torstai 19. joulukuuta 2019

Suussa sulavan mokkapalakakun ohje

 
Jouluaatto lähenee ja moni varmaan miettii kuumeisesti, että mitä jouluruokia sitä tänä vuonna taas laittaisi ja kokeilisiko sitä jotain uutta tänä vuonna. Jos sinulla on vielä mietinnässä jouluksi helppotekoinen kakku, niin voin lämpimästi suositella tätä mokkapalakakkua. Se on takuuvarma hitti. Olen tehnyt sitä nyt sen verran monta kertaa ja se on aina saanut ylistävät kehut, jopa sellaisilta, jotka eivät pidä makeasta ja kakuista.
 
Olen aiemmin tehnyt mokkapalakakun uuninpellillä ja nyt ajattelin testata sitä ensimmäistä kertaa pyöreään kakkuvuokaan, johon se toimi myös erinomaisesti ja siitä sai jopa ulkonäöllisesti kauniimman mitä uunin pellillä olisi ollut. Perinteisen mokkapala muuntautuu myös helposti kakun muotoon ja saa vähän juhlavamman ulkonäön. Koristelu on myös helppoa ja kakun voi jättää halutessaan ihan koristelematta kuorrutteen jälkeen ja heittää vain strösselit päälle ja kakku on valmis.
 
Tämä kakku muotoitui lopulliseen muotoonsa ihan ihan sattumalta, kun unohdin nimittäin kahvin pois ensimmäisestä kuorrutteesta ja ihmettelin, että mitenkäs siitä täytteestä tuli niin paksua eikä sitä saanut mitenkään kauniisti levitettyä, joten päätin sitten levittää sen kokonaan kakun sisälle täytteeksi ja avot, sehän sopi täydellisesti sinne. Antaa kivasti kakulle myös makua. Uutta kuorrutetta tehdessäni sitten pähkäilin, että mitäköhän siinä edellisessä kuorrutteessa mahtoi mennä pieleen, kunnes huomasin, että siitähän oli jäänyt kokonaan kahvi pois ja oli edelleen siellä sivupöydällä odottamassa. Heh, aina ei voi mennä niinkuin Strömsössä, mutta lopputulos oli kuitenkin ihan positiivinen ja kakusta tuli vielä parempi kuin aiemmin.

Mokkapalakakku a´la kristallinhohtoa

Pohja:

4 munaa
2 1/2 dl sokeria
200 g voita
2 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Täyte 1:
n. 5 dl tomusokeria
75 g voita
1/2 dl kaakaojauhetta
 
Täyte 2:
4 dl vispikermaa
2 prk (400 g) Viola kinuskituorejuustoa

Kuorrute:
n. 50 g voita
loraus kahvia
n. 3 dl tomusokeria
 1 rkl kaakaojauhetta

Kostutus:
Maitoa



Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sulata voi ja lisää siihen maito. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita sihdin läpi muna-sokerivaahtoon sekä muut aineet. Sekoita varovaisesti nostellen. Kaada pyöreään kakkuvuokaan. (Voitele vuoka ellet käytä silikonivuokaa). Paista 200 asteessa n. 40-55 min. Kokeile kypsyyttä tikulla, koska paistoaika riippuu myös paljon kakkuvuoan koosta ja uunin tehoista. Kakku on valmis, kun tikkuun ei tartu taikinaa.
 
Jäähdytä kakku ja leikkaa se puoliksi (jos on kovin korkea kakku, niin kolmeen osaan). Kostuta palat maidolla. Tee täyte 1 siten, että sulatat voin kattilassa ja lisäät sihdin läpi tomusokerin ja kaakaon. Levitä täyte pohjalle. 
 
Tee täyte 2 siten, että vatkaat kerman vaahdoksi ja lisäät siihen tuorejuuston kevyesti vatkaten. Siirrä täyte pursotinpussiin. Itse käytin ns. ruusutyllaa, jolla pursotin pieniä "ruusukkeita". Toista vielä toinen kerros pursotuksen päälle, jos leikkasit kakun vain kahtia. Mikäli leikkasit kakun kolmeen osaan, niin laita vain yksi pursotuskerros per kerros. Mikäli sinulta ei löydy valmiiksi pursotinpusseja/tyllaa, niin esim. Eskimolla on myynnissä muutamalla eurolla kertakäyttöpursotinpusseja, jossa paketin mukana tulee muutama muovinen pursotintylla.  

Lisää kakun toinen osa kakun päälle ja tee kuorrute. Kuorrutteen teko aloitetaan voin sulatuksella ja siihen lisätään keskenään sekoitutut tomusokeri ja kaakao sihdin läpi ja kahvi. Kuorrute saa olla aika juoksevaa, mutta jos vaikuttaa liian juoksevalta, niin lisää tomusokeria. Kaada kuorrute hieman lämpimänä kakun päälle siten, että sitä valuu myös reunojen yli. Koristele haluamallasi tavalla. Jos laitat nonparelleja, laita ne kun kuorrute on märkää. Jo pursotat päälle jotain, niin annan kuorrutteen ensin jähmettyä. Itse pursotin kinuskituorejuusto/kerma täytettä päälle ja viimeistelin kultasprayllä. Laita kakku jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua tai yön yli. 



Leipomisen iloa!



2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Herkullisen näköinen ja kauniisti kuvattu leivonnainen. Hyvää joulun odotusta!

    VastaaPoista