sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Puolan helmi - Krakova

*Yhteistyössä Polish Tourism Organisation/Toptaste*

Krakova on yksi Puolan historiallisimmista ja viehättävimmstä kaupungeista. Krakovan kauniit kujat, rikas historia ja herkullinen ruoka tekevät siitä ihanteellisen matkakohteen matkailijoille.

Parin päivän Varsovassa olon jälkeen suuntasimme kohti Krakovaa. Mkäli haluaa kokea kaksi kaupunkia reissullaan, niin siirtymä taittuu käteväti junalla. Matka aika on n. 2,5 h. Meidän junamatka taittui mukavasti ykkösluokassa, jolloin lipun hintaa kuuluu myös ruoka ja 2 ei alkoholipitoista juomaa.

Olihan se oikeastaan aika kiva kokea kaksi kaupunkia samalla reissulla ja pääsi vertailemaan myös kohteita keskenään. Aiemmat blogipostaukset Varsovan osalta näet täältä ja ravintolavinkit puolestaan täältä klik. Krakova oli Varsovaan verrattuna hieman hinnakkaampi ja vetää ehkä enemmän turisteja, mutta itse tykkäsin kyllä molemmista kaupungeista.

Krakova säästyi onneksi toisen maailmansodan pommituksissa toisin kuin Varsova, joka pommitettiin lähes maan tasalle. Parasta Krakovassa olikin kaunis vanhakaupunki rakennuksineen, linnoinnen ja jokinäkymineen. Kaikki sijaitsi myös kätevän kävelyetäisyyden päässä toisistaan. 

Krakova oli Varsovan ohella myös upean kuvauksellinen kohde, vaikka meille osui vähän huonot kelit juuri ajankohtaamme, mutta kyllä se sade sentään välillä taukosi. Krakovassa saimme kokea mieleenpainuvia makuelämyksiä, tunnelmoida historiallisissa vanhassa kaupungissa, nähdä Leonardo  da Vincin maalauksen v. 1488  (the Lady with Ermine) ja yöpyä tyylikkäässä The Loft Adults Only hotellissa, joista tarkemmin tässä postauksessa. 

Krakovan Vanhakaupunki


Krakovassa pitää ehdottomasti tutustua upeaan vanhankaupungin alueeseen, joka on Unesco maailmanperintökohde. Rynek Glowny, kaupungin keskusasukio, on yksi Euroopan suurimmsta ja upeimmista aukioista. 

Vanha kaupunki Krakovassa on yksi kaupungin suosituimmista nätävyyksistä. Aukion ympärillä on kahviloita, ravintoloita ja historiallisia rakennuksia, jotka lumoavat kävijänsä. Itse tykkään vierailla myös kirkoissa ja Krakovassa näitä kirkkoja tosiaankin riitti ja olivat toinen toisiaan upeampia. Ei voinut kuin ihailla miten taidokasta käsityötä joskus on tehty.


Wawelin linnaWawelin linna 1300-luvulta on yksi Puolan tärkeimmistä historiallisista monumenteista ja tunnetuimmista linnoista. Linna sijaitsee kauniilla Vistula-joen rannalla. Valitettavasti emme ehtineet itse vierailemaan Wawelin linnassa, joten se jäänee ensi kertaan. Käveltiin toki Wawelin linnan ympäristössä ja ihailtiin upeaa linnaa ulkoapäin.


Czartoryski Museum 
Krakovassa on paljon museoita, joista moni keskittyy Krakovan ja Puolan historiaan ja taiteeseen. Me ehdimme piipahtamaan Czartoryska Museossa, joka avattiin virallisesti jo vuonna 1878.

Museossa pääsee ihailemaan Puolan kansallisaarretta, Leonardo da Vinchin Lady with an Ermine- teosta eli suomennettuna Nainen ja Kärppä. Museossa on esillä myös Rembrantia.


Krakovan juutalaiskortteliKrakovan juutalaiskortteli, tunnetaan myös nimellä Kazimierz, on paikka, joka on täynnä kulttuuri ja historiaa. Kävele kaduilla, tutustu synagogiin ja nauti.


Ravintolavinkkejä KrakovaanLa Campana restaurant
Yhdellä Krakovan vanhimmista kaduista, lähellä arkkipiiskakunnan museota ja Piispan palatsia sijaitsee Trattoria La Campana ravintola, jonka upea miljöö ihastustuttaa ja ravintola on löytynyt useana vuotena myös Michelin Guidesta. Kesällä ruoan voi nauttia myös isossa vehreässä puutarhassa, joka jäi meiltä nyt kokematta vesisateen takia, mutta sisätilat ovat myös todella tunnelmalliset. Talossa sijaitsi joskus Sigismund-kelloa hoitaneen Wawelin kellonsoittajien veljeskunnan kohtauspaikka.

Ravintola löytyy Krakovan vanhastakaupungista Kolmen kruunun talosta osoitteesta Kanoniczna 7


Szara GesSzara Ges on aivan mahtava ravintola Krakovan vanhan kaupungin keskusaukiolla. Yleensä itse välttelen näitä turistialueiden ravintoloita, koska hinta-laatusuhde ei niissä yleensä ole kovinkaan hyvä, mutta tätä ravintolaa ei kannata kiertää kaukaa, vaan astua sisään. Et tule taatusti pettymään.

Szara Ges- ravintolan sisustus on ihanan tunnelmallinen ja ylellinen. Ruoka puolestaan hienostuneita versioita puolalaisesta ruoasta. Alkuun maisteltiin hanhenmaksajäätelöä, pääruoakana peruna dunplingseja tryffelin kera ja kokonaisuuden kruunasi vielä upea jälkiruoka, jonka tarkoituksena oli matkia hanhen munaa hattarapesällä. Taisi olla yksi upeimmista jälkiruoista jota olen koskaan syönyt. Saoisin, että täyden kympin paikka.

Ravintolan osoite on Market Square 17 (Rynek 17)


Hotellivinkki Krakovaan 

The Loft Hotel Adults Only
The Loft Aduts Only- hotelli on nimensä mukaisesti tarkoitettu aikuisille. Kyseessä on loft tyylinen moderni neljän tähden boutique hotelli lähellä vanhaa kaupunkia (n. 750 m vanhankaupungin torilta).

Huonehintaan sisältyy minibaarin sisältö sekä pullollinen kuohuvaa. Mikäs se kivempi loman aloitus, kun pullollisen kuohuvan korkaaminen.

Aamupala tarjoillaan hotellin omassa ravintolassa ja oli hyväntasoinen. Listalta saa tilattua myös vielä erikseen lämpimiä ruokia (mm. omeletteja, puuroa, crepesiä jne.) Huoneesta löytyy myös kahvikone ja vedenkeitin. Ilmainen wifi.

Hotellin katolta löytyy sauna ja poreallas, jossa olisikin ihana lillua ihastellen kaupunkinäkymää ja nauttia aikuisten lomasta. Huoneesta löytyy myös kylpytakit ja tohvelit.


Huoneavaimena toimii kännykkä, josta ohjataan myös kaikki huoneen toimintoja kuten mm. valoja, ilmastointia sekä ikkunoiden kaihtimia.


Wow Krakow - Hop On Hop Off Bus 


Mikäli omatoiminen kävely ei niin innosta, niin kätevä tapa tustua Kravokan nähtävyyksiin on myös Wow Krakowin Hop On Hop Off bussi, jota mekin kävimme testaamassa. Hyvällä ilmalla katon saa myös auki ja voi nauttia esteettömästi Krakovan upeista nähtävyyksistä. Lipun hintaan kuuluu myös pieni jokiristeily.Paljon kiinnostavia kohteita jäi vielä näkemättä Krakovasta, kuten Auschwitchin keskitysleiri sekä Suolakaivokset, joten Krakovaan on palattava ehdottomasti vielä parememmalla ajalla.


7 kommenttia:

 1. Krakova on todella mukava kaupunki, jossa näkemistä riittää. Kirkot tosiaan ovat upeita, joita kannattaa käydä ihailemassa. Wavelin katedraali on hieno ja siellä kannattaa ilman muuta käydä, museot eivät samalla tavalla säväyttäneet. Näkemisen arvoisia toki nekin olivat. Iso suositus myös sekä Auswitchille että Suolakaivoksille, kiinnostavia kohteita kummatkin, vaikka ensimmäinen tietysti varsin synkkä.

  VastaaPoista
 2. Krakova on ihana. Kaikkialla sai hyvää ruokaa halvalla - tämä jäänyt mieleen.

  VastaaPoista
 3. Vierailustamme Krakovassa on jo vuosia, mutta tuo linna ja tietysti Auschwitz jäivät mieleen. Vähän on sittemmin harmittanut, ettei käyty myös Wieliczkan suolakaivoksella samalla retkellä, mutta toisaalta sitten paikattiin asia Pakistanissa käymällä maailman suurimmassa suolakaivoksessa! Myös Varsova ja Gdansk, ainakin, ovat kivoja kohteita Puolassa.

  VastaaPoista
 4. Krakova ja Varsova on pitkään ollut minun toivelistalla, joten olipa kiva nähdä kuvia sieltä! Ennen koronaa Krakova oli suunnitelmissa, mutta vielä tosiaan käymättä.

  VastaaPoista
 5. Ei ole Krakovassa tullut käytyä. Usein kyllä ollut harkinnassa. No joku päivä vielä. Kiitti hotellivinkistä!

  VastaaPoista
 6. Krakova on kyllä hieno ja vierailun arvoinen kohde! Me teimme päivävierailun sinne paikallisen ystävämme kanssa ja hän esitteli meille tätä hienoa ja historiallista keskustaa.

  VastaaPoista
 7. Krakova on kyllä hieno ja kaunis kaupunki! Itse tykkäsin siitä paljon Varsovaa enemmän. Linna, ja tietysti Auschwitz, jäivät erityisesti mieleen.

  VastaaPoista