keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Välimerenristeily Royal Caribbean Harmony of the Seasillä

Yhteistyössä Elämys Cruises kanssa

Näin keskellä talvea on ihana palata lämpimiin lokakuun risteilymuistoihin, jonka saimme kokea yhdessä tyttäreni kanssa. Laivana meillä oli upea Royal Caribbeanin Harmony of the Seas loistoristeilijä, joka on yksi maailman isoimmista risteilijoistä. Laivan liikennöinti alkoi toukokuussa 2016 ja sillä on pituutta yhteensä  362 metriä ja matkustajakapasiteetti on 6410.

Instatilini Kristallinhohtoa päivittyi ahkerasti reissun aikana ja kaikki storyt löytyvät kohokohdista Cruise -alta, joten sieltä pääset myös vielä risteilyn tunnelmiin. Storyjen katselukerrat räjähtivät aivan tähtitieteellisiin lukemiin ja oli ilo huomata, että tällainen luksusristeily loistoristeilijällä kiinnostaa myös meitä suomalaisia todella paljon. Reissun aikana tulikin hirmuinen määrä kysymyksiä, joihin yritän nyt parhaani mukaan täällä vastailla ja kertomaan meidän risteilyn kulusta ja antamaan vinkkejä risteilyä suunnitteleville. Toki saa vielä lisää kysellä, jos en osannut kaikkeen vastata.


Risteilyreitti Välimeren risteilyllä ja retket


Risteilyreittinä tällä Välimerenristeilyllä oli Barcelona - Palma de Mallorca - meripäivä - La Spezia - Rooma - Napoli - meripäivä - Barcelona. 

Lähtösatamana meillä oli Espanjan Barcelona, josta laiva lähti liikkeelle sunnuntai illalla klo 18. Laivalle pääsee hyvissä ajoin ennen sen irtaantumista laiturista ja mekin olimme satamassa jo n. klo 12 ja lähtöselvitysten jälkeen, (joihin kuului mm. Koronatestaukset ja turvatarkastukset) olimme hytissä n. klo 13.30. Myös ravintolat ovat silloin jo auki ja mekin suuntasimme heti maittavalle lounaalle ja odotelimme innolla tulevaa viikkoa Välimeren tunnelmissa. 

Retket


Laiva liikkuu joka päivä (lähinnän yön aikana) uuteen kohteeseen, joten maisemat vaihtuvat usein. Palma de Mallorcalla laivasta pääsi pois omatoimiretkelle kaikki kahden Korona rokotteen saaneet, mutta Italiassa maihin pääsy edellytti osallistumista laivayhtön omille retkille.

Risteilystä saa toki enemmän irti, jos käy myös retkillä, mutta mikään must se ei toki ole. Laivalla on todella paljon tekemistä vaikka ei kävisikään maissa ja moni viettää koko risteilyn laivalla poistumatta kertaakaan.

Laivayhtiön tarjoama retkivalikoima on todella laaja ja ne vaihtelivat puolenpäivän (n. 4-5 h) retkistä kokopäiväretkiin (n. 8 h). Halvimmillaan retkelle pääsi n. 50 dollarilla ja kalleimmat taisivat pyöriä n. 240 dollarin kieppeillä per henkilö. Me otimme kaksi puolenpäivän retkeä, jolloin käytiin katsomassa Pisan kalteva torni, joka pitää kerran elämässä nähdä sekä Napolin satamasta suuntasimme kohti Sorrentoa, jossa vierailimme mm. Limoncello tehtaassa ja katselimme kauniita maisemia. 
Sorrenton kauniita rannikkomaisemiaNapolin satama ja sen upea auringonnousu, joka värjäsi taivaan punaiseksi. Aika ihana herätä tälläiseen näkymään aamulla


Miksi lähteä risteilylle?


Yksi päällimmäinen syy lähteä risteilylle on sen helppous. Lähes kaikki kuuluu lipun hintaan ruokia (juomapaketit myydään erikseen) ja aktiviteettejä myöden. Laivalle päästyä voi suoraan sanottuna vain olla ja nauttia. Kaikki löytyy ns. saman katon alta ja nämä loistoristeilijät ovat kuin pieniä kelluvia kaupunkeja, josta löytyy jokaiselle jotain. Myös maisema vaihtuu useasti ja aina on uusi kaupunki seuraavassa satamassa.

Entä miten viikon saa kulumaan laivalla? Tätä itsekin suoraan sanottuna mietin ennen lähtöä, mutta viikko meni ihan siivillä ja jäi vielä paljon kokematta. Royal Caribbeanin loistoristeilijöitä ei voi edes verrata meidän perinteisiin ruotsinlaivoihin, joissa ei toki ole tarkoituskaan viettää viikkoa ja toki tuolla Välimerellä on aivan erilaiset sääolosuhteet.  Vaikka meidän risteily ajottui viimeiselle viikolle lokakuuta, lämpötila vastasi koko viikon ajan normaaleja Suomen kesälämpötiloja ja pyöri hieman 20 asteen yläpuolella. Laivan ulko-altailla tarkeni ihan uikkareissa ja välillä pulahdimme laivan lukuisiin kuumiin porealtaisiin lämmittelemään. 

Moni kyseli myös reissumme aikana, että keinuuko laiva pahasti. Suoraan sanottuna, tunsin vain kerran viimeisenä meripäivänä pientä keinuntaa. Muutoin et edes huomannut, että laiva suurinpiirtein liikkui mihinkään ja siirtymät tapahtuivat pääosin öisin ja aamulla heräsitkin uusissa maisemissa. Aamusin olikin aina kiva kurkistaa hytin parvekkeelta, että minkäslainen maisema kyseiselle päivälle odottaa.Hyttivalikoima


Meillä oli risteilyllä tilava parvekkeellinen hytti merinäköalalla, johon suosittelen kyllä panostamaan. Onhan se aika ihana nauttia omalta parvekkeelta merimaisemista ja nauttia siinä vaikka lasi viiniä auringon lämmittäessä ja meren kimmeltäessä taustalla. Oli myös aina kiva kurkata heti aamutuimaan omalta parvekkeelta, että minkäsnäköisessä satamassa sitä taas ollaankaan. 


Hytistä, jota laivalla kutsutaan stateroomiksi, löytyi tilavat vaatekaapit molemmin puolin sänkyä sekä vetolipasto, jonne saa myös purettua matkalaukun tavarat. Hytissä oli myös pieni minijääkaappi sekä kirjoituspöytä sekä erillinen sohva.

Laivalla on toki monen tasoisia hyttejä ja sisähyteissäkin on ns. virtuaalinen parveke merinäköalalla. Jos haluaa oikein panostaa risteilyelämykseen, niin laivalta löytyy myös kaksi kerroksisia sviittejä isolla parvekkeella.

Laivan henkilökunnasta täytyy vielä erikseen mainita, että he olivat kyllä todella asiakasystävällisiä ja henkilökuntaa oli todellakin riittävästi. Meidänkin risteilyn aikana henkilökunnan lukumäärä oli 2.200 ja kaikki sujuikin saumattomasti. Laivalle mahtuu jopa 6.410 henkeä ja meidän risteilyn aikana matkustajia oli n. 3.000 eli ihan kivasti kuitenkin ottaen huomioon nämä vaikeat ajat. Hyttivastaava jaksoi ilahduttaa meitä joka ilta kivoilla pyyhe-eläimillä. Oli aina pientä jännitystä ilmassa, kun tultiin dinnerin jälkeen hyttiin, että mikäköhän eläin meitä on odottamassa. 

Hytteihin jaettiin myös joka ilta seuraavan päivän laivaohjelma, josta näki kätevästi kyseisen päivän aktiviteetit, jollei halunnut kurkata niitä Royal Caribbeanin appistä.


Aktiviteetit laivalla


Laivan allas-alueet

Luonnollisesti eniten käytetty aktiviteetti laivalla on laivan allasalueet. Nämä sijaitsevat Harmony of the Seasin 15. kerroksessa ja niitä on yhteensä neljä: Pääallas, suolaisen veden allas, lastenallas ja sporttiallas. Jokaisen altaan vierestä löytyy myös isot porealtaat, jonne voi myös mennä lämmittelemään ihanan kuumaan veteen, jos allasalueella tulee kylmä. Altaissa on toki lämmitettyä vettä. 

Allas-alueella on myös kaksi pidempää vesiliukumäkeä, joita tytär kävi testaamassa. Itse en uskaltanut kokeilla niitä, vaan pysyttelin enemmänkin tärkeässä kuvaajan roolissa. 

Laivan keulasta löytyy myös solarium -osasto, joka on K-16 alue. Sieltä löytyy porealtaiden lisäksi lepotuoleja ja rauhoittumisalueita, joissa voi rauhoittua hiljaisuudessa. Varsinaisella allas-alueella soi musiikki ja usein oli soittamassa myös livebändi, jonka tahtiin monet jammailivat auringon lämmössä.


Tätä ihanaa auringonlaskua saatiin ihailla heti ensimmäisenä iltana lähtiessämme Barcelonasta. Taivas oli värjäytynyt kauniin vaaleanpunaiseksi.Ihan Solarium -alueen vierestä, laivan molemmilta puolilta, löytyvät myös kaksi isoa ulkonevaa poreallasta, josta voi ihailla vaikka merta tai sataman tunnelmaa. Yläkuvassa taustalla siintää Palma de Mallorca, joka oli yksi kauneimmista satamista, jossa pysähdyttiin.

Suomesta kannattaa myös muistaa napata matkalaukkuun mukaan oma kylpytakki ja läpsyttimet, koska niitä ei ainakaan noissa ihan perustason hyteissä ollut. Allaspyyhkeitä ei tarvitse tuoda mukana, vaan niitä saa avainkorttia näyttämällä panttia vastaan allas-alueelta ja niitä saa ottaa niin monta kuin haluaa ja vaikka joka päivä uudet.

Laivan showtLaivan teatteri/show tarjonta on ihan huippuluokkaa ja niihin on todellakin panostettu. Jokaiselle illalle löytyy jonkinlaista ohjelmaa ja ne kuuluvat lipun hintaan.

Me kävimme katsomassa upean Crease -musikaalin, lauluesityksiä, huikean vesishow:n sekä kaksi eri jääshowta, joissa oli mukana aivan maailman luokan luisteilijoita.

Näihin esityksiin kannattaa tehdä aika pikapikaa varauksen laivalle saavuttaessa Royal Caribbeanin oman appin kautta, koska Koronan takia vain rajattu määrä ihmisiä otetaan saleihin ja paikat täyttyvät nopeasti. Meillekin kävi siten, että pari esitystä oli jo loppuunmyytyjä, ennen kuin älysin tehdä niihin varausta, joten tällaisissa tilanteissa kannattaa mennä kärkkymään oven ulkopuolelle vähän ennen esitystä, koska aina joku paikan varanneista jättää saapumatta ja mekin päästiin nauttimaan kaikista esityksistä. 

Laivalla on myös joka ilta paljon muutakin ilta-aktivitettiä esitysten lisäksi. On pubivisoja, bingoa, karaokea, stand upia ja livemusiikkia mm. jazzklubilla. Varsinaista ns. yökerhoa ei laivalta löydy, mutta itse en ainakaan sellaista edes kaivannut, vaan meidän ilta päättyi yleensä laadukkaseen dinneriin ja sen jälkeen yleensä uni maittoikin hyvin päivän päätteksi.

Kiipeilyseinä


Uimisen lisäksi laivalta löytyy paljon muutakin aktiviteettiä. Esim. nämä kaksi ulkokiipeilyseinää olivat suosittuja, jotka tosin jäivät meiltä tällä kertaa testaamatta.


Vaijeriliuku


Jollei kärsi korkean paikan kammosta ja riittää huimapäisyyttä, niin laivalla voi kokeilla myös vaijeriliukua. Meidän silmissä tämä vaijerin varassa tapahtuva liunta näytti sen verran pelottavalta, että jätimme sen kokeilemisen suosiolla väliin ja  ihailimme vain muiden urheita suorituksia. 


Surffaus


Merellä kun ollaan, niin tietysti surffaus kuuluu asiaan. Laivan perältä löytyykin kaksi ulkosurffaussimulaattoria, joissa voi käydä testaamassa surffailutaitojaan. 


Minigolf


Jollei yllämainitut huimemmat aktiviteetit niin kiinnosta, niin laivan 16. kannelta löytyy kiva minigolfrata, jota kävimme muutamana päivänä testaamassa. Minigolfrata on kauniin merihenkinen ja mikäs tuolla pelaillessa nauttien samalla auringosta ja lämmöstä. 

KeskuspuistoLoistoristeilijältä löytyy tietysti myös puisto, jossa taustalla soi linnunlaulu. Harmony of the Seasin keskuspuisto Central Park on saanut inspiraationsa New Yorkin suurimmasta viheralueesta. Täältä löytyy kahvila, ravintola sekä puistossa on yli 12000 aitoa puuta ja kasvia.


KaruselliLapsille ja lapsenmielisille laivan 6. kerroksesta löytyy myös ihka aito karuselli, jota mekin kävimme testaamassa useana päivänä.

10 kerrosta laskeva liukumäkiJollei vauhti pelota, niin voi hypätä laskemaan kymmenen kerrosta laskevaan liukumäkeen. Tämä Ultimate Abyss -liukumäki koostuu kahdesta rinnakkaisesta sylinteristä, jotka alkavat kannelta 16 ja päättyvät kannelle 6.

Yllä mainittujen aktiviteettien lisäksi laivalta löytyy myös hyvät kuntoilumahdollisuudet. Laivalla on mm. oma kuntosali ja ohjattuja liikuntatunteja, luistinrata sekä pallopelikenttä. Laivan 5. kerroksesta löytyy myös laivaa kiertävä juoksurata, jossa voi käydä vetämässä päivän lenkit. Meillä tämä risteily oli enemmänkin syömis- ja rentoutumispainotteinen, joten käytiin juoksuradalla vain kävelemässä.

Ruokailu ja juomat


Laivalta löytyy lukuisia ravintoloita ja baareja, joista jokainen löytää varmasti mieleisensä vaihtoehdot. Me kävimme syömässä vain lipun hintaan kuuluvissa ravintoloissa, koska totesimme niidenkin tason olevan erinomainen. Ruokaa oli todellakin riittävästi ja sellaista tilannetta ei tullut eteen, että joku ruoka olisi päässyt loppumaan. 


Meidän suosikki aamupala- ja lounaspaikka oli Windjammer buffetravintola, jonka ruokavalikoima oli todella laaja ja ruoat olivat myös kauniisti esillä. Ruoat vaihtuivat myös päivittäin, joten ei tullut myöskään kyllästymistä.

Myös aamupala oli todella laadukas. Tarjolla on niin lämpimiä kuin kylmiä ruokia ja itse tykkäsin ainakin siitä, että voi hakea aina oman maun mukaisesti valmistetun omeletin ja neiti taas tykkäsi jenkkityylisistä pancakeista vaahterasiirapin kera. Täytyy tunnustaa, että kyllä sitä aika usein tuli itsekin  haettua myös vohvelit kermavaahdon ja tuoreiden mansikoiden kera. Ei kai sitä lomalla viitsi kaloreita laskea ja onneksi oli mukana venyviä vaatteita, koska olihan tuo koko reissu aikamoista syömistä koko ajan.

Illallista söimme pääasiassa laivan pääravintolassa, joka jakautui kolmeen eri kerrokseen. Teimme sinne pöytävarauksen jokaiselle illalle ja meillä olikin koko ajan käytössä sama pöytä ja samat tarjoilijat, joiden kanssa olikin kiva rupatella. Turkukin oli tullut heille tutuksi, koska olivat olleet hakemassa uutta laivaa liikenteeseen Turun telakalta ja muistelivat Turkua lämmöllä. Jos drinkkihammasta alkaa reissun aikana kolottamaan, niin esim. Bionic Barista saat robottien sekoittaman drinkin. Ihanan futurista!

Shoppailu


Laivalla on joitakin kauppoja, mutta ei oikestaan sellaista mitä olemme tottuneet ruotsinlaivoilla. Kaupoissa ei ole myynnissä esim. alkoholia tai karkkeja, vaan ovat ennemmänkin laukku-, kosmetiikka- ja kelloliikkeitä. Eli tämä kannattaa ottaa huomioon reissua suunnitellessaan. Laivalle saa tuoda muistaakseni maksimissaan kaksi viinipulloa ja kaikki laukut läpivalaistaan ennen kuin pääsee laivalle.

Turvallisuus


Itselläni oli kaksi Korona -rokotetta ennen reissuun lähtöä ja en olisi ilman niitä kyllä edes lähtenytkään. Myös laivayhtiö edellytti aikuisilta voimassa olevia rokotuksia. Tyttärellä ei ollut ikänsä puolesta vielä täyttä rokotesarjaa, joten hänen osaltaan käytiin Koronatestissä 48 h ennen Espanjaan saapumista, joka oli maahantulon edellytys. Lisäksi ennen maahan tuloa piti ladata Espanjan viranomaisten appi, jonka QR-koodi tarvittiin ennen koneeseen nousua. Olipas muuten säätöä sen appin kanssa, koska sukunimessäni on ö -kirjain, jota appi ei hyväksynyt, joka johti siihen, että jouduin kirjoittamaan sen o:ksi, joka taas johti siihen, että sovellus ei tunnistanut nimeäni virallisesta koronatodistuksestani ja herjasi, että minulla ei ole todistusta voimassa. Onneksi ystävän osasi vinkata, että sama sovellus löytyy myös nettiversiona ja sieltä sain käsin syötettyä kaikki tiedot ja sovellus näytti vihreää valoa maahantulon osalta.


Ennen loistoristeilijälle pääsyä kaikki tulijat testattiin Korona pikatesteillä ja vasta sitten pääsi astumaan laivalle. Myös jokaisen kuume mitattiin ja tämä mittaus tapahtui myös laivalla ollessa. Myös ennen kotiinpaluuta kaikki lähtijät testattiin. Matkan keskivaiheilla lapsilla on myös ylimääräinen Korona -testaus, joka tarvittiin myös jos aikoi hypätä Italian satamissa maihin. Testaukset olivat kaikki ns. complimentary eli lipun hintaan kuuluvia.

Laivalla oli myös todella hyvin huolehdittu hygieniasta ja kaikkia kosketeltavia pintoja puhdistettiin huolellisesti. Laivalla oli koko ajan myös maskipakko. Toki syödessä ja uima-altailla niitä ei tarvinnut pitää ja siellä pystyi pitämään turvavälit. Esim. meillä oli koko ajan samat tarjoilijat ja pöydät käytössä ja samat seurueet ympärillä, joten näinkin pystyi välttämään hieman uusia kontakteja. Luonnollisesti koko henkilökunta oli testattu.

Käsidesiautomaatteja oli myös hyvin esillä ja niistä ei ollut koskaan käsidesi loppu. Esim. karuselliin tai kahvilaan ei päässyt ennen kuin oli desifinoinut kätensä. Myös ruokailua ennen kaikkien tuli pestä kädet ja buffetissa ruoat annosteltiin suoraan lautasella eli itse ei tarvinnut koskea ottimiin. Myös kaikki juomat tarjoiltiin eli niitä ei pystynyt itse annostelemaan ns. juoma-automaateista.

Korona turvallisuus oli huolehdittu myös show -esitysten tiimoilta siten, että vain joka toinen penkkirivi oli käytössä ja seurueen väliin piti jättää vähintään yksi tyhjä penkki. Esitysten ajan piti pitää myös maskia.

Lapsen kanssa matkustaminen


Meidän neiti täytti 12 vuotta juuri ennen risteilyä ja hän oli aivan innoissaan ristelystä. Lasten aktiviteetit on myös kivasti huomioitu laivalla ja ihan pienille lapsille on myös oma lastenhoitopalvelu, jos vanhemmat haluavat hetkisen omaa rauhaa.

Aktiviteetit laivalla kohdasta näetkin tarkemmin mitä kaikkea on tarjolla ja meidän kohta teini-ikäinen ainakin viihtyi laivalla erittäin hyvin ja oli jopa sitä mieltä, että onkos ihan pakko lähteä kotiin ja kyseli, että voitaisiinkos olla vielä toinen viikko ja matkata vaikka laivan mukana Jenkkeihin.

Nettiyhteydet laivalla


Euroopaan sisällä ylimääräisiä roaming maksuja ei yleensä paljon tule, joten siinä mielessä kännykän nettiyhteyttä voi käytellä turvallisin mielin. Toki pitää ottaa huomioon se, että meripäivinä kännykkälle ei ole kenttää, vaan silloin pitää olla laivan netin varassa, joka on maksullista. Muistaakseni hinta pyöri n. 16 dollarissa yhdelle laitteelle per päivä. 

Saavuttaessa laivaan, puhelimelle tulee ladata Royal Caribbean oma appi, joka on aika välttämättömyys laivalla ollessa, koska sen kautta tehdään kaikki show- ja ravintolavaraukset ja sieltä näkee kunkin päivän aktiviteetit ja retket. Tämä appi tarvitsee toimiakseen kytkennän laivan wifiin, joka on puolestaan maksuton, mutta se wifi ei toimi tosiaan muuhun kuin tuohon appiin.

Itse tein yhden aamun etätöitä laivalta käsin ja oltiin silloin merellä ja hyvin sain Teams -palaverit hoidettua laivan netin kautta. Muutoin olin aika pitkälti myös laivan wifin varassa.


Reissun lopulle osui lähenevä Halloween ja ehdimme ihastelemaan niitä vielä ennen laivan saapumista satamaan.


Elämys Cruises - täysin suomalainen risteilymatkatoimisto


Meidän tämä risteily on toteutettu yhteistyössä Elämys Cruisesin kanssa. Maksoimme itse lennot sekä retket ja risteily oli yhteistyön puitteissa. 

Elämys Cruises on täysin kotimainen risteilyasiantuntija ja Royal Caribbeanin päämyyntiedustaja Suomessa. Heidän kauttaan on mahdollista varata mikä tahansa risteily mistä päin maailmaa tahansa eli ei yksistään Royal Caribbeanin risteilyjä. Elämys Cruises sivuille pääset suoraan tästä klik klik

Välimeren risteilyt kesällä 2022


Meidän risteily ajoittui viimeiselle viikolle lokakuuta, joka olikin laivan viimeinen viikko Välimerellä. Laiva jatkoi matkaansa Miamiin vieden samalla Jenkki matkustajia mukanaan ja siirtyi Karibian vesille taas risteilemään. Mutta hätä ei ole tämän näköinen, jos mietitte tulevan kesän risteilyä. Maailman isoin loistoristeilijä, joka valmistuu ensi vuoden alkupuolella, siirtyy aluksi Välimeren liikenteeseen, joten nämä risteilyt toteutaan aivan uuden karhealla laivalla. Toki ei tuo Harmony of the Seas myöskään kovin vanha ollut, kun on valmistunut 2016, mutta onhan uusi aina uusi ja ainahan pieniä parannuksia tulee.


Kiitos Elämys Cruises aivan mahtavasta ikimuistoisesta elämyksestä!


5 kommenttia:

 1. Huh, kylläpä on laivalla kokoa, hurja matkustajamäärä ja hurja henkilöstömäärä myös. Minä olen aiemmin vierastanut risteilymatkoja, kun maissaoloaika jää niissä niin vähäiseksi, että kohteisiin ei ehdi tutustumaan. Ehkä oma asenteeni on kuitenkin väärä ja tuonne kannattaisi lähteä nauttimaan pikemminkin itse risteilystä ja sen tarjonnasta.

  VastaaPoista
 2. Oi, kun pääsisikin taas risteilemään. Onneksi on Itämeri lähellä, eikä tarvitse odottaa liian pitkään tuollaista isompaa risteilyä. Me lähdetään nimittäin nyt jo tulevana viikonloppuna Tukholman risteilylle. Sekin on ihanaa, vaikka heittämällä lähtisin kyllä näille isoille laivoillekin jonnekin lämpimään.

  VastaaPoista
 3. Me ihastuimme Royal Caribbean -varustamaan heti ensisilmäyksellä. Siellä vaan toimii jotenkin todella hyvin kaikki niin ruuan, ohjelman kuin muidenkin palveluiden osalta. Henkilökunta on myös todella ystävällistä.

  Me emme ole vielä risteileet näillä uudemmilla laivoilla, mutta hienolta näyttää! Selkeästi on ohjelmaa ja aktiviteetteja jokaiseen lähtöön. Risteily on kyllä kiva tapa matkustaa ja vaihtaa maisemia.

  Mekin varasimme viimeisimmän Karibian reissumme Elämys Cruisesin kautta ja kaikki toimi erinomaisen hyvin! Etenkin, kun sai jännittää näitä korona-ajan käänteitä enemmän kuin tarpeeksi, niin oli ihanaa, kun oli taho jonka puoleen pystyi kääntymään kysymysten kanssa.

  VastaaPoista
 4. En ole ollut mikään erityinen risteilyjen ystävä, mutta tällanen lyhyempi reissu vois ollakin ihan kiva. Kuvat näyttää houkuttelevilta ja teille on kyllä osunut hienot auringonnousumaisematkin matkan varrelle :) Tuo keskuspuisto vaikuttaa sellaselta, että siellä tulis varmaan vietettyä aikaa. Ja heh, ihan uus juttu tuo virtuaaliparveke!

  VastaaPoista
 5. Siis mitä kaikkea sieltä löytyykään, surffisimulaattori ja vaijeriliukukin! En ole ikinä käynyt kuin perus Tallinnan risteilyillä. Eikä risteilyt ole oikeastaan hirveästi kiinnostaneetkaan, mutta kyllähän tämä kerran elämässä täytyy päästä kokemaan. Ja merinäköalalla ehdottomasti. Ties vaikka siitä sitten innostuisi...

  VastaaPoista