keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Norjan Geiranger, Trollstigen ja Gudbrandsjuvet


Norja on tunnettu upeista vuonoistaan ja henkeäsalpaavasta luonnostaan. Nämä uskomattoan kauniit maisemat saimme kokea Hurtigruten rannikkoristeilyn tiimoilla Havila Voyagerin kyydissä. 

Havila tarjoaa monia eri retkiä rannikkoristeilyreitillään ja meidän Norjan risteilyn ensimmäinen retkikohde oli Geiranger ja Trollstigen, joiden näkemistä olinkin odottanut eniten ja nämä kohteet olivat myös syynä siihen, että ajoitimme Norjan vuonoristeilymme kesäkuun alkuun. Postauksen meidän 11 päivän vuonoristeilystä näet täältä klik.

Skrollaa alaspäin ja lumoudu Norjan kauneudesta!

 GeirangerSaavuimme Geirangerin vuonoon hiljaisesti akuilla matkaten Havilan kyydissä ja satamassa oli parkissa muutama loistoristeilijä vastaanottamassa meitä. Vuonon pohjukassa oleva Geirangerin kylä onkin monen loistoristeilijän vakiopysäkki. Havila ei jäänyt Geirangerin vuonoon parkkiin vaan jätti vain retkeilijät kyydistä ja jatkoi matkaansa eteenpäin seuraavaan satamaan, josta noustiin sitten takaisin laivan kyytiin upean retkipäivän jälkeen. Me puolestaan lähdettiin tutustumaan Geirangeriin ja Trollstigenin upeaan serpentiinitiehen turistibussin kyydissä.

Me olimme täällä risteilyllä kesäkuun alkupuolella ja vaikka olikin jo kesä, niin tienvarsia reunusti vielä muhkeat lumikinokset. Alueella nimittäin sataa jopa 5-6 metriä lunta talvikautena. Mikäli suunnittelee tuonne omatoimireissua, niin kannattaa pitää mielessä, että tässä jutussa olevat tienpätkät eivät kaikki ole auki kuin kesäaikana ja nytkin olivat olleet vasta ehkä noin viikon verran auki.

Lisäksi toinen huomion arvoinen seikka on se, että mikäli olet risteilemässä kesäajan ulkopuolella, niin niissä ei poiketa Geirangerin vuonolla. 


Geiranger kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin ja on monille tuttu matkailumainoksista ja postikorteista. National Georaphicin Traveler -lehti on valinnut vuonon myös koko maailman kauneimmaksi UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 2009.   

Geirangerin voidaan sanoa olevan yksi Norjan tunnetuimmista matkailukohteista ja syy siihen on ilmeinen. Geirangerin vuono tarjoaa silmänkantamattomiin ulottuvia vuoria, laskeutuvia vesiputouksia ja kirkasta sinistä vettä. 

Bussiretken aika pysähdyimme muutamalla näköalapaikalla ja ensimmäisenä oli tämä (jonka nimeä en nyt valitettavasti muista), mistä näkyi myös Seven Sister Waterfalls sekä Geirangerin kylä ja satama, jossa mekin jäimme pois Havilan kyydistä.


TrollstigenNorjan rannikon parhaimpiin nähtävyyksiin kuuluu Geirangerin ohella myös Trollstigen eli vapaasti suomennettuna peikon tikapuut, joka on varmasti yksi maailman kauneimmista teistä maisemiltaan. 

Matkasimme Trollstigeniin Geirangerista ja tien maisemat olivat huikean kauniit. Serpentiinitie mutkittelee jylhien vuorien välistä ja joka puolella on kauniita vesiputouksia. Vuorilta sulava jää muodosti vielä monia uusia isoja puroja vesiputousten lailla. 

Trollstigenin laella on näköalatasanne, jonne kannattaa pysähtyä nauttimaan upeista maisemista ja ihastella kuohuavan vesiputouksen virtaamista vuorelta alas laaksoon.
 

TrollveggenTämän bussiretken aikana ehdimme pistäytyä myös Trollveggenissä, joka on Euroopan korkein pystysuora kallioseinämä. Kohde on ollut base- ja laskuvarjohyppääjien suosiossa, mutta valitettavan moni on menettänyt tuolla henkensä. Näistä kertoo vuoren juurella oleva muistomerkki, josta löytyi myös yhden suomalaisen nimi. 

Trollveggen eli Trollin seinä nimi juontaa juurensa paikallisiin taruihin trolleista, jotka asuvat vuorilla. 


GudbrandsjuvetJos tänne suunnalle matkaa, niin kannattaa pistäytyä myös Gudbrandsjuvetissa, joka sijaitsee Gudbrandsdalenin laaksossa. Norjan Gudbrandsjuvet on syntynyt jäätiköiden ja sulavan jään muovaamana. Rotko on n. 5 m leveä ja 25 m syvä, luoden vaikuttavan näyn, kun vesi kuohuaa rotkon pohjalla. Kirkas vuoristopuro tai ehkä voisi sanoa jopa enemmän koski, on muovannut kallioita vuosien saatossa ja luonut ainutlaatuisen kanjonin, joka vaikuttaa kyllä kävijänsä. 


Norjan rannikon kauneus jätti kyllä ikuisen muiston sydämiin. Kuvia tuli otettua aivan hirmuinen määrä ja onneksi olin tyhjentänyt puhelimeni muistin ennen reissulle lähtöä, jotta nämä kaikki ihanuudet mahtuivat muistoihin.
6 kommenttia:

 1. On kyllä upeita kohteita! Meillä on eteläinen Norja vielä näkemättä, vaikka kiinnostaisikin kyllä kovasti. Erityisesti monet patikkareitit ovat mielessä.

  VastaaPoista
 2. Uskomattoman hienoja maisemia osunut teidän reitille! Kyllä tuo Norjan rannikko siintelee meidänkin haaveissamme heti vaan kun sopiva ajankohta ja reissusuunnitelma osuu eteen :)

  Ihan mieletön tuo lumimäärä kyllä. Siinäkin mielessä hienoa, että kuljetus on ulkoistettu ammattilaisille.

  VastaaPoista
 3. Trollstigen ei ole tuttu - paitsi kuvista, mutta Geiranger-vuonolla vietimme päivän päiväristeilyllä Ålesundista. Sillä oli mahdollisuus myös viettää muutama tunti Geirangerin kylässä ja maisemat tuolla lahden pohjukassakin olivat kyllä hienot - vaikka jylhimmillään ne kyllä olivat itse vuonossa, eli matkalla sinne ja sieltä. Retkilaivalla tarjolla oleva opastus sisälsi myös monia kivoja tarinoita vuonolta. Jos vaikka haluaisit lukea niitäkin, niin tässä: https://meriharakka.net/2020/08/20/geiranger/

  VastaaPoista
 4. Etelä-Norjaan olis haaveissa päästä käymään, mutta toistaiseksi se reissu on siirtynyt vaikka Norja lempimaa onkin. Ollaan monena vuotena harkittu pääsiäisenä Norjaan lähtemistä, mutta jos etelässäkin on kesäkuussa vielä tuollainen määrä lunta, niin ehkä ihan hyvä ettei olla vielä huhtikuussa lähdetty :)

  VastaaPoista
 5. On kyllä todella upeat maisemat! Olen käynyt vain Oslossa, mutta ehdottomasti haluan joskus tutkimaan Norjaa laajemminkin.

  VastaaPoista
 6. Norja on kaiken kaikkiaan upea maa. Olen siellä aika monta kertaa käynyt, mutta tuolla Geirangerissa en vielä ole - aivan varmasti sinne jossain vaiheessa. Tuossa trollstigenissä on paljon samaa mitä on Lysebotn-vuonon päässä olevassa kiemuratiessä, huikeita kokemuksia ajella autolla! Kaiken kaikkiaan tuli taas kova matkakuume Norjaa kohtaan.

  VastaaPoista