lauantai 22. kesäkuuta 2024

Salo - kiva minilomakohde koko perheelle

*yhteistyössä Visit Salo*

Salo on kaupunki, joka tarjoaa vierailijoilleen yllättävän monipuolisen kattauksen nähtävää ja koettavaa. Tämä Lounais-Suomessa, Turun ja Helsingin välillä sijaitseva kaupunki on täydellinen matkakohde niin luontoa rakastaville, kulttuurin ystäville kuin historiasta kiinnostuneille. Saloon on helppo saapua sekä omalla autolla että julkisilla kulkuneuvoilla, ja sen keskeinen sijainti tekee siitä loistavan minilomakohteen. Minäkin otin suunnaksi Salon pienen miniloman merkeissä yhdessä lasten kanssa. 
 
Salon seudulla on paljonkin annettavaa ja tässä blogipostauksessa esittelenkin Salon parhaat matkailukohteet ja aktiviteetit, jotka kävimme kokemassa.

Design Hill ja PetriS Chocolate


Design Hill ja PetriS Chololate Café on kiva taukopaikka Turku-Helsinki mootoritien varrella Salon Halikossa n. tunnin matkan päästä Helsingistä. Tämä tyylikäs ja inspiroiva paikka on täydellinen kohde kaikille sisustuksen ja laadukkaiden suklaiden ystäville. Olihan tämä minioma aika ihana aloittaa näissä tunnelmissa ja herkkujen parissa. 


Design Hillin valikoima on vaikuttava. Täältä löydät laajan kirjon suomalaisia design-tuotteita, kuten tekstiilejä, astioita ja koriste-esineitä. Valikoimassa on mukana tunnettuja brändejä kuten Marimekko, Iittala, Arabia ja italialainen Alessi.

Kun olet nauttinut muotoilun maailmasta, on aika siirtyä suklaiden maailmaan. Design Hilliltä löytyy nimittäin artesaanisuklaavalmistaja PetriS -suklaastudio ja myymälä. Tämä suklaataivas tarjoaa käsintehtyjä suklaita ja muita herkkuja, jotka hurmaavat jokaisen makean ystävän. Myymälän ikkunan takaa voi nähdä arkipäivisin myös suklaan valmistusta taitavien suklaataitureiden käsissä. 


PetrisS vastaa myös Design Hillin yhteydessä toimivan viihtyisän kahvilan toiminnasta, jossa voit nauttia herkullisista ruoista ja juomista ostosten lomassa. Kahvilassa tarjoillaan paikallisia herkkuja ja itse tehtyjä leivonnaisia, jotka ovat täydellinen lisä muotoiluelämykseen.


Arvatkaas vaan, että olikos sitä maisteltava suklaiden lisäksi myös talon muitakin herkkuja. Kahvilan valikoima kattaa paljon erilaisia tuotteita niin suolaisesta makeaan ja kakkuvalikoima oli niin runsas, että tuli todellakin valinnan vaikeus. Lapsille maistui myös näyttävät mansikkapirtelöt ja tytär puolestaan otti Bubble Tean nutellamarengin kera. Lisäksi maisteltiin myös mm. Turun Michelin-gaalaan suunniteltuja suklaapralineja, jotka ovat myös kansainvälisesti palkittuja. PetriS Chololaten voidaankin sanoa olevan Suomen palkituin suklaatehdas ottaen huomioon mitä kaikkia palkintoja he ovat voittaneet. 

Vinkkinä, että täältä taatusti löytyy myös kivat mökkituliaiset matkan varrelta kätevästi napattuna ja samalla saa kivan kaffetauon ja voi jatkaa taas matkaa virkeänä.

Salon ElektroniikkamuseoSalo tunnetaan paitsi kauniista luonnostaan ja historiallisista kohteistaan myös merkittävänä teknologian ja teollisuuden keskuksena Suomessa. On ollut Mobiraa, Saloraa, Benefonia ja tietysti kaikkien tuntema Nokia. Yksi kaupungin kätketyistä aarteista on Salon elektroniikkamuseo, joka tarjoaa kiehtovan katsauksen elektroniikkateollisuuden historiaan ja kehitykseen.


Museon kokoelmat ovat laajat ja monipuoliset, kattaen elektroniikkateollisuuden kehityksen aina 1920-luvulta nykypäivään. Näyttelyistä löytyy muun muassa vanhoja radiovastaanottimia, televisioita, matkapuhelimia ja muita elektroniikkalaitteita, jotka ovat olleet osa monen suomalaisen arkea vuosikymmenten ajan.

Tämä museo on erityinen paikka, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat. Museossa on todellakin monenlaista koettavaa ja nähtävää. Näyttelyssä voi pelata myös vanhoja 1970–90-lukujen videopelejä: Sonicia, Super Mariota, Space Invadersia tai Salora Playmaster -television tennispeliä. Museossa voi kokeilla miten lankapuhelimella soitettiin käsivälitteiseen keskukseen.

Salon elektroniikkamuseo ei ole pelkästään katseltavaa varten. Museossa on useita interaktiivisia näyttelyitä, joissa kävijät voivat kokeilla vanhoja laitteita ja tutustua niiden toimintaan. Tämä tekee vierailusta erityisen mieleenpainuvan.


Museossa pääsee tutustumaan myös matkapuhelinten kehitykseen, alkaen suurista ja kömpelöistä ensimmäisistä malleista aina nykyaikaisiin älypuhelimiin.

Tulipas sitä ihanan nostalginen olo täällä Salon Elektroniikkamuseossa. Itse muistan vielä hyvinkin monet näistä museon esineistä. Varsinkin mustavalkoinentelkkareista tuli ihania lapsuusmuistoja mieleen ja voi että miten hieno se väritelkkari olikaan, joka löytyi samassa rapussa asuvan parhaan kaverini luota. 

Ja tietysti nämä kiinteät puhelimet tuovat mieleen rakkaita muistoja, joista väännettiin numerot ja numeroita oikeasti etsittiin niistä tiiliskiven painoisista puhelinluetteloista. Kännyköistä ei todellakaan ollut tietoakaan.


Jos haluat päästä tälle historialliselle aikamatkalle, niin kannattaa suunnata Salon Elektroniikkamuseoon. Se on museo jossa lapsetkin viihtyvät. 

Elektroniikkamuseo löytyy osoitteesta Salorankatu 5-7 (Astrum-keskus). Ilmainen parkkeeraus.


Wiurilan kartano ja Wiurila golfWiurilan kartanon kaunis kartanoalue tarjoaa kurkistuksen menneisiin aikoihin ja hurmaa kävijänsä upeilla puitteillaan. Salon Halikossa sijaitseva upean Wiurilan aateliskartanon mailta löytyy runsaasti koettavaa koko perhelle.

Kartano on ollut useiden merkittävien sukujen omistuksessa, mutta sen tunnetuimpia isäntiä ovat olleet Armfeltin suvun jäsenet, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi Suomen historiaan. Kartanon päärakennus, joka on nykyisin yksi Wiurilan tunnetuimmista maamerkeistä, on rakennettu 1800-luvulla. Rakennuksen uusklassinen arkkitehtuuri ja ympäröivä kaunis puistoalue luovat ainutlaatuisen miljöön, joka vie vierailijan ajassa taaksepäin.


Kartanon keskiössä on suuri, C.L. Engelin suunnittelma keltainen talouskeskus, josta löytyy myös kivan tunnelmallinen ravintola Wiurilan Sigrid. Lounas on tarjolla noutopöydästä ja ravintolasta löytyy myös á la carte -valikoima. Kartanosta voi vuokrata myös omaan käyttöön eri kokoisia kabinetteja sekä ison juhlatilan. 


Wiurilan kartanon mailta löytyy myös täyspitkä 18-reikäinen tasokas golfkenttä Wiurila golf. Kartanon historialliset rakennukset ja maisemat luovat golfkentälle erityisen tunnelman, jota ei muualta löydä. Näin golfaavana perheenä olihan meidän tietysti myös käytävä sitä testaamassa. Joskus nuoruudessani sitä kenttää tulikin pelattua useamminkin, mutta nyt on vähän harmillisesti jäänyt unohduksiin uuden Tku-Hki moottoritien myötä. 


Tämäm kesän uutuuselämyksenä Wiurilassa on opastetut museokierrokset Salon iltatori-torstaisin klo 16-17. Oppaana toimi itse Anne-Marie Aminoff. Tämä kierros olikin todella mielenkiintoinen ja voin sitä suositella lämpimästi. Kierroksen aikana kuulee tarkemmin Wiurilan historiasta, pääsee tutustumaan kartanon Kotimuseoon, jossa on esillä Armfelt-suvun käytössä ollutta esineistöä sekä ainutlaatuiseen Hevosvaunumuseoon, jossa on eri aikakaudenn menopeleja 1800-luvulta lähtien. 


Kierroksen aika kävimme myös perheen yksityiskartanossa, jonka tiloja voi myös vuokrata omaan käyttöön. En nyt laita tänne yleiseen jakeluun kuvia kartanon sisältä, koska siellä on kuvauskielto, vaikka itse sainkin sieltä ottaa muutamia kuvia.


Wiurilan kartanossa on tapahtunut juuri sukupolven vaihdos ja meillä oli ilo tavata myös henkilökohtaisesti uusi isäntä Alexander Aminoffin, joka on suvun 8-polvi Wiurilassa.

Wiurilan kartano on upea matkakohde, joka tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Sen rikas historia, kauniit maisemat ja monipuoliset palvelut tekevät vierailusta unohtumattoman. Olitpa sitten kiinnostunut historiasta, golfista, kulttuurista tai vain rentoutumisesta kauniissa ympäristössä, Wiurilan kartano on täydellinen kohde ja näin kartanoita rakastavan ihmisenä ei voi muuta todeta, kuin että ihana paikka.

Kartano sijaitsee 110-tien varrella n. 7 km päästä Salosta.


Salon iltatoriKesäisessä Suomessa ei ole juuri mitään parempaa kuin viettää iltaa ulkoilmassa, nauttien paikallisista herkuista, käsitöistä ja viihteestä. Yksi parhaista paikoista kokea tämä kaikki on Salon Iltatori Salonjoen varrella. Tämä suosittu tapahtuma kerää ihmisiä yhteen torstai-iltaisin kesäkuukausien aikana, tarjoten monipuolista ohjelmaa ja mukavaa markkinatunnelmaa. Tori on auki toki myös päiväsaikaankin arkipäivisin ja lauantaisin, mutta Salon torstain iltatori taitaa olla juurikin se juttu, mikä houkuttelee huiman määrän kävijöitä paikalle. 


Salon Iltatori järjestetään keskellä kaupunkia, Salon torilla. Torin ympärille levittäytyvät myyntikojujen ja esiintymislavan lisäksi myös viihtyisät kahvilat ja ravintolat, jotka täydentävät tapahtuman tarjontaa. Tunnelma on mukavan rento.


Yksi iltatorin vetonauloista on sen ruokatarjonta. Paikalliset ravintolat ja ruokakojut tarjoavat laajan valikoiman herkkuja, jotka vaihtelevat perinteisistä suomalaisista ruoista kansainvälisiin makuihin. Meidän valinta oli Salon Torikaffe, josta saimme nauttia vielä maittavan iltapalan paikallisten munkkien saattelemana.

Iltatori on ennen kaikkea yhteisöllinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen paikalliset asukkaat ja vierailijat. Se on loistava paikka tavata uusia ihmisiä, vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa ja nauttia kesäillasta yhdessä. Torilla tapaa monen ikäisiä ihmisiä, ja erityisesti lapsiperheet viihtyvät tapahtumassa hyvin – lapsille on usein järjestetty omaa ohjelmaa, kuten lasten oma kirpputori. 

Salon Iltatori on ainutlaatuinen kesätapahtuma, joka yhdistää paikallisen kulttuurin, ruoan, käsityön ja musiikin. Se on täydellinen tapa viettää kesäilta ystävien ja perheen kanssa, nauttien hyvästä ruoasta ja rennosta tunnelmasta. Jos etsit mukavaa ja eläväistä kesätapahtumaa, Salon Iltatori on ehdottomasti käymisen arvoinen.


Salon Iltatorit jatkuvat joka torstai 8.8 asti. Meidän visiitin aikana esiintyi Ekotrippi. Tulevat artistit kannattaa kurkata esim. Visit Salon sivustolta. 

Original Sokos Hotel Rikala


Miniloman viettoon tarvitaan tietysti myös mukava hotelli, jonne voi päänsä kellistää aktiviteettien lomassa.


Me yövyimme Original Sokos Hotel Rikalssa Salon keskustassa lyhyiden välimatkojen päästä kaikesta. Hotelli sijaitsee Salonjoen rannalla, josta maisemasta tulikin itselleni mieleen ihan Turun Aurajoki. Joen rantaa pääsee myös kävelemään ja sitä pitkin pääsee kätevästi myös suoraan Salon iltatorille.


Hotelli on sisältä tyylikäs ja moderni. Sisään hotelliin, avautuu kiva avara näkymä vastaanottotiskille ja aulasta löytyy myös mukavanoloiset sohvaryhmät. Vähän peremmälle mentäessä tulee vastaan hotellin iso ravintola, jossa aamupalakin on tarjolla. Hyvällä säällä ruokailun voi tehdä myös hotellin isolla terasilla jokinäkymän kera. 


Meillä oli käytössä kaksi huonetta, joista toisesta löytyi myös oma sauna. Olihan se aika ihana pistäytyä vielä omassa saunassa iltatorin jälkeen ja kellahtaa puhtaisiin lakanoihin.

Hotellilla on myös parkkimahdollisuus ja vierestä löytyy myös iso parkkialue, jonne auton voi jättää maksutta.

Muuta huomioitavaa


Salosta löytyy myös Salon tilapuodit, joissa on varmasti kiva vierailla. Valitettavasti emme itse ehtineet niissä pistäytyä, mutta kannattaa pitää nekin mielessä suunnatessa Saloon ja niistä tehdyn kartan.

Lopuksi vielä vinkkinä, että Salon alueella on ilmainen joukkoliikenne Paikku kesällä 24.6-26.7.2024. Saloon on myös hyvät juna- ja bussiyhteydet, jollei ole omaa autoa käytössä.

Jos et ole vielä käynyt Salossa, suosittelen lämpimästi vierailemaan ja kokemaan itse tämän upean paikan. Kiitos Salo, toivottavasti nähdään taas pian!


10 kommenttia:

 1. Olen käynyt Salossa lähinnä kaupungin luontokohteissa. Tässä olikin itselleni useita tuntemattomia, mutta kiinnostavia kohteita. Erityisesti elektronisessa tulee varmasti käytyä - mutta tosiaan täytyy laittaa muitakin mieleen.

  VastaaPoista
 2. Itselleni Salo mieltyy niin työmatkakohteeksi, etten ole sitä matkakohteena oikein osannut ajatellakaan! Design Hillissä tulee kyllä aina välillä poikettua ja olemmehan mekin käyneet Wiurilan kartanossa joskus lounaalla, eli onhan sillä suunnalla ihan kivoja kohteita!

  VastaaPoista
 3. Ei tulisi mieleenkään lähteä Saloon. Mutta kaupunkihan vaikuttaa kivalta ja mielenkiintoiselta. Ei hassumpi kesäreissukohde!

  VastaaPoista
 4. Voihan Salo! Tullut tutuksi hevosjuttujen ansiosta. Esim. Wiurila on tuttu kisojen ansiosta :)

  VastaaPoista
 5. Vielä kannattaa Salossa lasten kanssa käydä katsomassa liikennepuisto Alanko 5-12 vuotiaille lapsille, oma kypärä mukaan osoite Hämeentie 34

  VastaaPoista
 6. Salossa on elektroniikkamuseon lisäksi historiallisia paikallismuseoita, joista yksi on varsin erityinen. Jopa 1700-luvulta peräisin oleva hirsinen pappilan torppa. Aika on pysähtynyt torpassa, jossa on eletty tavallista elämää ja josta puuttuvat ylellisyydet ja prameus. Museoon vapaa pääsy ja kesäkahvila palvelee.

  https://salomus.fi/museokohteet/tromperin-kestikievari/?ved=2ahUKEwiI8M3mgPqGAxW2GxAIHcMYDMQQgU96BAgpEAQ

  VastaaPoista
 7. En ole koskaan Salossa käynyt, mutta ehkä pitäisi, sillä opiskeleviin parhaillaan Salon ammattiopistossa (etänä tosin). :D Vaikuttaa oikein viihtyisältä kaupungilta!

  VastaaPoista
 8. Salon golfkentät ovat tulleet tutuksi vuosien varrella, mutta Salo on muuten jäänyt aika pintapuoliseksi itselle. Senhän voisi korjata aloittaa Elektroniikkamuseosta.

  VastaaPoista
 9. Eipä tule tosiaan Saloa pohdittua vierailukohteena. Toki Design hillissä tulee poikettua ja Wiurilan golf rataa on kierretty

  VastaaPoista
 10. Olen ennenkin kuullut kehuttavan Saloa kivaksi kotimaan matkakohteeksi. Elektroniikkamuseo tarjoaa kyllä varmasti valtavan paluu menneisyyteen-fiiliksen :D . Olisihan tosi mielenkiintoinen paikka!

  VastaaPoista