lauantai 29. lokakuuta 2016

Pidennetty viikonloppu Budapestissä


Terveisiä Budapestistä muutamien viikkojen takaa! Oli ihana virkistävä pidennetty viikonloppu takana vanhojen opiskelutovereiden kera. Meillä on ollut tapana kokoontua kerran vuodessa pitämään ns. jurristikokousta ja vaihtaa vuoden kuulumiset. Osan kanssa nähdään useamminkin, mutta joidenkin kanssa ei tulisi ilman tätä tapaa pidettyä enää siten yhteyttä ruuhkavuosien keskellä. Selvennyksenä vielä todettakoon, että nimellä ei ole mitään tekemistä juomisen ja jurrin kanssa, vaan nimi juontaa meidän opiskelutaustasta eli ollaan kaikki juristeja ja nimettiin silloin opiskeluiden loputtua tapaamisemme jurristikokoukseksi, josta ei saa olla poissa kuin erittäin pakottavasta syystä. Vakavan leikkimielistä touhua ja kahta vuotta lukuunottamatta yli kahdenkymmen vuoden ajan ollaankin pystytty näkemään täydellä kokoonpanolla vuosittain. Arvatenkin nykyään on aika vaikeaa löytää yhteistä päivää saatikka kokonaista viikonloppua, joka sopisi kaikille kuudelle, mutta varattiin tämä Budapestin reissu jo melkeinpä vuosi etukäteen, joten jokainen osasi pitää nyt kalenterin sen osalta tyhjillään. Viime vuonna kokoustimme Pariisissa, mutta muutoin ollaan kyllä normaalisti oltu ihan täällä Suomen kamaralla missä milloinkin. 

Budapestin matkaan lähdimme torstaina iltasella, joten oltiin pirteänä heti perjantai aamuna heti valmiina tutustumaan kaupunkiin. Paluu meillä oli myöhään sunnuntai iltasella. Budapestissä riittääkin nähtävää ja koettavaa, joten tässä meidän pidennetyn viikonlopun Budapestin matkavinkit, jotka meillä oli ohjelmassa. Ensimmäisen päivän ohjelmana olikin itse kaupunkiin tutustumista, shoppailua Vaci kävelykadulla ja oleilua. Iltasella jakauduimme sitten kahteen osaan. Toinen porukka lähti katsomaan balettia ja minä ystäväni kanssa Tonavan iltaristeilylle dinnerin kera. Tonavan ylittävä ketjusilta on Budapestin symboli vuodelta 1849, joka tietysti pitää käydä katsomassa ja kulkea yli. Alakuvassa kuninkaanlinna, jossa on nykyään useita museoita. Aika oli kuitenkin reissulla rajallinen, niin vierailimme vain tuolla Budan puolella Linnavuorella linnan edustalla maisemia ihastelemassa.Parlamenttitalo iltavalaistuksessa, jonka ohi lipusimme Tonavan iltaristeilyllä nauttien samalla hyvästä ruoasta. Oli muuten yllättävän maittavaa ruokaa tuollaiseksi risteilyruoaksi. Odotukset eivät olleet kovinkaan korkealla, joten mikäs sen mukavampaa kuin yllättyä positiivisesti, toteaa ikuinen pessimisti. Alakuvassa samainen parlamenttitalo päiväsaikaan Budan linnavuorelta katsottuna. Tuonne olisi myös päässyt sisälle, mutta aika ei antanut siihen myöden, kun piti ehtiä katsomaan niin paljon muutakin.
Matkaohjelmaamme kuului tietysti myös Budan puolella vierailu. Budapesthän on jakautunut Pudan ja Bestin puolelle, jotka olivat aikoinaan omia kaupunkejaan. Kaupungit yhdistyvät vuonna 1873 yhdeksi Budapestin kaupunki. Linnavuorelle pääsee kätevästi Pudan puolelta bussilla numero 16, joka jatkaa myös Budan puolella olevaan Mammut ostoskeskukseen, jossa pikaisesti piipahdimme. Linnavuorelle tulee myös köysiratavaunu, heti ketjusillan kupeesta, mutta kuten kuvista näkyy sille oli aika pitkät jonot. Myös rappusia pitkin pystyy kiipeämään tuonne vuorelle.Budan puolen yksi kauneimmista rakennuksista on tämä Kalastajalinnake, joka tosin tuottaa vähän pettymyksen täällä Budan puolella vieraillessa. Se näyttää Pestin puolelta oikealta linnalta, mutta on itseasiassa vain tuollainen seinämä, joka on rakennettu 1900-luvun alussa vain katseen vangitsijaksi ja josta on aivan upeat maisemat Pestin puolelle.


Paikallista "munkkiherkku", jonka nimeä nyt en valitettavasti muista. Näitä kojuja on pitkin Budapestiä, joissa nämä paistetaan tuoreeltaan.


Matiaksen kirkko Linnavuorella, jossa erityisen kaunis vinoneliökatto. Valitettavasti ei päästy vierailemaan sen sisälle, kun oli juuri messu menossa. Vanhan kaupungin puolelta löytyy myös näitä herttaisia pastellin värisiä taloja.


Sunnuntai aamusella suuntasin pikaisesti ystäväni kanssa Szhenyin kylpylän lähettyville olevalle kirppikselle, joka taisi olla nimeltään Petofi Csanrok.
 Kirppis oli aika pieni, mutta kyllä me silti sieltä löydettiin ostettavaa. Mm. legoja oli paljon myynnissä ja niitä tulikin ostettua tuliaisiksi. Tästä kirppikseltä on lyhyt matka kävellä vieressä olevan Szhenyin kylpylään ja matka taittuu kätevästi puiston läpi, jossa sijaitsi myös jonkinlainen maatalousmuseo ja kauniita taloja. 
Oi miten ihana historiallinen tunnelma täällä vallitsikaan. Kiivettiin myös tämän museon yhteydessä olevan torniin katsomaan maisemia ja siellä oli myös kuvia miten kyseiset rakennukset olivat tuhoutuneet täysin sisältä sotien aikana. Olisi ollut kiva käydä myös itse museossa, mutta oli sitten jo sen verran kiire kylpylään, että jää seuraavaan kertaan. Tässä järjevellä on talvisin myös iso luistelukenttä. Oi mitkä puitteet tässä satumaisen Vajdahuyandin linnan kupeessa!


Meidän loman kruunasi myös rentouttava lekottelu Szechenyin kylpylässä, joka on Budapestin suurin kylpylä ja yksi Euroopan suurimmista. Kylpylä on rakennettu vuonna 1913 ja sillä on kyllä mahtavat puitteet ja sen ulkoaltaakin ovat ympäri vuoden käytössä. Sisäaltaita löytyy muistaakseni 13. Budapesthän on erityisen kuuluisa kylpylöistään, joten olihan sekin käytävä kokeilemassa, vaikka itse en mikään kylpyläihminen olekaan ja en tykkää lillua bakteerikammoisena tuntemattomien kanssa samassa vedessä, mutta oli kuitenkin ihan kiva kokemus. Muutama meistä otti myös rentouttavan hieronnan kylpylässä. Budapestin kylpylöiden vesi on erityisen terveysvaikutteista, koska se tulee kaupungin lukuisista kuumista lähteistä. Kaupungin alueella on yli 120 kuumaa lähdettä, joista saadaan valmiiksi lämmin vesi kylpylöihin. Vesi tosin haisee hieman pahalta ja on samean väristä, mutta ehkäpä terveellisen veden pitääkiin olla sellaista. Me ollaa ehkä totuttu liiaksi sellaiseen kloorilta tuoksuvaan vihertävän kirkkaaseen veteen, josta todellakin puuttuvat kaikki terveysvaikutukset.
Kylpylän käynnin yhteyteen kannattaa yhdistää myös vierailu tässä Sankarien aukiolla, joka on leveän puistobulevardin päässä.


Budapest oli tosi kaunis historialliseen upeine rakennuksineen, jokirantoineen ja vanhoine kylpylöineen. Hintataso oli myös edullinen kulinaristeille ja vaihtoehtoja todellakin riitti. Kaupungissa on myös helppo liikkua laajan metroverkoston turvin ja taksitkin olivat halpoja. Tilasin meille valmiiksi kuljetukset lentokentältä hotellille ja takaisin, joten oli kiva kun astui koneesta ulos, niin oli kuski odottamassa meitä ja mahduttiin kaikki samaan tilataksiin. Erittäin kiva pidennetyn viikonlopun kohde täältä Suomesta käsin pienelle irtaantumiselle.

2 kommenttia:

 1. Eipä tässä voi muuta Budapestista sanoa kuin, että onpa kaunis kaupunki. Upeita vanhoja rakennuksia.
  Hauska tuo kuva kylpylästä, jossa vanhat miehet pelaavat shakkia altaalla :)
  Ihanaa viikonloppua Cride!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budapest oli kyllä kaunis ja niin ihanan historiallisia rakennuksia täynnä. Nuo shakkia pelaavat papparaiset olivat kyllä niin huvittavia eivätkä edes hätkähtäneet yhtään, vaikka napsin kuvia heistä :) Ihanaista uutta viikkoa sinne <3

   Poista