristen, luomukananmunista valmistetun piparjuurimajoneesin sekä Robbes lilla trädgårdenin yrttipedillä. 



Brunberg

 Ja kun Porvoossa ollaan, niin tietysti yksi must kohde on Brunbergin tehtaanmyymälä ja päästiinkin vierailemaan sen uuteen vierailijakeskukseen. 


Bosgård

 Makeistehtaan jälkeen olikin vuorossa jotain vähän erilaista, nimittäin Bosgård, jonka kartanoympäristössä pääsee suomalaisiin perinnemaisemiin luonnon keskelle ja pois kaupungin kiireestä. Bosgårdin Smaku annoksena on ylikypsää naudanpotkaa Bosgårdin tapaan. Valitettavasti siitä ei ole kuvaa, koska emme päässeet sitä nyt maistelemaan, koska kokki oli juuri lomalla vierailumme ajankohtana, mutta tutustuimme ihanaan kartanoympäristöön ja heidän toimintaansa. 

Sannäsin kartano

 Meidän Smakupäivämme huipentui Sannäsin kartanolle, jonka juuret juontavat vuoteen 1837. Olen itse ollut joskus yötäkin Sannasissä ja itse kartano on kyllä aivan ihana. Oli kyllä ihana päättää Smakumatka juurikin tänne ja kun vielä aurinkokin paistoi ihanasti.

 Sannasin kartanossa maisteltiin Pernajan lahden kuhasta hiillostettu tartar ja lähimetsien kanttarelleja ja jälkkärinä mehustettuja puutarhamarjoja, lime-jogurttijäädykettä ja luomuhunajakennoa. 

Nyt jos koskaan kannattaa lähteä pienelle minilomalle ihanaan Porvooseen, vaikka ihan yöpymisen kera. Alueella on kyllä paljon koettavaa ja esim. pääkaupunkiseudulta hurauttaa Porvooseen alle tunnissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti