maanantai 25. syyskuuta 2023

Ahvenanmaan Skördefest Sadonkorjuujuhlat


 *pr-matka yhteistyössä Viking Line ja Visit Åland*

Ahvenanmaan jokasyksyinen Sadonkorjuujuhla eli Skördefesten på Åland houkutteli jälleen viime viikonloppuna runsaasti kävijöitä Ahvenanmaalle. Itse matkasin paikan päälle Viking Linen Garbrielalla, joka oli erikoisristeily vartavasten Skördefestiä ajatellen. Helsingistä meitä lähti n. 600 matkustajaa ja koukattiin hakemaan Tallinnasta vielä 1.100 matkustajaa lisää.

Skördefest on ehdottomasti Ahvenanmaan syksyn kohokohdista ja saari täyttyy vieraista, jotka tulevat nauttimaan ravintoloiden ja maatiloiden antimista ja paikallisista tuotteista. Pääosaa esittää tietysti myös omena, koska Ahvenanmaalta tulee n. 70 % Suomen omenasadosta kiitos pitkälle jatkuvan lämpimän syksyn.

Ahvenanmaa on siitä kiva kohde, että kaikki kohteet on helppo tavoittaa. Välimatkat ovat lyhyitä ja yhden päivän aikana ehtii kokemaan vaikka mitä. Skördefestiin osallituu kymmeniä eri tiloja, joten kierreltävää ja maisteltavaa riittää. Lapsiperheet on huomioitu ohjelmatarjonnassa kivasti ja eri tiloilla on myös paljon erilaisia aktiviteettejä perheen pienimmille. 

Vaikka Ahvenanmaalla kaikki on mukavan lähellä ja välimatkat lyhyitä, niin tilat sijaitsevat kuitenkin sen verran kaukana Maarianhamista, että suosittelen ottamaan mukaan oman auton, vaikkakin bussikuljetuksia on myös tarjolla. Oman auton saa kätevästi laivalle mukaan ja samalla voi täyttää takakontin Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlissa myytävillä tuotteilla ja jos auton takakonttiin sattuu jäämään tilaa, niin äkkiähän se sitten täyttyy vielä laivan tax freen antimilla.  

Hypätään vielä lyhyeen esittelyyn meidän vierailemistamme kohteista.

Bolstaholms gård


Bolstaholms gård on oikea Sadonkorjuujuhlien klassikkokohde ja yksi Ahvenanmaan suurimpia tiloja. Tila on ollut mukana jo 19. kertaa. Tilalla voi tutustua myös tilan eläimiin kuten kanoihin, hevosiin sekä lihakarjaan. Lisäksi lapsille riittää touhuttavaa ja erikoisuutena myös auringonkukkalabyrintti.


Grannas Appel


Grannas omenatila ja bistro on yksi Ahvenanmaan isoimmista omenatiloista. Täällä pystyy nauttimaan lounaan omenatarhan kupeessa ja luollisesti myynnissä on myös heidän omaa omenamehuaan sekä omenoita. Itsekin innostuin ostamaan mukaani 5 kg laatikon Discovery Rosette omenoita, jotka ovat kauniin punaisia myös sisältä.


Öfvergårds


Öfvergårds omenatarha Tjudossa pääsee maistelemaan perhetilan eri omenalajikkeista puristettua mehuja. Täällä voi vuokrata myös hauskan auton mallisen piknik korin, joka toimii samalla istuimena sekä pöytänä. Itse piknik eväät on pakattu auton sisälle ja sen voi vetää omenapuiden alle nauttimaan kivasta piknik hetkestä.


Saftstugan


Saftstugan on Sadonkorjuujuhlien pieni helmi, jossa pystyy myös yksityishenkilöt puristamaan omista omenoista mehua. Täällä saimme maistella myös myynnissä olevia mehuja, jotka veivät kyllä kielen mennessään.


Mattas Gårdmejer


Mattas Gårdmejerissä on maitotuotantoa pienessä skaalassa.  Mattas on pieni maitotila, jossa harjoitetaan perinteistä ja ekologista maanviljelyä. Lehmien ekologisesti tuotetusta maidosta tehdään mm. juustoa, jogurttia ja jäätelöä.


Mickels Gård


Mickels Gård tila sijaitsee Gottbyssä. Luomutilalla kasvaa Ålandsbonden-tuotemerkin alla myytävää lähituotettua laatulihaa. Täällä pääsee myös tutustumaan eläimiin lähietäisyydeltä.


Merikortteli


Merikortteli sijaitsee Maarianhaminassa lähes hotelli Arkipelagia vastapäätä ja täällä voi tehdä vielä merellisen kierroksen ennen hyppäämistä laivalle. Merikorttelissä pääsee ihastelemaan vanhoja aluksia ja venevajoja sekä tehdä ostokisa käsityöpuoti Saltissa ja Gudvivan koruliikkeessä.


Viking Line Gabrielan LYX hyttiHyttinä minulla oli ihanan tilava ikkunallinen LYX hytti, johon kuuluu myös premium aamiainen a´la carte -ravintolassa sekä minijääkaapin sisältö.


Laivalla tietysti syötiin hyvin a´la carte ravintolassa erikoismenusta ja kauniista maisemista nauttien. 

Kiitos Viking Line ja Visit Åland! Olipas taas ihana pistäytyä syksyisessä Ahvenanmaassa, vaikka se syksy ei niin pitkällä siellä vielä ollutkaan mitä meillä täällä Manner-Suomessa.

5 kommenttia:

 1. Ahvenanmaa on kyllä mukava paikka. Me ei olla kuitenkaan ikinä oltu sadonkorjuujuhlilla, vaan pelkästään kesäaikaan. Täytyypä ensi vuodeksi laittaa myös sadonkorjuujuhlat mieleen.

  VastaaPoista
 2. Oi miten ihanaa maalaisidylliä ja saaristomaisemaa! Nämä sadonkorjuujuhlat vaikuttaa kyllä todella viehättävältä tapahtumalta, johon olisi hauska joskus osallistua, ja samalla käydä ensimmäistä kertaa maissa Ahvenanmaalla!

  VastaaPoista
 3. Jokunen vuosi sitten olin siellä työmatkalla syyskuussa ja se oli kyllä hyvä kohde myös syksyllä!

  VastaaPoista
 4. Aivan ihanat sadonkorjuujuhlat. Olisipa kiva reissuidea. Näyttää niin viehättävältä. En ole käynyt lapsuuteni jälkeen Ahvenanmaalla, mutta suunnitelmissa on, että ensi kesänä ystävien kanssa mentäisi sinne pyöräilemään. Mutta syksykin siis voisi olla ihan kiva aika matkustaa Ahvenanmaalle.

  VastaaPoista
 5. Periaatteessa kiinnostava juttu, mutta käytännössä joka vuosi kun olen sitä kevyesti pohtinut, on homma jäänyt tavallaan kiinni siitä, että ajatus tiettyihin päiviin sijoittuvasta juhlasta on mielessäni luonut kuvan joka paikassa olevista ruuhkista. Kuvistasi päätellen näin ei ihan välttämättä ole, joten pitäisiköhän ajatusta pohtia taas ensi syksynä :-)

  VastaaPoista