keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Coca-Cola hyönteismenua maistelemassa


Johan on aikoihin eletty. Nimittäin en olisi koskaan kuvitellut vapaaehtoisesti syövänäni ötököitä lounaaksi ja vielä Suomen maaperällä ja todennut sen jälkeen vielä, että nehän oli ihan hyviä ja syötäviä. Aikamoisia ennakkoluuloja oli kyllä ennen tilaisuutta, mutta olin päättänyt jo etukäteen, että kaikkia maistan ja olisihan koko tilaisuuden juju mennyt vähän ohi, jos maistelusta olisi kieltäytynyt. Joten eikun vaan ennakkoluulottomasti hyönteisten kimppuun ja suuhun. 

Tilaisuuden järjestäjänä toimi Coca-Cola, joka oli yhteistyössä hyönteiskokki Topi Kaireniuksen kanssa kehittänyt neljän ruokalajin "Coke and Insects" -hyönteismenun, jonka maisteluun sain kutsun. Suomen Coca-Colalle reseptit laatinut Kairenius on yksi harvoista länsimaalaisista hyönteisiin erikoistuneista kokeista. Resepteissä oli hyödynnetty Cokista sekä raaka-aineena että ruokien makua tasapainottavana makuparina tai hih näin vitsinä voisi myös sanoa, että ainakaan sitä Cokista tarvitaan huuhtelemaan nuo ötökät suusta alas.

Tilaisuuden aluksi Kairenius kertoi paljonkin tautatietoa tästä tulevaisuuden uudesta ruokatrendistä. Suomalaiset ovat nimenomaan edelläkävijöitä Pohjoismaissa hyönteiskulttuurin edistämisessä. Hyönteiset ovat erittäin eettinen sekä ekologinen ja ravinnerikas vaihtoehto sisältäen mm. paljon proteiinia ja hyviä rasvoja. Hyönteisten tuotantoon kuluu myös merkittävästi vähemmän luonnonvaroja kuin lihantuotantoon ja ne vaativat vain vähän tilaa ja niitä voidaan ruokkia sellaisilla rehukasvien osilla, joita ei syötetä eläimille. Niitä voidaan ruokkia myös elintarviketeollisuuden ruokajätteillä. Lisäksi monelle tärkeään kysymykseen, että mitenkäs nuo hyönteiset sitten ns. teurastetaan. No se tapahtuu vaivuttamalla hyönteiset horrokseen lämpötilan laskulla ja lopulta ne pakastetaan ja tämä on täysin kivutonta ja ilmeisesti tutkimusten perusteella todennettuna, hyönteisiltä puuttuu tuntoaisti, joten ne eivät tunne yleensäkään kipua. 

Ja varmaan tämä hyönteisten syönti trendi tulee vaan kasvamaan, varsinkin kun ensi vuonna hyönteisiä saa näillä näkymin myydä elintarvikkeiksi lainsäädännön muuttuessa. Jopa suomalaiset sikatilalliset ovat ruvenneet kasvattamaan hyönteisiä koeluonteisesti. Vielä näiden hyönteisten hinta on aika pilvissä ja kilohinta on n. 50-60 kg euron luokkaa, mutta eihän noita kukaan kilokaupalla toisaalta syökään, vaan pieni määrä riittää. 

Tässä meidän neljän ruokalajin menussa oli mukana nmm. kotisirkkoja, kotoisia jauhomatoja ja mehiläisen toukkia sekä itse hunajakennoja. Toki kaikki hyönteiset oli paistettu eli mitään ei syöty elävältä tai käsittelemättömänä, johon en olisikaan pystynyt. Toki tuo mehiläisten hunajakenno, jota en sitten muistanut edes maistaa oli kai ihan käsittelemätön.Ensimmäiseksi aloitin maistelun tästä Cola Crickets Nacho Platterista, jossa kotisirkkojen kyytipoikana oli nachoja ja tuntui turvallisimmalta aloittaa tästä missä oli jotain tuttuakin mukana. Kieltämättä yhdistelmä toimi ja nämä sirkat maistuivat ihan rapsakan hyviltä ja vähän niinkuin olisi syönyt pienen pieniä paistettuja muikkuja. Näitä pystyi syömään montakin, kunhan ei katsonut tarkemmin tuota ulkonäköä jalkoineen, vaan keskittyi makuun. 

Jauhomadot saivat puolestaan uuden kodin tässä aasialaistyyppisessä kevyessä kevätrullassa. No näiden maku oli aika mieto, mutta kyllä nuo sirkat olivat enemmän omaan makuuni.Jälkkärina oli ihan perinteistä mud cakea, johon ei ilmeisesti ollut ujutettu mitään hyönteisperäistä toisin kuin tähän Bugs n´ Beet Coke -smoothieen, jossa oli käytetty amerikkalaistyyppisesti hyöteisiä jauhon muodossa. Koko smoothien kruunasi tämä iso sirkka, jota loppujen lopuksi pienen mietinnän jälkeen suostuin maistamaan. No ei ehkä olisi kannattanut haukkaista ensimmäisenä tuosta pääpuolesta, jossa tuo tuijottava silmäkin on, koska pää nimenomaan poksahti ikävästi suussa ja jäi sitten loppu sirkka syömättä.Tämä kokemus jää kyllä ainakin pitkäksi aikaan mieleen ja nyt voi avoimemmin mielin suhtautua tulevaisuuden uuteen ruokatrendiin, vaikka ei noista kyllä mitään meikäläisen herkkuja tullut ja nyt kun näitä kuvia katselee lähemmin, niin täytyy todeta, että en onneksi katsellut noiden koostumusta silloin lähemmin, vaan lappasin suuhuni, koska lähempi tarkastelu olisi voinut viedä kokonaan ruokahalun.

Miltäs teistä kuulostaa tämä tulevaisuuden uusi ruokatrendi, joka on jo todella yleistä länsimaiden ulkopuolella? Niin ja vielä lopuksi kevennyksenä, että kuulemma jokainen suomalainen syö keskimäärin n. 400-500 g hyönteisiä vuodessa tiedostamattaan, joten aikamoinen määrä noita muutenkin tulee syötyä ja vielä ihan raakana :)

11 kommenttia:

 1. Pikkuisia rapsakoita sirkkoja olisin itsekin suostunut maistamaan. Cocishan on mun pahejuoma muutenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tuohon olisi ollut sulle oikein sopiva tilaisuus, kun oli tosiaan Cokiksen järjestämä :) Nuo sirkat oli kyllä onneksi aika rapsakoita ja kunhan ei katsonut pahemmin, että mitä syö, niin pystyi jopa nielaisemaan :)

   Poista
 2. Hui,tämä trendi taitaa jäädä multa testaamatta.Kiinassa syödään paljon ötököitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu länsimaiden ulkopuolella noiden ötököiden syöminen on aika yleistäkin ja jopa normaalia. Saas tosiaan nähdä koska tuo saa enemmän tuulta allensa myös täällä päin.

   Poista
 3. Vau, nuitapa olisi ollut kiva päästä maistelemaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä itsekin ensin vähän mietti, että haluaakos noita oikeasti syödä, mutta kun oli hyvän kokin valmistamia, niin viis ennakkoluuloista, niin olihan niitä maistettava.

   Poista
 4. Voi apua! Luin otsikon ja mietin, että cokista ja mitä?!
  Voisihan se olla, että pitäisi kokeilla tai että tykkäisikin, varsinkin jos ei tietäsisi mitä nuo sisältää..
  Onhan tässä sammakkoa ja simpukoitakin syöty, eikai ne sen ihmeellisempiä ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on saanut aika hyvää näkyvyyttä ihan ulkomailla asti, joten jää ainakin mieleen ja tosiaan, syödäänhän niitä sammakoitakin ja simpukoita ja täytyy sanoa, että itse kyllä tykkäsin noista rapsakoista sirkoista enemmän kuin simpukoista, joita en saa sitten millään alas :)

   Poista
 5. Mielelläni olisin tuonne tullut kokeilemaan, jos vaan aikataulu olisi antanut myöten. Tosin nyt noita kuvia katsoessani käy sen verran ikäviä väristyksiä selkäpiissä, että enpä tiedä, miten maistelun olisi käynyt. Kai sitä sitten ryhmäpaineessa...
  Tosin hyönteisiä pitäisi varmaan opetella maistelemaan itse kunkin, kun ympäristön tila sellaista vielä jossain kohtaa tulee vaatimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nyt kun itsekin noita kuvia katselee tarkemmin, niin ei noista kyllä ruokahalu ainakaan herää, vaan tulee aikamoinen ällötys. Onneksi en tuolla niin tarkkaan noita tutkaillut, vaan laitoin vaan suuhuni, koska lähempi tarkastelu olisi tosiaan kyllä tehnyt totaalisen stopin :)

   Poista
 6. Voi miten kiva blogi minulta on mennyt ohi! Varmasti mielenkiintoista ja hurjaa nuiden ötököiden maistelu, itse en pystyisi! Huh.

  VastaaPoista