torstai 12. joulukuuta 2019

Lasipalatsista joululahjat pukinkonttiin

 
Ikoninen Lasipalatsi on toiminut jo v 1936 Helsingin keskeisenä kohtaamispaikkana. Funkkisrakennus on korjattu lähivuosien aikana kokonaan ja siellä toimii nyt 14 eri liikettä muodista muotoiluun kattaen myös lukuisia kahviloita/ravintoloita. Itse pääsin tutustumaan Lasipalatsiin vähän syvällisemmin viime viikon maanantai iltasella vaikuttajatapahtuman tiimoilta. Monesti sitä itsekin on vaan kulkenut Lasipalatsin ohi edes tajuamatta, että kuinka monta eri toimijaa sieltä nykyään myös löytyy, joihin olikin kiva tutustua tapahtuman tiimoilta paremmin ja taas oppi paljon uuttakin rakennuksen historiasta.
 

Lasipalatsin historia juontaa juurensa aina vuoteen 1936, jolloin nuorten arkkitehtien Viljo Revellin, Heimo Riihimäen ja Niilo Kokon suunnittelema rakennus valmistui Helsingin keskustan paraatipaikalle. Alunperin tontilla sijaitsi venäläinen kasarmi. Rakennus tehtiin vuoden 1940 olympiakisoja varten, jotka Helsinki oli saanut Kiinan hyökättyä Japaniin ja Tokion kisat siirrettiin Helsinkiin. Lopulta kisat kuitenkin järjestettiinkin vasta vuonna 1952 toisen maailman sodan takia.

Lasipalatsin piti alunperin olla vain väliainen rakennus, josta tulikin sitten yksi hienoimmista Helsingin funkkisrakennuksista ja on myös nykyään luonnollisesti suojeltu kohde. Rakennusta on korjattu vuodesta 2016 lähtien ja remontti valmistui vuonna 2017. Vuotta myöhemmin 2018 rakennuksen alle valmistui myös täysin uudet tilat Amos Rex -taidemuseolle. Museon kattona on myös Lasipalatsin aukiolla kumpuilevat ikkunalliset ulokkeet. Tällä hetkellä näyttelynä on Birger Carlstedin Kultainen kissa.

Lasipalatsin nimi on tullut rakennuksen suurista lasipinnoista, jotka olivatkin tyypilliisä kyseisen ajan funkkistyylille. Funkkistyyli näkyy myös värisävyissä, rakennuksen muodoissa ja myös niin huonekalujen kuin valaistuksen suhteen. Katossa ovat edelleen mm. Paavo Tynelin näyttävät lasipallorypäsvalaisimet.

Tiesittekö muuten, että Amos Rex -museon yhteydessä toisessa kerroksessa sijaitsee ihan toimiva elokuvateatteri, josta voi varata vaikka oman neljän hengen aition juoma- ja snacktarjoiluineen? Siinä onkin leffafaneille kiva joululahjaidea. Itse en tiennyt edes koko elokuvateatterista, joka oli auennut vuonna 2018. Teatterin nimi on virallisesti Korjaamo Kino Bio Rex. Käytiin myös kurkkaamassa elokuvateatterin toiminnassa olevat vanhat kinofilmi koneet. Mahtavaa, että sellaisiakin vielä löytyy käytöstä.Aloitin liikkeiden kiertämisen Karhun lippulaivamyymälästä, jossa oli paikalla itse olympiamitalisti Harri Kirvesniemi. Hän oli esittelemässä vetämänsä Karhun suksitehtaan toimintaa. Karhu Consept Storen tarjonta painottuu juoksukenkiin ja urheiluvaatteisiin sekä Karhu Originals -vapaa-ajan mallistoon. Tiesittekö muuten, että Karhun brändi on jo yli 100 vuotias? Jotenkin Karhu on kyllä niin nostalginen brändi ja muistan vielä hyvin omasta lapsuudestani omat Karhu -merkkiset sukseni.Lasipalatsin eduskuntatalon päässä, Amos Rexin kupeessa, sijaitsee uusi Iittalan myymälä, jossa aistii hyvin Lasipalatsin funkishengen. Lasipalatsin Iittalan myymälästä löytyy myös Vintage osasto, josta  voi tehdä löydön vaikka puuttuvaan mummolta perittyyn astiastoon. Täältä löytyy varmasti kivoja joululahjaideoita designia rakastavalle ihmiselle. Liikkeen myydyin tuote on Aalto vaasi, jonka Alvar Aalto muotoili samana vuonna kuin itse Lasipalatsi valmistui eli vuonna 1936.
Lasipalatsin uusin liike on marraskuussa avautunut Moomin Shop, joka onkin jokaisen Muumi-fanin unelmakauppa ikää katsomatta. Kaunis myymälä on saanut inspiraationsa Tove Janssonin ensimmäisestä muumikirjasta ”Muumit ja suuri tuhotulva” vuodelta 1945. Täällä voi ihailla kirjan monia yksityiskohtia ja värejä myymälän seinillä ja sisustuksessa ja tietysti kaikkea Muumeihin liittyviä tuotteita.

Ihan Muumi Shopin vieressä löytyy Korresin myymälä, josta löytyy kreikkalaista apteekkikosmetiikkaa. Itse en ole kokeillutkaan mitään Korresin tuotteita, joten sarja olikin minulle ihan uusi tuttavuus. Korresin voi sanoa olevan luonnon inspiroimaa kosmetiikkaa, jossa hyödynnetään kreikkalaisia tutkitusti tehokkaita yrttejä ja vältellään synteettisiä raaka-aineita. Täältä löytyy asiantunteva ja ystävällinen henkilökunta, joka osaa varmasti opastaa oikean joululahjan valinnassa niin naisille kuin miehille.

 


Korresin vierestä löytyy Fiilinki, joka on erikoistunut lastenvaatteisiin ja asusteisiin. Ajan puutteesta johtuen, piipahdin tässä liikkeessä vain todella nopeasti, mutta äkkivilkaisulta näytti olevan edustettuna useita eri laadukkaita merkkejä.

 

Lasipalatsista löytyy myös Keops Optiikka, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kehyksiä ja jos olet hakemassa vähän yksilöllisempiä kehyksiä, niin kannattaa poiketa myös tänne katsomaan valikoimaa. Itse olen uusinut omat lasini juuri kesällä, joten en jäänyt sen syvällisemmin tutustumaan kehysvalikoimaan.


 Mikäli pukinkonttiin haluaa vähän pehmeämmän paketin, niin kannattaa suunnata Makian liikkeeseen. Makia on suomalainen katumuotiyritys , joka tarjoaa funktionaalisia vaatteita niin naisille kuin miehille.Shoppailun lomassa pitää tietysti myös välillä leputtaa jalkojaan ja saada myös vatsantäytettä. Lasipalatsista löytyykin monta eri kahvilaa/ravintolaa ja itse piipahdin hakemssa Haikusta sushit kotiin iltapalaksi ja vielä Cafe Javasta makeat leivonnaiset kotiin viemisiksi.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti