maanantai 17. lokakuuta 2022

Strömforsin Ruukki, Valkmusan kansallispuisto ja Santalahti - Suomen itärannikon helmet

Olipas mukava päästä tutustumaan Suomen Itärannikon helmiin pr-matkan puitteissa ja varsinkin kun kaikki vierailukohteet olivat ennestään itselleni tuntemattomia. Ehdimme päivän aikana vierailla kolmessa mielenkiintoisessa kohteessa ja ajaa illaksi vielä kotiin pääkaupunkiseudulle, joten kannattaa laittaa nämä kohteet korvan taakse ihan päiväkohdemielessäkin, vaikka osassa toki pystyy myös yöpymään, jos haluaa tutustua alueeseen syvällisemmin.

Strömforsin Ruukki


Ensimmäisenä kohteena meillä oli hurmaava Strömforsin Ruukki Ruotsinpyhtään kylässä Loviisassa, joka on Suomen parhaiten säilyneitä ruukkiyhdyskuntia ja sen juuret juontavat 1600-luvulle asti. Erittäin viehettävä miljöö tarjoaa unohtumattoma aikamatkan alueen vaiheikkaiseen historiaan museon kera ja tarjolla on myös kivoja luontoelämyksiä. Alueelta löytyy mm. paljon aktiviteettejä, ruokapaikkoja, majoitusta sekä käsityöläisyrittäjiä.

Meillä aamu alkoi nokipannukahveilla ja aamupalalla, jonka jälkeen hypättiin melomaan Kymijoelle, tuolle Suomen kuuluisalle Amazonille ja kieltämättä tunnelma oli tosiaan vähän kuin Amazonilla olisi ollut melomassa. Oman idyylinsä toivat jokeen asti kaartuvat ja osittain lahonneet puut, joita sai välillä väistellä meloessa sekä luonnonvarainen kasvillisuus. Alue kyllä hurmasi totaalisesti. Voin vain kuvitella miten kaunista tuolla olisi ruska-aikana. 

Kieltämättä tämä melontaosuus ensin vähän jännitti, koska en ollut koskaan aiemmin melonut, mutta hyvin se sujui ja päästiin takaisinkin asti, vaikka vähän mutkiteltiinkin. Oli muuten yllättävän vaikeaa saada kulkemaan tuo kanotti suoraan ja meikäläisen takana istusessa olevat ohjaustaidot olivat hieman vielä hakusessa, mutta hauskaa hommaahan tuo oli ja rohkaisen kyllä kokeilemaan sitä avoimin mielin.


Melonnan jälkeen suuntasimme syömään uudistettuun Ravitola Myllyyn ja olipas kaunis historiallinen miljöö ja tunnelmallinen paikka. Me testasimme syysmenun sienikeiton sekä poron ja kokonaisuuden kruunasi herkullinen jälkiruoka, joten masu ravittuna olikin kiva jatkaa sitten seuraavaan kohteeseen. 


Valkmusan kansallispuistoRuukin jälkeen siirryimme Valkmusan kansallispuistoon Pyhtäälle, johon tutuistuimmekin eräoppaan johdattelemana. Valkmusan kansallispuistossa voi aistia palan Lappia ja vaikka itse en ole koskaan käynyt Lapissa, niin voin kuvitella karun samanlaisuuden luonnossa. 

Kyseessä on luonnontilainen eli ojittamaton laaja avosuo, joka oli kyllä vaikuttava elämys. Me kuljimme Valkmusan kansallispuistossa 2,3 km pitkän reitin, jonka varrelta löytyy niin pitkospuita kuin lintutornikin, jonne voi kiivetä myös ihastelemaan maisemia. 


Valkumasta löytyi myös karpaloita ihan pitkospuiden vierestä. Olivat vielä hieman raakoja, mutta pitihän sitä tietysti silti yksi karpalo maistaa.SantalahtiPäiväretkemme viimeinen kohde oli Kotkan Santalahti, jossa kävimme tutustumassa luontopolkuun ja Santalahti Resortin toimintaan. 

Santalahdessa metsäinen luontopolku kiertää saaren läpi kallioiselle Suomenlahden itärannikolle, josta avautui upeat näkymät avomerelle ja ulkosaaristoon. Mikäli haluaa mennä koko reitin, niin matkaa kertyy n. 4,5 km. Toki luontopolun voi mennä hieman lyhennettynä, kuten mekin teimme. 

Meidän ihana päivämme huipentui Santalahti Resortin kotaan, jossa kodan tulen siivittämänä nautittiin makoisat lohileivät ja kahvit ja suuntasimme aktiivisen päivän jälkeen takaisin kohti Helsinkiä ihanien Suomen Itärannikon elämysten kera.

1 kommentti:

  1. Näistä Santalahti oli itselleni vieras kohde, mutta kivalta näyttää sekin. Strömforsin ruukki ja Valkmusan kansallispuisto sen sijaan ovat tuttuja, joista jälkimmäisestä olemme kirjoittaneen blogiinkin, kun kävimme kulkemassa kansallispuiston molemmat reitit - aika erilaisia ovat keskenään. https://www.matkallamissamilloinkin.com/valkmusan-kansallispuisto-upea-avosuopuisto-kymenlaaksossa/

    VastaaPoista