sunnuntai 8. lokakuuta 2023

Strömforsin Ruukki - erinomainen minilomakohde lähellä Helsinkiä

 Strömforsin Ruukki- Tämä viehättävä ruukkikylä tarjoaa vierailijoilleen unohtumattoman matkan menneisyyteen yhdistettynä upeaan luontoon. Strömforsin Ruukki perustettiin 1700-luvun alkupuolella ja on yksi vanhimmista rautaruukeista maassamme. Ruukki tunnetaan erityisesti rauta- ja metalliteollisuudestaan ja sen historia on rikas ja monipuolinen, jonka voi vielä aistia Ruukissa kävellessään. 

Strömforsin Ruukki on erinomainen kohde myös yritysten virkistyspäivään tai vaikka ihan kaveriporukalle esim. polttareiden viettoon. Meillä ei nyt polttareita vietetty, vaan matkattiin ystävien kera pitämään "jurristikokousta" Strömforsin Ruukkiin. Meillä on ollut jo yli 20 vuoden perinteenä järjestää ”jurristikokous” kerran vuodessa kuuden vanhan oikisystävän kera ja tällä kertaa minä olin pj:n ja järjestäjän roolissa ja valkkasin paikaksi Strömforsin Ruukin. 

Nyt moni varmaan ihmettelee, että mikä ihme tuo "jurristikokous" on ja selvennyksenä, että sillä ei ole mitään tekemistä jurrin kanssa, vaikka tulikin vietettyä yhdessä riemukasta opiskeluaikaa. Silloin kun yli 20 v sitten valmistuttiin Turun oikeustieteellisestä, niin päätettiin yhteistuumin, että pidämme kerran vuodessa yhteisen tapaamisen jossain päin maailmaa ja nimeksi valkkasimme silloin jurristikokouksen. Kokouksen tarkoituksena on viettää päivä/viikonloppu yhdessä vaihtaen kuulumiset, rentoutuen ja nauttien myös hyvästä ruoasta. Strömforsin Ruukissa tämä on kätevästi kaikki käden ulottuvilla.

Mitä nähdä ja tehdä Strömforsin Ruukissa


Ravintola MyllyMeidän päivä alkoi lounaalla Ravintola Myllyssä, jossa nautimme maittavan kalakeittolounaan ja erityismaininta heidän aivan ihanalle saaristolaisleivälle. 

Mylly keskittyy lähituottajien raaka-aineista valmistettuihin ruokiin. Ravintolan sisustus on myös todella tunnemallinen ja ovesta astuessa sisään ei voi kuin todeta, että vau! Lauantai iltaisin Ravintola Myllyssä on myös karaokea, jossa mekin piipahdimme pikaisesti vielä iltatuimaan. Sen verran väsy painoi aktiivisen päivän jälkeen jo silloin, että itse laulaminen jäi ensi kertaan.


Jokiretki Strömforsin Ruukissa

 

Yhtenä ohjelmanumerona meillä oli Wellsters Oy:n LUONTO VOITTAA AINA ® – jokiretki, jossa lähdettiin melomaan oppaan johdolla Kymijokea. Mitään aiempaa melontakokemusta tuohon ei tarvita ja ennen melontaa saa myös pienen opastuksen ja pelastusliivit. Osaa melojista vähän jänskätti etukäteen, mutta hyvin selvittiin ja takaisinkin päästiin tippumatta veteen.

Ihana ruskakin oli jo vähän hiipinyt Kymijoen varrelle ja voin vain kuvitella miten upeat sävyt tuolla vallitsee ruskan iskieässä kunnolla päälle.Melonnan jälkeen olimme ottaneet ohjelmaan vielä yksityistuntina rentouttavan joogan, joka järjestettiin Vanhan Werstaan rakennuksessa. Tuo rentouttava jooga olikin aika ihana melonnan jälkeen. Takka lämmitti ihanasti joogastudiota ja loppurentoutus tehtiin vielä ilmajooga ”keinussa”, josta tuli mieleen ihan koteloituneet perhosen toukat. Sieltä sitten perhoset ”kuoriutuivaat” rentoutuneena illan muihin aktiviteettehin. 
 

Strömforsin Ruukin Bed & Bistro

 

Ruukin alueella on monia majoitusvaihtoehtoja ja me valitsimme romanttisen hotelli Bed & Bistron. Itse rakennus on vuodelta 1892 ja on toiminut joskus tehtaanjohtajan asuntona. Huoneita itse kartanossa on 8 ja saman verran löytyy myös viereisestä vuonna 1784 rakennetusta Krouvinmäestä. Huonehinta oli nyt syksyllä 140 euroa/2 hh huone ja yhden hengen huone 95 euroa. Jokainen huone on uniikki sisustukseltaan. WC ja suihkut ovat yhteiskäytössä huoneiden läheisyydessä käytävällä. 

Huoneen hintaan kuuluu myös maittava aamupala alakerran ravintolasalissa, jossa on tarjolla myös illallista keskittyen lähiruokaan. Ravintola on auki syksyisin sen mukaan miten hotellissa on yöpyjiä. Nyt hotelli oli lähes täynnä ja ravintola oli näin ollen myös auki, joten nautimme siellä aktiivisen päivän päätteeksi vielä herkullisen illallisen. 
Strömforsin Ruukki on siitä kiva kohde, että ajomatka Helsingistä ei ole kuin vähän reilu tunti ja olet ihanan historiallisissa maisemissa luonnon keskellä. Kaikki kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja autolle löytyy helposti myös maksuton parkkipaikka ja voi vapaasti lähteä tutustumaan alueeseen.

Strömforsin Ruukin voidaan sanoakin olevan todellinen helmi Etelä-Suomen Ruotsinpyhtäällä. Olisitpa kiinnostunut historiasta, käsityöläisyydestä tai vain kauniista luonnosta, ruukki tarjoaa unohtumattoman kokemuksen ja ainutlaatuisen tunnelman. Me ainakin tykättiin!
10 kommenttia:

 1. Strömforsin Ruukki on kiva kohde. Me olimme itse asiassa seudulla juuri perjantaina ja lauantaina, ja vietimme yön Laawu Wellsters -majoituksessa, jonne meloimme kolmisen kilometriä. Pidimme retkestä todella paljon, iso suositus tälle. Pidimme myös ylipäätään Wellsters Oy:n LUONTO VOITTAA AINA -konseptista, ja Marika olisi tuosta joogasta ollut varmasti innoissaan.

  VastaaPoista
 2. Näyttipä ihanalta paikalta! Itsekin pidän ruukeista ja tänä kesänä kävimme Ahlströmin ja Euran ruukkeja katsomassa.

  VastaaPoista
 3. Tämä mun suosikki ruukeista. Esim. Fiskarsista en pidä, liian stailattu ja kaupallisen kylmä mun makuuni

  VastaaPoista
 4. Ruukki on kyllä houkutellu jo pitkään

  VastaaPoista
 5. Kävimme tuolla varhain keväällä ja vaikkakin paikka oli kaunis jo silloinkin, niin kovin eläväinen se ei vielä silloin ollut - Suomen kesäkausi on niin kovin lyhyt, eli kait käytännössä suunnilleen juhannuksesta koulujen alkuun. Kukuljärven vaellusreitti voisi joskus olla hyvä vaihtoehto melontaretkelle - jos haluat, niin tsekkaa tämän jutun lopusta: https://meriharakka.net/2023/05/08/kotka-loviisa-stromfors/

  VastaaPoista
 6. Hulppeat puitteet kaikille kokoontumisille, eniten minua kiinnostaisi nuo perhosentoukkakeinut.

  VastaaPoista
 7. Hulppea paikka mille tahansa kokoukselle ja illanvietolle. Eniten minua kiinnostaisi nuo perhosentoukkakeinut.

  VastaaPoista
 8. Kanoottiretkeily on mahtavaa, olen tehnyt sitä Savossa ja se on niitä asioita, mitä kaipaan lapsuudestani. Myöskin tuo ilmajooga näyttää tosi hienolta. Ruukin ohi olen mennyt monet kerrat, mutta en ole pysähtynyt siellä koskaan.

  VastaaPoista
 9. Näyttää tosi viehättävältä paikalta ja toi ravintola tosi tunnelmalliselta. En ole koskaan käynyt, mutta jos siellä suunnalla joskus liikun, niin ehdottomasti pitää käydä. Teidän koko päivän ohjelmakin vaikutti niin kivalta, erityisesti jooga ois kelvannut minullekin, miksei myös melonta kauniissa ruskamaisemissa.

  VastaaPoista
 10. Kivan oloinen paikka. Rakastan muuten noita ilmajoogaliinoja ja miten niiden sisään voi mennä piiloon riippumaan. Muutenkin kaikki riippuminen ja lötköttely riippumatossa on ihan parasta!

  VastaaPoista