tiistai 29. elokuuta 2017

Kesämökin maalaus

*yhteistyössä Teknoksen kanssa*


Kesän suururakka on vihdoin valmis ja nyt voi hetkeksi huohahtaa ja nauttia omien kätöstensä jäljestä. Jossain vaiheessa meinasi usko loppua, että riittääkö kesälomani tämän urakan loppuun asti viemiseen ja totta puhuen viimeisellä lomaviikolla olin jo niin kyllästynyt koko maalaamiseen, että vähän aikaan en taida maaleihin koskea tai taitaa aika kuultaa muistot, kun nimittäin jo kädet vähän syyhyää maalaushommiin nyt kun maalausurkan loppumisesta on muutamisen viikkoa.

Olin jo monen monta vuotta miettinyt mökkimme maalaamista ja värisävyn muuttamista ruskeasta vaaleammaksi. Mökin viime maalauskerrasta oli ehtinyt kulumaan jo varmaan parisenkymmentä vuotta, joten rakennukst olivat todellakin jo uuden maalin tarpeessa.  Nyt vihdoin ja viimein siihen tuli oiva tilaisuus pitkän kesäloman ansiosta, joten päätin ruveta tuumasta toimeen ja ottaa pensselin kauniseen käteeni. Koko kesäloma tuossa sitten mennä hurahti, mutta ken leikkiin ryhtyy, niin sen kestäköön ja olin etukäteen päättänyt, että maalaan sitten samalla kertaa kaikki mökin rakennukset, joten maalausurakan alle joutuivat kesämökki, iso varastorakennus, vierasmökki/leikkimökki, grillikatos sekä kaivon suojus ja maalareita oli tasan yksi eli minä. Vanhempani auttoivat muutama päivänä, mutta muutoin maalasin kaikki rakennukset yksin. Kesäloman päivät olivatkin siis aika maalausvoittoisia ja maalausurakka alkoi aamulla ja loppui iltasella.  Muutama sadepäivä sentään ONNEKSI osui lomalleni, jotta sai hyvällä omallatunnolla pitää maalausvapaan päivän. 

Vaikka koko kesäloma tuossa meni, olen niin onnellinen, että tuo on vihdoin ja viimein tehty ja saa monen monta vuotta nyt ihailla kättensä jälkeä ja ihan heti ei tarvitse samaiseen urakkaan ryhtyä.  Seuraavalla maalauskerralla, jos tuo lähes 20 vuotta taas hujahtaa, niin en taida edes enää uskaltaa kiivetä maalaustelineille, kun nyt jo huimasi niillä ja mahtaakohan se jalka enää noustakaan niin korkealle, että niihin pääsisi edes kiipeämään. Toisaalta lapset ovat jo silloin aikuisia, joten taidanpa valjastaa ne silloin siihen hommaan. Tosin siinä iässä voi olla pieniä vaikeuksia saada heitä edes enää mökille yleensä ollenkaan, mutta toivossa on hyvä elää.


Käytin maalauksen Teknoksen Visa Premium erikoispeittosuojaa, joka on  vesiohenteinen, pitkän huoltovälin erikoispeittosuoja ulkokäyttöön. Värisävynä minulla oli T7032, joka vivahtaa vaaleansinertavän harmaaseen sekä ihan perusvalkoinen. Visa Premium erikoispeittosuoja on uusi lanseeraus maalimarkkinoilla ja mielenkiinnolla lähdinkin sitä kokeilemaan. Kiiltoasteeltaan maali on kiiltävä, mutta käytönnössä ei tuo kyllä mielestäni kovinkaan kiiltävältä näyttänyt. Toki se on kiiltävämpi kuin ihan mattapintainen maali, mutta ei mitenkään häiritsevän kiiltävä. Visa Premiumissa hybridisideaineen akrylaatti ja alkydi on istutettu toisiinsa modernilla teknologialla, joka tekee tuotteesta erityisen kestävän ja maalipurkin kyljessä komeileekin maininta, että se antaa kaksi kertaa normaalia kestävämmän maalipinnan. Kiiltävyyden ansiosta maalipinta pysyykin helpommin puhtaana.

Visa Premium erikoispeittosuoja oli todella kevyt maalata ja se levittyi hyvin. Tästä ominaisuudeta maali sai kyllä erittäin suuren plussan. Taloa maalattessa maalipintaa löytyy kuitenkin yleensä aikamoisesti, joten maalin kevyelle levitettävyydelle antaa kyllä arvostusta.

Visa Premium muodostaa vedenkestävän, mutta hyvin hengittävän pinnan, joka on luonnollisesti puulle aika tärkeää. Näin ollen maali sopii myös hyvin hirsipinnoille, joiden osalta maalin hengittävyys on erittäin tärkeää. Maalin vesihöyryn läpäisykyky päästää kosteuden tehokkaasti ulos rakenteesta. Maali sopii tietysti myös vanhojen ja uusien puupintojen huoltomaalaukseen ja maalin tuoteselosteessa on mainittu myös painekyllästetty puupinta. Painekyllästetyn puun osalta on kuitenkin hyvä muistaa, että sitä ei saisi heti maalata, vaan olisi hyvä odottaa ainakin seuraavaan kesään.

Itse olin todella tyytyväinen maalin käsiteltävyyteen, peittävyyteen ja riittoisuuteen. Maali tuntui riittävän todella pitkään, vaikka laitoin maalia ihan kunnolla pintaan. Lisäksi, vaikka meillä oli ruskea pohjaväri ja vaihdoin talon värisävyä vaaleammaksi, niin maali peitti hyvin ruskean värisävyn alleen jo jopa ensimmäisellä maalauskerralla. Viime maalauskerrasta oli kuitenkin sen verran pitkä aika, että päätin maalata kaikki pinnat kuitenkin kahteen kertaan. Ainoastaan sävyttämätön valkoinen maali vaati vähintään kahden käsittelykerran, jotta se peitti kunnolla, mutta tuo sävytetty maali oli peittokyvyltään tosi hyvä.


Erityisesti tässä vierasmökin/leikkimökin höylätyllä puupinnalla tämä Visa Premium maali oli omiaan ja maalin värisyvy tuli tässä pinnalla erityisen kauniisti esille. Pikkumies innostui rakentamaan kesän aikana myös oman vajan työkoneilleen ja maalasi senkin kesämökin värimaailmaan sopivaksi. Maalia jäi myös sen verran yli, että intouduin maalaamaan sillä vielä hiekkalaatikon kehikon, josta kaavailen sitten joskus omaa kasvilavaa lasten kiinnostuksen lopahdettua hiekkaleikkeihin.Tältä mökki näytti vielä kesän alussa. Kyllä tuo uusi maali ja värisävyn vaihdos toi vaan niin paljon freesimmän ilmeen ja nyt rakennukset sulautuvat yhteinäiseksi kokonaisuudeksi, koska ovat kaikki samaa värisävyä. Aiemmin rakennuksissa oli eri ruskean sävyjä sen mukaan mitä niitä oli rakennettu.


Hih ja sitten näihin isäni rakennusteline viritelmiin, joita hän minulle teki. Aikamoista taiteilua tuo maalaus nimittäin välillä oli. Ihme ja kumma, että en kertaakaan tippunut niiltä, vaikka välillä aikamoisesti huojuivatkin. No onneksi ei mitään sattunut, vaikka kyllä kerran jos toisenkin kävi mielessä, että onkohan sitä henkivakuutus kunnossa, jos tuolta kopsahtaa pää edellä kalliolle, mutta onneksi urakka sai onnellisen lopun.


Mitäs muuten pidätte tästä uudestä sävystä?
5 kommenttia:

 1. Tyylikäs, upea väri. Kyllä maalaten saa ihmeitä aikaan. T:Pirjo

  VastaaPoista
 2. Hurjan urakan olet kyllä tehnyt. Olet oikea maalarimestari. Maalin sävy on täydellinen ja muutos on todella huima!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä itsekin tosi tyytyväinen lopputulokseen. Nyt saa onneksi vuosia ihailla oman kättensä jälkeä.

   Poista
 3. Oi että kun mökistä tuli kaunis ♡♡♡♡♡ ihana katsella kaunista lopputulosta uudestaan ja uudestaan!! Meillä vaihdettiin talon keltainen (yäk) julkisivulaudoitus siniharmaaseen ja muutos on sekin aivan huikea ja älyttömän ihana ♡♡♡♡♡. Värien vaihto kannattaa ;)

  VastaaPoista