sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Matkavinkkejä Tallinnaan - Uudistunut Lentosatama, Noblesser ja Pohjalan tehdasalue

*presstrip Visit Estonia/Visit Tallinn/Matkailutoimittajien Kilta*

Olipas monipuolinen ja onnistunut Visit Tallinnan, Visit Estonian ja Matkailutoimittajien Killan järjestämä kahden pvän lehdistömatka Viroon. Ehdimme tutustumaan Viron suosituimpiin matkailukohteisiin, uusiin kehittyviin alueisiin ja nähdä upea luontokohdekin Viron maaseudulla ja reissun parasta antia oli paikallisten yrittäjien kohtaamiset tarinoineen.  

Matkamme starttasi Eckerö Linen MS Finlandialla ja matkasimme mukavasti Captain´s Loungessa, joka oli varattu vain meidän porukalle. Laiva oli aivan tupaten täynnä helatorstain matkaajista Viron suuntaan, joten oli kiva saada seilailla olla oman porukan kera omassa rauhassa.

Kurkaataanpas sitten mitä kaikkia kohteita ehdimme käydä parin päivän aikana ja myös meidän hotellin Mövenpickin esittely ja pari ravintolavinkkiä Tallinnaan.

Tässä postauksessa pitäydytään vielä Tallinnassa ja sen kohteissa ja seuraavassa postauksessa lähdetäänkin sitten seikkailemaan vähän muualle Viroon.

Tallinna


Mövenpick Hotel Tallinn


Mövenpick Hotell Tallinn on neljän tähden ylellinen hotelli, joka sijaitsee vanhan kaupungin lähettyvillä tarjoten ihanteelisen tukikohdan kaupungin tutkimiseen. Seitsemän kerroksisessa hotellissa on tilavat ja valoisat huoneet. Kauppakeskus Solaris sijaitsee aivan hotellin lähettyvillä, joten shoppailemaankin pääsee käden käänteessä. 


Hotellista löytyy myös kaunis maisemoitu sisäpiha ja oman huoneen ikkunan alle osui juurikin tämä kaunis kirsikkapuiden kukinta. Ihan kuka tahansa tätä sakuraa ei pääse ihastelemaan, vaan nämä kirsikkapuut löytyvät hotellin sisäpihalta eivätkä näy kadulle asti.


Hotellista löytyy myös kylpylä- ja wellnes-keskus, joka tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden rentotua ja hemmotella itseään. Voisi sanoa, että hotelli Mövenpick Tallinn tarjoaa tyylikkyyttä ja mukavuutta. Aamupala oli myös mukavan kattava ja sen sai nauttia hotellin ylimmässä kerroksessa.

Lentosatama - Lennusadam


Pääsimme ennakkotutustumaan Viron merimuseon pääyksikköön Lentosamataan eli Lennusadamiin, joka avatui yleisölle 12.5.24 koko kevään kestäneen remontin jäljiltä. Itse en ollut koskaan aiemmin käynyt siellä, vaikka monesti on tullut mentyä siitä ohi, joten olikin mukava päästä nyt sisälle asti.


Lentosatama tarjoaa vierailijoilleen mielenkiintoisen katsauksen maan merelliseen historiaan. Museo sijaitsee vanhassa vesilentokoneiden säilytyshallissa, joka tuo oman säväyksensä tunnelmaan.


Historiallisessa vesilentokonehallissa on esillä n. 200 aitoa näyttelyesinettä. mm. todellinen sukellusvene Lembit, joka oli vielä käytössä 1950-luvulla. Alkuperäisessä kunnossa olevan sukellusveneen sisälle pääsee myös vierailemaan.


Lentosatamasta löytyy myös vesilentokone Short 184.

Noblessner 


Parin kilometrin päässä Tallinnan satamasta sijaitseva Noblessner on yksi Viron mielenkiintoisimmista ja nopeimmin kehittyvistä alueista. Olenkin siitä kirjoitellut muutaman kerran aiemmin ja viimeisimmän postauksen siitä näet täältä. Tämä entinen sukellusvenetelakka-alue on kokenut viime vuosina merkittäviä muutoksia ja se on muuttunut vilkkaaksi asuin- ja liikealueeksi, joka houkuttelee niin asukkaita kuin matkailjoita. Noblessnerista löytyy myös viehättävä rantabulevardi ja vierasvenesatama.


Ravintola Lore Bistro


Yksi Noblessnerin helmistä on Lore Bistro, joka löytyy myös mainintana Michelin oppaasta. Ravintola tarjoaa mutkatonta ruokaa ja monet annokset on suunnattu  jaettavaksi. Me nautimme lounaaksi kalakeiton, joka olikin ravintolan yksi suosituimmista annoksista. Keitto oli tehty kirkkaaseen liemeen ja sisälsi paljon pinaattia sekä yrttejä.

Meillä oli ilo tavata myös ravintolan perustaja, keittiömestari Kristian Peäske, joka kertoi omista vaiheistaan ravintolabusineksessä. 


Lore Bistro on paikka, jossa ruoka ja lämmin tunnelma kohtaavat luoden ainutlaatuisen viihtyisän ympäristön hyvän ruoan parissa. Oman lämpimän tunnelmansa tuo vielä molemmista ravintolasaleista löytyvä takka, jonka liekit toivatkin ihanan lämpimän tunnelman. Erityismainintana täytyy nostaa vielä esille talon oma raparperimehu, jota suosittelen ehdottomasti tilamaan. Raparperi tuntui muutenkin olevan Virossa erittäin suosittu ja tällä reissulla tuli maisteltua myös raparperikuohuvaa, mutta siitä sitten enemmän seuraavassa postauksessa.

Tütar-taidegalleriaEhdimme lounaan jälkeen pikaisesti pyörähtää vielä tutustumassa Noblessnerin alueella sijaitsevaan Tütar-taidegalleriaan ja nauttimaan taidepläjäyksestä. Galleria on erikoistunut nuoriin alle 40-vuotiaisiin taiteilijoihin.


Põhjalan tehdas


Yksi mielenkiintoisimmista kohteista tällä matkalla oli vierailu Põhjalan tehtaan alueella. Kyseessä ei siis ole Noblessnerissa sijaitseva panimo, vaan Pohjois-Tallinnassa Koplissa sijaitseva uusi kasvava ja kehittyvä alue. Alueella on ollut ennen huonossa maineessa, mutta nyt alueelle on löytäneet myös lapsiperheet ja yrittäjät. Alueelta löytyy monipuolisesti mm. taiteilijoita, kirjakauppa, panimo ja tapahtumavenue, jonka juuret juontavat vuoteen 1905. Paikka toimi aluksi sotalaivojen rakennuspaikkana ja vuonna 1920 siellä ruvetiin rakentamaan mm. kumisaappaita ja kaikkea kumiin liittyvää. Tehdas toimi 1998 asti ja oli pitkään hylättynä.


Põhjalan tehtaan alueen kierros aloitettiin iltapäiväkahveilla Tapahtumatila Akru Saalissa, jonka yhteydessä toimii myös kirjakauppa Reads sekä kahvila Kiosk nro 3. Tapahtumatilassa pystyy järjestämän myös helposti jopa 100 hengen tilaisuuksia ja se onkin yksi merkittävimmistä tulonlähteistä.


Kirjakaupan vetonaulana on italialaisen taiteilijan tekemä 5.000 kirjan käsittävä installaatio, joka kuvaa susia pakenevaa naista. Kirjakaupan kirjoista n. 10 % on uusia ja muutoin myynnissä on kierrätettyä kirjallisuutta.


Ehdimme piipahtamaan myös uudenkarheassa Tuletorn-panimossa, jossa skottitaustainen perustaja Chris Pilkington esitteli panimonsa toimintaa.


Tästä rouheasta uudesta trendialueesta tullaan varmasti kuulemaan vielä paljon.

Kolm Sibulat -ravintola


Kolm Sibulat eli suomeksi kolme sipulia ravintola sijaitsee vanhankaupungin sydämessä, historiallisessa ympäristössä, mikä tekee siitä erityisen suositun niin paikallisten asukkaiden kuin matkailjoiden keskuudessa. 


Meidän ruoat oli tilattu etukäteen, joten en päässyt tutustumaan menuseen sen tarkemmin, mutta meidän kolmen ruokalajin menu koostui alkuun herkullisista "juustopalleroista", ankasta punajuuripedillä ja jälkkärin sisältö jäi vähän mysteeriksi, mutta kaikki olivat oikein hyviä, vaikka ankka ei varsinaisesti olekaan suosikkini.

Ravintola on monesti kuulunut Viron 50 parhaimman ravintolan joukkoon ja siltä löytyy myös Green Key -merkki.

Seuraavassa postauksessa hypätäänkin sitten Tallinnan ulkopuolelle ja matkataan Viron Kõrvemaan alueelle ja vieraillaan mm. Aru kartanossa, joten stay tuned.4 kommenttia:

 1. Sä olit saanut paljon mahtumaan yhteen postaukseen! :) Oli kyllä onnistunut reissu!

  Mä jäin myös miettimään,mitä toi jälkkäri oli :D

  VastaaPoista
 2. Näyttääpä nuo kirsikankukat hienolta. Mielellään niita ihailisi ikkunan alla. Niin ikään lentosatama kuulostaa erittäin kiinnostavalta, jossa täytyy vierailla seuraavalla Tallinnan matkalla.

  VastaaPoista
 3. Ehkä olisikin pitänyt suhtautua uteliaammin tuohon reissuun :-) Pikaisella vilkaisulla matkaohjelmaa kuittasin sen "kertausreissuna", sillä esimerkiksi Lennusadamia kolusimme jo joskus vuosia sitten - oli kyllä mielestäni hyvin toteutettu museo jo silloin, mutta ehkä sen olisi voinut siis katsoa uudelleenkin. Toisaalta maailmassa on niin paljon kaikkea, että pitää suhtautua kertaamiseen kriittisesti ...

  VastaaPoista
 4. Onnistuneen näköinen vierailu teillä! :) Lentosatama näyttää mielenkiintoiselta myös visuaalisesti, tulee mieleen pelinomainen ympäristö. Ja tuo kirjakauppa/kahvila meni kyllä omalle listalle myös muiden bloggaajien postausten perusteella!

  VastaaPoista