sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Testissä Muurikan sähkösavustin Pro
Meillä täällä pihalla tuprutteli viime viikonloppuna ihana savun tuoksu, kun kokeilin uutta Muurikan sähkösavustinta. Kristallinhohtoa Insta Storyssa näittekin sen jo ihan livenä toiminnassa ja minkälaista tuotosta siitä silloin tuli. Oi nami sanon vieläkin! 

Tässä uudessa Muurikan sähkösavustimen pro-versiossa,  lämpötilaa pystyy itse säätämään eikä enää tarvitse savustinta sammutella välillä, vaan nyt pystyy itse kontrolloimaan lämpötilaa portaattoman lämpötilasäätimen avulla. Savustimen päällä on myös lämpömittari, josta näkee helposti savustimen sisällä olevan lämpötilan. Tehoja tästä laitteesta löytyy 1100 W.

Muurikan sähkösavustimet suunnitellaan, valmistetaan ja tarkistetaan Suomessa, mikä on tietysti iso plussa. Laite on ruostumatonta terästä ja seisoo omilla jaloillaan. Esivalmistelut ovat myös todella helpot. Etsit vain sopivan tasaisen paikan ulkona, josta saa liitettyä laitteen pistorasiaan ja laitat laitteen lämpenemään. Sen jälkeen pitäisikin miettiä, että mitä sitä sitten savustaisi. Oikestaan vain oma mielikuvitus on rajana. Merenelävien lisäksi voi savustaa myös lihaa, makkaraa, kasviksia ja tehdä myös jälkiruokia, joihin haluaa hienostuneen savun aromin.

Meillä on ollut mökillä käytössä jo monen monta vuotta kaappimallinen sähkösavustin ja joka kesä olenkin sillä savustetullut ahkerasti lohta uusien perunoiden kaveriksi. Nyt halusin kaupunkikotiin vähän pienemmän ja kätevämmän mallisen sähkösavustiminen, jonka saa helposti nostettua esille ja varastoon.  Vaikka nyt on tosiaan talvi, niin sehän ei ole mikään este sähkösavustimen käytölle. Toki savustaminen voi viedä vähän pidemmän ajan ja tehoja tarvitaan enemmän, jos ulkona on ihan hirmuisesti pakkasta, mutta tällaisella parin asteen pakkaskelillä savustaminen luonistui oikein hyvin ja lopputulos oli samassa ajassa valmista, mitä normaalissa uunissa. Erona vain on se, että uunissa et saa ruokaan sitä ihanaa hienostunutta savun makua, mitä savustimella saa. 

Lohi taitaa olla se yleisin savustettu ruoka ja lihan savustaminen on ainakin itselläni jäänyt ihan kokeilematta, vaikka monesti olen sitä miettynyt. Joten nyt päätin ruveta tuumasta toimeen ja aloitin uuden savustimen kokeilen kanan savustamisella. Hain kaupasta maustamattomia kanankoipia ja marinoin ne ensin barbeque marinadissa. Sitten esilämmitin savustinta täydellä teholla (3 teho), että se saavutti n. 180 asteen lämpötilan ja laitoin kanat muhimaan sinne n. 20 minuutiksi eli käytin sitä ensin ihan uunin tavoin. Tämän jälkeen lisäsin savustimeen vähän kostutetut savustuspurut ja parisen sokeripalaa tuomaan  väriä savustettavan ruoan pintaan. Kanat muhivat sitten vielä savustimessa n. 40 minuuttia ja saivat ihanan savustetun maun itseensä. Voi, että olivat myös hyviä. Älkää antako tuon tumman ulkonäön hämätä. Sisältä kana oli erittäin muhevaa ja syötiin ne leveiden lankkuperunoiden ja barbeque dipin kera. Nami! 

Seuraavan lihakokeilun voisinkin ottaa possun valmistamisen ja jos se menee nappiin, niin siitä voi siirtyäkin vaikkaa kalkkunaan tai jopa riistaeläimiin. Mielenkiinnolla odotankin jo seuraavaa kokeilua vesi kielellä. Tuo savustettu ruoka on vaan niin hyvää ja mikäs sen parempaa, kun se saa tuoreeltaa lämpimänä heti ruokapöytään.
Savustushaketta suositellaan laitettavaksi maksimissaan 2 dl ja tällä määrällä saikin hyvän savun maun kanoihin.


 Laitteen ritilä, rasvapelti ja purupelti ovat konepestäviä, joten laitteen puhdistamiseen ei mene hirmuisesti aikaa. Vinkkinä voisi kuitenkin antaa, että kannattaa suojata ritilän alla oleva ns. rasvapelti foliolla, niin se on helppo kääräistä pois pellin päältä ja heittää roskikseen eikä tarvitse sitä erikseen lähteä jynssäilemään.Muurikan sähkösavustimen mukana tulee kätevä suojahuppu, jolla saa varastoitua savustimen siististi odottamaan seuraavaa käyttöä. Pakkauksen mukana on myös pieni pussi savustuspuruja, että pääsee heti savustamisessa alkuun ja pieni reseptivihko, josta pitääkin ottaa ohjeita kokeiluun.
 Ihanaa, että savustaminen on nykyään näin helppoa, että luonistuu ihan tällaiselta harrastelijaltakin. Tämä tulee olemaan ehdottomasti meillä käytössä ympäri vuoden.

Muurikan sähkösavustimista näet enemmän täältä klik.


*yhteistyö*4 kommenttia:

 1. Voi nam, miten herkullista näyttää. Meillä mies varmaan heti savustaisi lohta ja muita kaloja, lammastakin testaisi, siitä olen varma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lammas voisikin muuten olla aika hyvää savustettuna ja ai aij tuo savustettu lohi on myös niin hyvää. Tämä lihan savustus oli kyllä sen verran hyvä kokeilu, että ehdottomasti pitää testata lihan savustamista toistekin.

   Poista
 2. Nam nam :)
  Kiitos vinkistä, me käydään tutustumassa tarkemmin sähkösavustimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savustettu ruoka on tosiaan niin namia. Tällä sähkösavustimella on kyllä niin helppoa tuo savustaminen, kun näkee lämpötilan ja pystyy sitä itse säätelemään, että lopputulos on aika taatusti onnistunut.

   Poista