sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Vilnan Michelin-ravintolat - kulinaristinmatkalla Liettuan pääkaupungissa

*Pr-matka Lithuania Travel*

Vilna, Liettuan pääkaupunki, on nouseva kohde niin kulttuurin, historian kuin kulinarisminkin saralla. Kaupunki on tunnettu kauniista arkkitehtuuristaan, eloisasta kulttuurielämästään ja viimeistään nyt myös huippuluokan ruokakulttuuristaan. Liettua on saanut nimittäin nyt kesäkuussa 2024 omat Michelin-ravintolansa,  johon yhteistyöhön Liettua satsasi 1,67 miljoonaa euroa. Yhden Michelin tähden ansaisti neljä ravintolaa ja yhteensä 34 ravintolaa pääsi Michelin-ravintolaoppaaseen. Michelin tähden saivat Demo, Džiaugsmas, Nineteen18 sekä Pas mus. Listauksen ravintoloista löydät täältä klik.

Mikä tekee Liettuan Vilnasta erityisen ruokakohteen?


Vilnan ravintolaskene on kehittynyt huimasti viime vuosina. Kaupunki tarjoaa monipuolisia ruokailumahdollisuuksia aina perinteisistä liettualaisista ruoista moderniin kansainväliseen keittiöön. Michelin-tähtiravintolat ovat nostaneet kaupungin kulinaristisen maineen uudelle tasolle, jotka houkuttelevat varmasti uusia matkailijoita ympäri maailmaa. Ruokamatkailu on myös nouseva trendi ja moni turisti haluaa panostaa myös nykyään laadukkaampiin makuelämyksiin.

Liettuan Michelin-ravintolat


Michelin myönsi arvostetun Michelin tähden neljälle pääkaupungissa Vilnassa sijaitsevalle ravintolalle. Michelin Guide -opas suosituksiin pääsi puolestaan 26 liettualaista ravintolaa, joista kävimme testaamassa kaksi. Kurkataanpas vähän syvällisemmin näihin kahteen hyvin erilaiseen Michelin Guideen päätynyttä ravintolaa, jotka sijaitsevat Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Restaurant HeJiHelmikuussa 2024 avautunut HeJi ravintola pääsi nyt heti kättelyssä mainintana Michelin Guideen. Ravintolalla on upeat 1.200 m2 puitteet ja eri kerroksista löytyy eri toimintoja. HeJi -ravintolan taustalla toimii ukrainalainen liikemies, joka on asunut n. 8 v Liettuassa. Ravintolan voisi sanoa olevan sekoitus Kaukoidän ja länsimaisia makuja. 


Astuttaessa sisään ravintolaan, ensimmäinen reaktio oli, että vau! Siis mikä kätketty helmi vähän syrjemmässä kaikesta turistivilskeestä. Ulkonäkö tässä todellakin hämää ja mikä ravintolakokonaisuus odottaakaan kävijäänsä. Kaikki yksityiskohdat on viimeiseen asti mietittyjä ja rakentaminen kesti suunnittelun kera viisi vuotta. Seinämaalaukset on maalattu käsin ja koko ravintolan katseenvangitsijana toimiva puinen "tiski" on veistetty käsin. 


HeJin ylimmästä kerroksesta löytyy rooftop, josta näkyy kivasti myös vastapäätä sijaitseva entinen Lukiskesin vankila, jonne pääsee nykyään myös tutustumaan.  Tästä Lukiskesin vankilasta sitten enemmän toisen blogipostauksen yhteydessä.HeJi -ravintolan upea samppanjabaari avautuu heti sisääntulokerroksessa. Tällä hetkellä valikoimassa on 80 eri samppanjaa ja valikomaa on tarkoitus laajentaa vielä entisestään tulevaisuudessa.


Alimmasta kerroksesta löytyy puolestaan cocktailbaari erikoisine drinkkeineen. Itse maistelin  mm. drinkkiä, jonka päällä oli aloe vaahtoa ja itse drinkki oli tehty jasmiiniteestä ja sakesta. Näitä drinkkejä voi toki tilata myös ruokailun yhteyteen vaikka aperitiiviksi.

Viinien ystävälle HeJi on myös oikea valinta. Viinilistalta löytyy nimittäin 500 eri viiniä, joten viinilistan lukemiseen meneekin pieni tovi. Toki itse aina luotan enemmänkin osaavan henkilökunnan suosituksiin ja parituksiin ruoan kanssa.


Ravintolan upea ruokailutila sijaitsee alakerrassa ja pöydät oli asteltu kivan väljästi eikä naapuripöydän keskustelut kuuluneet. Erikoisuutena "lintuhäkit", jonne voit varata myös pöydän ja katsella kaltereiden takaa muita ruokailijoita. 

HeJi -ravintolasta löytyy myös erikseen vuokrattavissa oleva yksityislounge, jos halua viettää iltaa omassa rauhassa poissa muiden katseilta. Loungessa ei ole tilavuokraa, mutta vastneeksi sitoudut tilamaan 2.500 euron edestä illan aikana.  


Ravintolassa oli hiottu kaikki pienetkin asiat viimeisen päälle kuntoon ja jopa naisten käsilaukuille tuotiin oma pieni palli pöydän viereen eikä laukkua tarvinnut laskea maahan. Henkilökuntaa oli runsaasti ja erittäin ystävällisiä hyvän englannin kera ja kaikki toimi moitteettomasti. Ruoka ei tarvinnut myöskään odottaa pitkään, vaikka ravintola oli täynnä. 

Hintatasoltaan ravintola ei toki ole halvimmasta päästä, mutta ei kalleimmastakaan. Sanoisin jopa, että ravintola on asteen verran suomalaisia perusravintoloita halvempi. Esim. meidän neljän hengen pöytäseurueen lasku alku- ja pääruokien sekä viinien ja drinkkien kera jäi alle 600 euron eli alle 150 euroa per henkilö. Sillä summalla ei kyllä suomalaisessa ravintolassa syö tällaista kattausta mitä HeJi tarjosi.

Mikäli seurueessa on liikuntarajoitteisia, niin kannattaa pitää mielessä, että ravintola ei sovi liikuntarajoitteisille, koska ravintolassa ei ole hissiä ja ruokailutila sijaitsee alakerrassa.


Restaurant Farmer & the Ocean


Toinen testaamamme Michelin guide ravintola oli Farmer & the Ocean. Ravintola on on nimensä mukaisesti mereneläviin erikoistut ravintola ja voisi sanoa olevan sekoitus paikallista lähiruokaa sekä syvänmeren äyriäisiä ja kaloja. Ravintola yhdistää luonnon antimet ja merelliset maut upeaksi kokonaisuudeksi. Listalta löytyy myös muutama liha- ja kasvisvaihtoehto.Farmer & the Ocean menu ei ole kovinkaan laaja, joka voi tietysti olla myös positiivinen asia valinnan kannalta. Itse ainakin tunnustan miettiväni liikaakiin eri vaihtoetojen välillä.

 Lounasaikaan listalta löytyy yksi lihavaihtoehto kala-allergisille ja yksi kasvissyöjälle, koska grilli on käytössä vain päivällisaikaan. Ruoan hinta-laatusuhde oli ravintolassa mielestäni kunnossa ja varsinkin merenelävistä pitävien oikea valinta. Erityismaininta vielä ruokien kauniista asettelusta tarjolle. 


Farmer & the Oceanin tunnelma on rento ja sisustuksesta löytyy elementtejä myös kaukaisista maista. Muutamaan pieneen asiaan olisin kuitenkin kiinnittänyt enemmän huomiota ottaen huomioon, että kyseessä on nyt Michelin Guidesta löytyvä ravintola. Esim. wc-kopeissa arvostan koukkua seinällä, johon voi ripustaa laukun ja takin, jotta niitä ei tarvitse laskea lattialle. Vain toisesta wc-kopista tämä löytyi. Lisäksi, jos asiakas pyytää ehjän teekupin ilman säröjä, niin toivoisin sellaisen saavan, enkä vain vastauksen, että kaikki heidän 12 savikuppia ovat tällaisia ja ne on käsityönä tehty Filippiineillä. Minusta ei ole kovin hygieenistä, että näitä säröillä olevia astioita käytetään elintarvikekäyttöön ja varsinkin kun olen itse vuosikausia harrastanut myös savitöitä ja lasittanut niitä ilman säröjä. Pieniä asioita, mutta kokonaisuus vaikuttaa siihen, että minkälaiset mielikuvat ravintolasta jää mieleen ja hyvä ruoka voi jopa unohtua pienten asioiden alle. 


Vilna on tosiaankin kaupunki, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Olitpa kiinnostunut historiasta, arkkitehtuurista tai intohimoinen ruokaharrastaja tai vain nauttimassa hyvästä ruoasta. Itse olin erittäin positiivisesti yllättynyt Vilnan tarjonnasta.

Neljän päivän reissun aikana ehdimme tutustumaan myös paljon muuhunkin kuin vain ruokaan, joten laittelen erillisen matkavinkit postauksen vielä mitä kaikkea kivaa Vilnassa on, jos vaikka suunnittelet sinne päin reissua. Itse ainakin aion ehdottomasti palata Liettuaan. 

7 kommenttia:

 1. Molemmat kuulostivat hyviltä, myös Farmers & The Iceman puutteistaan huolimatta. En ole Vilnassa ikinä käynyt, mutta kaupunki kiinnostaisi kyllä kovasti.

  VastaaPoista
 2. Vilna on kyllä ihana! Muistan, kun kävin siellä ekan kerran, niin olin melko skeptinen, mutta kaupunki vei äkkiä mukanaan :) Harmittaa, etten itse ehtinyt tälle reissulle mukaan :/

  VastaaPoista
 3. Vilna yllätti meidätkin monipuolisuudellaan, ja on kerrassaan oivallinen kaupunkikohde vaikkapa pidennetyn viikonlopun viettoon. Kaupungin ravintolatarjontakin on näköjään varsin laaja, ja nämä tässä esitellyt paikat on kyllä todella hienoja! Itse en ole kovin kummoinen ruokamatkailija, vaikka tykkäänkin maistella paikallisia erikosuuksia. Enemmän tulee kuitenkin keskityttyä street food -tyyliseen tarjontaan ja edullisiin ravintoloihin kuin fine diningiin, vaikka olisihan se kiva joskus Michelin-ravintolassakin käydä!

  VastaaPoista
 4. Tein Vilnaan ensimmäisen "mää-matkani". Se oli sopivan pieni kaupunki ja lähellä. Sinne voisi mennä joskus uudestaankin, viikonlopun aikana ei ihan kaikkea ehdi vielä nähdä. :) Näistä kahdesta ravintolasta HeJi olisi enemmän minun mieleeni.

  VastaaPoista
 5. HeJin annokset kieltämättä upeita, värit myös huomioitu, joten silmillään pelkästään söisi

  VastaaPoista
 6. Maittavan näköisiä annoksia, ja kivan näköisiä sisustukseltaan nuo ravintolat. Tuo kuppijuttu on aika erikoinen, että ei tuoda uutta vaikka asiakas niin pyytää. Minulla olisi saattanut mennä Karen -vaihde päälle. :D Aika mielenkiintoista tuo, että tuollaisia satsauksia tehtiin, että päästiin Michelin oppaaseen. Ei ainakaan mitenkään vahvista Michelinin imagoa.

  VastaaPoista
 7. Onpas mielenkiintoisen oloiset paikat. Myös ensimmäisen paikan sisustus on hieno. Ihan jo sen vuoksi voisin sinne mennä. Me on oltu 8 vuotta sitten Vilnassa. Eipä tajuttu etsiä Michelin ravintoloita. Maailman kolmanneksi parhaan cocktail baarin kyllä löysimme.

  VastaaPoista