sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Gran Canarian matkavinkit- Mihin mennä Gran Canarialla?

Kanarian matkavinkit

Terveisiä Gran Canarialta tai suomalaisittain enemmänkin Kanarialta, jossa kävin viikon reissulla lasten kanssa. Meillä oli mietinnässä, että mihinkä sitä lähtisi hiihtolomalla, joka olisi suht lähellä ja olisi lämmintä ja aurinkoa. Noh vaihtoehdot ovat aika vähissä ja itse en ole niin Dubain ystävä, niin jäljelle jäi oikeastaan Kanariansaaret. No niistähän ensimmäinen mielikuva on yleensä, että onpas tylsä paikka ja lähinnä eläkäisille. Itsekin kieltämättä lähdin vähän ennakkoluulojen saattelema reissuun, mutta olipa kiva yllättyä positiivisesti, että kyllähän tuolla Gran Canarialla on paljon tekemistä ja nähtävää, kunhan vain lähtee liikkeelle eikä jämähdä hotellin uima-altaalle. Tosin ei siinäkään mitään vikaa ole, mutta me emme niin tykkää makoilla vain paikoillaan, vaan tykätään liikkua ja sen myötä nähdä ja kokea muutakin kuin sen uima-altaan. Gran Canaria on myös luonnoltaan tosi monimuotoinen. On sekä rantaa palmuineen, vuoristoa havumetsineen sekä hiekkadyynejä ja äkkijyrkkiä rantakallioita. 

En yhtään ihmettele, että Kanariansaaret ovat mm. suomalaisten suosikkikohteita vuodesta toiseen. Vuoden ympäri taattua miellyttävää lämpöä ja aurinkoa sekä paikassa pärjää ihan suomenkielelläkin. Todella monessa paikassa ravintoloiden ruokalistat olivat myös suomeksi ja terveyspalveluitakin saa omalla kielellä. Suomalaisilta ei tuolla kyllä voinut todellakaan välttyä, vaan niitä tuli joka puolella vastaan, mutta ei anneta sen häiritä.

Tämä postaussarja on kirjoitettu Gran Canariaa ensikertalaisen silmin nähtynä ja yritän kerätä tähän vinkkejä, että mihin kannattaa mennä Gran Canarialla  eli matkavinkit näkökulmasta. Ehkäpä näistä postauksista löytyy jotain myös konkari Kanarian kävijöille ja aina voi vinkata myös muista kohteista kommenttiboksiin. Valitettavasti meidän aika ei riittänyt kaikkeen ja paljon jäi vielä kokematta ja näkemättä, mutta ehkäpä ne sitten ensi kerralla.

Näitä Gran Canarian matkavinkkipostauksia on tulossa useampi, koska nähtiin niin paljon, että jaottelen ne vähän omiin postauksiinsa ja tässä postauksessa keskitytään enemmänkin Playa del Inglesiin ja sen lähiympäristöön eli eteläiseen Gran Canariaan.


Tällainen iloinen poppoo oli lähdössä Helsingin lentokentällä ystävänpäivänä kohti Kanarian lämpöä.

Mihin Gran Canarialla kannattaa majoittua?


Mihinkä Gran Canarialla kannattaa sitten majoittua? Sitä itsekin pähkäilin lentojen varaamisen jälkeen. Ensin otin majoituksen Las Palmasista, mutta sitten sain vinkin, että siellä on huomattavasti kylmempää mitä etelässä, joten onneksi sain kuluitta perutta Las Palmasin majoituksen ja päädyttiin Playa del Ingelsiin, joka oli kyllä todella nappivalinta säiden ja viihtyvyyden suhteen, nyt kun tuli kierrettyä myös todella monta muuta paikkaa ja verrattua niitä Playa del Inglesiin. Alue taitaakin olla yksi suosituimmista kohteista ainakin suomalaisten keskuudessa.

Itse tykkään suosia ns. omatoimimatkoja eli varaan itse lennot ja hotellit. Tällä kertaa otin asunnon Airbnb:n kautta kuten edellisellä Espanjan reissullani, koska halusin, että saadaan olla koko perhe yhdessä tilassa ja monista hotelleista olisin joutunut ottamaan kaksi hotellihuonetta, joka tietysti tuo aikamoisen lisäkulun. Löysinkin kivan Airbnb asunnon, jossa meillä oli kaksi makuuhuonetta sekä olohuone/keittiö yhdistelmä. Taloyhtiössä oli myös oma uima-allas ja rantabulevardi oli heti talon vieressä ja ei tarvinnut mennä kuin portista ulos ja meri oli heti siinä. Arvatkaa vaan tuliko juostua joka aamu ihastelemassa upeaa auringonnousua Playa del Ingelissä. Niistä muutama kuvaotos asuntokuvien alapuolella.

Airbnb Jumilla Gran Canaria Playa del Ingles
Airbnb Jumilla Gran Canaria Playa del Ingles
Airbnb Jumilla Gran Canaria Playa del Ingles
Airbnb Jumilla Gran Canaria Playa del Ingles
Airbnb Jumilla Gran Canaria Playa del Ingles

 Oli muuten erittäin kätevää, että kello on Kanarialla 2 h Suomen aikaa jäljessä, joten aamuheräämiset auringonnousun aikaan ei tuottanut mitään tuskaa, vaan oma sisäinen kello oli kuitenkin edelleen enemmänkin Suomen ajassa ja sisäinen kello oli periaatteessa klo 10:ssä kun aurinko nousi, vaikka se siis siellä paikallista aikaa nousi vähän ennen klo 8.

Gran Canaria Playa del ingle
Gran Canaria Playa del ingles
Gran Canaria Playa del ingles
Gran Canaria Playa del ingles

Nämä portaat veivät heti asunnon ulkopuolelta Playa del Inglesin rannoille. Eihän tällaisia auringonnousuja voinut vaan jättää välistä, vaan ennen aamupalaa piti käydä ihailemassa näitä maisemia.

Gran Canaria Playa del Ingles sunrise

Playa del Ingelissä on n. 6 km pitkä rantabulevardi, jota on kiva kävellä nauttien merimaisemista sekä ihmisvilinästä ja pienestä vilvoittavasta merituulesta.

Sää helmikuussa hiintoloman aikana vastasi lähinnä Suomen kesää. Päivisin tarkeni hyvin t-paidalla, mutta iltasella viileni sen verran, että tarvitsi pitkähihaista. Toki tulee pitää mielessä se, että riippuen missä päin sitä on saarta, niin lämpötiloissa voi olla suuriakin eroja. Esim. vuoristossa lämpötilat tipahtivat 10-14 asteeseen.

Näin keskeltä talvea oli kyllä ihana ihailla Kanarian vehreyttä, vaikka kuivuuden kyllä huomaa. Puut olivat kukassa ja mantelipuut kukkivat vuoristossa. Kaktuksia löytyi luonnollisesti runsaasti ja kyllä ne palmut vaan tuovat ihanan etelän tunnelman.


Maspalomasin hiekkadyynit ja majakkaAivan Playa del Inglesin vieressä sijaitsee yksi Gran Canarian tunnetuimmista nähtävyyksistä eli Maspalomasin dyynit. Alue kattaa 400 hehtaaria ja on nykyään luonnonsuojelualuetta.

Maspalomasin dyynit olivat jo lähes häviämässä rakennusbuumin alle ja tärkeitä lintujen pesimisalueita oli myös jo hävinnyt, kunnes Kanarialla herättiin dyynien suojeluun. Kävely tulisikin tehdä vain niille osoitetuilla alueilla. 

Luin yhdestä matkaoppaasta, että hiekka on meren tuomaa eli ei siis tuulen mukana kulkenutta Saharan hiekkaa, vaikka tämä legenda ilmeisesti on enemmänkin tunnettu. Mutta eipä takerruta tuohon pikkuseikkaan. Upeita ne joka tapauksessa olivat. 

Sellainen pikku vinkki, että dyyneille kannattaa suunnata aika aamutuimaan, jolloin hiekka ei ole vielä polttavan kuumaa. Kengät tuolla saa melkein unohtaa ja paljan jaloin on huomattavasti mukavampi kävellä, kuin hiekkaa kengät täynnä.

Hiekkadyynien toisella puolella (n. 5 km kävelyn päästä) tulee vastaan Maspalomasin majakka eli lighthouse. Sen vieressä olevaa rantaa kutsutaan Playa de Maspalomaksi ja siellä olikin upean näköisiä hotelleja.

Me kävelimme Playa del Inglesistä majakalle asti ja n. 3 km matka oli hieman raskas upottavassa hiekassa, mutta perille päästiin. Takaisinpäin ei enää jaksettu kävellä, vaan napattiin taksi, jotka ovat tuolla myös erittäin halpoja ja takseissa on mittari, jonka mukaan maksu määräytyy. Askelmittari näytti dyynipäivän jäljiltä 22.000 askelta, joten ihan kivasti tuossa sai liikuntaa myös samalla aurigosta ja kauniista maisemasta nauttien.

Niin ja sellainen vinkki vielä, jos olet lapsiperheen kanssa suuntaamassa tuonne, että osa dyynialueesta on nudistialuetta. Me onnistuttiin se alue jotenkin juuri kiertämään ilmeisesti dyynien toiselta puolelta, joten me ei törmätty siihen ilmiöön.


Playa de Amadores ja Puerto RicoMeillä oli suunnitelmissa vuokrata auto Gran Canarialla muutamaksi päiväksi, mutta kun kaikki autonvuokrausfirmat myivät ei oota ja saatiin loppujen lopuksi auto vain toiseksi viimeiseksi päiväksi vuoristoajelua varten, niin otettiin bussi käyttöön. Tuosta meidän vuoristo roadtripistä on tulossa ihan oma postauksensa, joten en kerro siitä tässä nyt sen enempää.

Bussiverkosto Kanarialla on erittäin kattava ja tuli todettua erittäin toimivaksi. Bussissa voi maksaa kuskille myös kortilla ja lapset ovat samanhintaisia aikuisten kanssa. 

Ensimmäiseksi päätettiin kokeilla bussien toimivuuttaa Playa de Amadoresiin, josta johtaa kaunis kävelyreitti meren viertä pitkin Puerto Ricoon. Jos näitä kohteita vertaa Playa del Inglesiin, niin molemmat olivat huomattavasti mäkisempiä mitä Playa del Ingles ja olisi ollut enemmän kiipeämistä ylös alas päivän aikana, jos suuntaa esim. rannalle, joten tuo kannattaa pitää mielessä majoituspaikkaa etsiessään Gran Canarialta. Toki kuntoilun kannalta tuon voi toki myös ottaa. 

Playa de Amadores sijaitsee suojaisessa lahdessa ja siellä on mukavan kompakti puolen kilometrin pituinen hiekkaranta turkoosin värisen veden ja valkoisen hiekan kera, joka pysyy viileänä myös auringon paahteessa. Hiekka on tuotu Karibialta asti ja rantaa on tituleerattu Gran Canarian kauneimmaksi rannaksi. Aika postikorttimaisen kaunis tuo olikin, jos katsoo tuota yläkuvaa.

Poukaman kulmasta lähtee turvallinen kävelyreitti Puerto Ricoon, joka kannattaa ehdottomasti kävellä ja ihastella upeita maisemia. Alla näetkin vähän sen näkymiä. 


Puerto Ricoon päästessä nälkä kurnikin jo mahassa ja käytiin syömässä siellä. Puerto Ricon rannan tuntumassa n. 10-15 min kävelymatkan päässä sijaitsee Mogan Mall, jossa käytiin vielä pieni shoppailukierros ennen bussiin hyppäämistä takaisin Playa del Inglesiin. Oli kyllä kiva päivä käydä tutustumassa näihin kohteisiin.


Tämä ensimmäinen postaussarja onkin hyvä päättää tähän sateenkaaren pätkään. Mentiin ihailemaan auringonlaskua ja saatiinkin sateenkaari, mutta olihan tuokin upea.

Lopuksi voisin todeta yhteenveton kysymykseen, että kannattaako Gran Canarialle matkustaa, että me kyllä ainakin yllätyimme positiivisesti saaren monipuolisuudesta. Jollei uima-altaalla tai beachillä makoilu niin innosta, niin saarella on paljon muutakin tekemistä. Houkuttelevana seikkana on tietysti myös lomailun helppous, varsinkin niille jotka osaavaat huonosti kieliä. Sää ei myöskään ollut liian kuuma ja on vuoden ympäri miellyttävä. Gran Canarialle ja yleisesti Kanariansaarille menee myös paljon suoria lentoja, joten matkustaminenkin on helppoa ja täällä viihtyvät niin eläkeläiset kuin lapsiperheet, joten meiltä saari saa ainakin positiiviset suositukset.

Tämä postaussarja tosiaan jatkuu vielä myöhemmin, kunhan ehdin kirjoittamaan ne ja tulossa vielä postaukset mm. Puerto de Moganista, Roque Nublosta ja vuoristostokylistä sekä Las Palmasista. So stay tuned!

12 kommenttia:

 1. Itse en ole ollut Gran Canarialla tai Kanarialla ylipäätään lapsuuden jälkeen. Hauskaa nähdä kuvia vuosien jälkeen tutusta Playa del Inglesistä. Myös Puerto Rico näyttää mukavalla tavalla tutulta!

  VastaaPoista
 2. Nudistiranta ja suomalaisia, niin kuin alastomia suomalaisia, vähän kuin yleisessä saunassa. Onkohan nudistirannalla yhtä tylsät jutut. Vetäisin itseni Prideillä kerran ihan nudeksi provosoidakseni uskovaisia. Kanarialla on varmaan myös Pride. En ole koskaan käynyt ja paikka, missä on paljon turakaisia on jo ihan lähtökohtaisesti pilalla, paitsi että Kanaria nyt sattuu olemaan lintuparatiisi ja pyöräilijän paratiisi. Siinäpä tuleekin syitä lähteä sinne. Kun saisi esimerkiksi fillarin vuokrattua sieltä. Se on tosi miellyttävä juttu tuo aikaero tuohon suuntaan, koska mikäpä mukavampaa kuin palloilla rannalla kauan ennen auringonnousua ja mikä mukavampi kuin vetää sikeitä siinä vaiheessa kun muut juhlivat - ellei sitten herää siihen juhlimiseen. Voi olla melko häiritsevää juhlintaa, jos se on eläkeläisten paikka.

  VastaaPoista
 3. Olenkohan ainoa suomalainen, joka ei ole käynyt Kanarialla? :) Tai jos tarkkoja ollaan, niin olen käynyt lentokentällä, kun Gambiaan mennessä kone teki sinne välilaskun mutta istuimme sen ajan koneessa ja katselimme lentokenttää ikkunasta. Playa del Ingles oli äitini lempikohde monen vuoden ajan. Sinne hän lähti syysloskaa pakoon loka-marraskuussa ja reissut pitenivät vuosi vuodelta. Nyt äiti on niin iäkäs, ettei jaksa enää matkustaa, mutta hänelle jäi paljon hyviä muistoja juuri Inglesista. Vuosien varrella ehti käydä muissakin Kanarian kohteissa. Ehkäpä minäkin pääsen sinne joskus. :)

  VastaaPoista
 4. Kiva piipahtaa tutuissa paikoissa. Me olimme viimeksi Maspalomaksessa. Jotenkin tuo Playa Inglesin alue ei kiinnosta. Puerto Rico kylläkin.

  VastaaPoista
 5. On aina mukavaa, kun matkakohde pääsee yllättämään positiivisessa mielessä. Itselle on käynyt Kanariansaarten kohdalla samoin, ja olemme viihtyneet hyvin niin Gran Canarialla kuin Teneriffallakin. Gran Canarialla suosikkipaikkamme on Las Palmas - meillä on kyllä käynyt mieletön tuuri säiden suhteen, ja aina on ollut siellä ollessamme ajankohtaan nähden lämmin, joten ei ole harmittanut senkään puolesta olla saaren pohjoispuolella.

  VastaaPoista
 6. Voi ihanaa! Olette Gran Canarialla! Hieno paikka ja lämmintä siellä on nytkin. Mukavaa lomaa teille!

  VastaaPoista
 7. Manner-Espanjassa on tullut oltua nyt nomadireissaajana vähän pidempiä aikoja useampana talvena, mutta Kanariansaarilla olen käynyt vain lyhyellä lomamatkalla Lanzarotella joskus pieni ikuisuus sitten. Ihan potentiaalinen vaihtoehto olisi mennä talvehtimaan sinne niin, että kävisi useammalla saarella. Kaikkein turistisoituneimmat kohteet eivät kiinnosta, mutta ihan varmasti Gran Canarialta ja muiltakin saarilta löytyy myös hiljaisempia kolkkia.

  VastaaPoista
 8. Meillä oli tänä talvena hilkulla, että oltaisiin päädytty Gran Canarialle, hotellikin oli jo katsottuna kun houkutteli suora lento maakunnasta. Päädyttiin kuitenkin muualle, mutta oon vakuuttunut, että jonakin talvena vielä Gran Canarialle lähdetään sillä uskon, että se on todellakin paljon muutakin kuin pelkkä turistirysä (mitä olen yrittänyt vältellä), pitää antaa mahdollisuus ja jotainhan siellä on, kun ihmiset palaavat sinne vuosi toisensa jälkeen !

  VastaaPoista
 9. Oih ihana Gran Canaria! En vielä vuosi sitten olisi uskonut sanovani tätä, mutta nyt olen vuoden sisään ollut siellä jo pariin otteeseen ja tykkään kovasti. Mulle ominta aluetta on siellä juurikin kuntoilun kannalta Amadoreksen ja Puerto Ricon välinen maasto. Siellä on myös kivoja hotelleja. Käytiin myös tuolla Inglesissa ja dyyneilla, mutta ehkäpä kaunein luonto löytyy sisämaan vuoristosta.

  VastaaPoista
 10. Mukavaa tekemistä Kanarialla! Olemme käyneet siellä lasten kanssa ja kahdestaan. Lasten kanssa oltiin syysloman aikaan, jolloin suomalaisia oli kyllä kiiitetävästi paikalla. Kahdestaan sitten pääsiäisen aikaan, jolloin oli helpompi tutustua espanjalaiseen elämään. Harrastamme kodinvaihtoa ja tämä oli juuri sellainen. Espanjalaispariskunta halusi tutustua suomalaiseen arkkitehtuuriin, eikä heitä haitannut yhtään vierailun ajan lumipyryt ja pakkaset. Vaihdoimme myös autoja, ja pääsimme retkeilemään rannalta vuoristoon ja patikoimaan siellä. Aurinkotuolissa lojuminen ei oikein nappaa meille. Juuri nyt olemme mantereen puolella Suomen eteläisimmässä kaupungissa.
  Juha

  VastaaPoista
 11. Playa del Ingles on tuttu mutta aika pitkän ajan takaa. Ihan mukava paikka vaikka onkin hyvin turisteille rakennettu. Me kun matkustetaan perheenä, niin usein pähkäillään myös tuota majoitusdilemmaa. Meitä on vain neljä mutta silti varsinkin Suomessa on joskus hankalaa löytää sopivaa hotellihuonetta. Tai ehkä se tuntuu siltä, sillä asumme talvet Kaliforniassa ja täällä on aina mahdollisuus saada huone kahdella parivuoteella. Hinta on sama olipa huoneessa 1-4 henkilöä. Eli juuri sopiva aina meille. Kauniita kuvia muuten olet auringonnousuista saanut!

  VastaaPoista
 12. Ihania kuvia. Lähtisin tuonne pelkästää dyynikävelyn vuoksi. Vaikka onhan se raskasta kuten sanoit. Onneksi rakentamista rajoitettu!!!!

  VastaaPoista