sunnuntai 15. joulukuuta 2019

DIY; itsetehdyt joulun kukka-asetelmat


Monen jouluperinteeseen kuuluu, että kotiin hankitaan kukkia ja niitä viedään paljon myös joulutervehdyksinä. Joulun yleisimmät kukat taitavat olla amaryllis, joulutähti sekä hyasintti, joita saakin yleensä edullisesti ja niistä saa myös kivoja jouluisia asetelmia ihan itse tehden.
 
Meillä joulun kukka-asetelmat tehdään aina itse ja onhan se myös rahallinen säästö kun itse tekee ja saa kivan pienen askartelutuokion. Ei tarvitse kuin kaivaa esille kaapin perukoilta sopivat astiat tai jollei sellaista löydy ennestään, niin kirppikset ovat kyllä pullollaan sopiva astioita, jollei raski mitään uutta astiaa uhrata näihin. Astian lisäksi tietysti tarvitaan ne muutamat jouluiset kukat ja uusiokäyttää tietysti vanhat joulukoristeet, jotka on tullut hankittua askarteluliikkeistä tai jotka ovat olleet joskus joulutervehdyskukka-asetelmassa. Itse kun hamstraan kaikki tuollaiset tilperöörit säästöön ja uusiokäytän ne. Myös ihan kanelitangoista saa kivoja koristeita asetelmiin. Sammaleet ja kävyt kerään yleensä jo syksyllä ennen lumen tuloa ja myös puolukan varvuista saa kivoja koristeita asetelmiin. Nyt kun ainakaan täällä etelässä ei ole vielä lunta maassa, niin sammaleita voi käydä hakemssa vielä metsästä, mutta muistathan, että sammaleen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Kävyistä saa myös kivemman näköisiä, kun niihin sipaisee vähän valkoista maalia kävyn reunoihin, kuten itse ole tehnyt. Samoja maalattuja käpyjä voi laitella sitten myös muualle koristeeksi, vaikka kynttiläasetelmiin, toki pitää muistaa ottaa turvallisuus huomioon. 
 
Sopivan astian löydyttyä sen täytteeksi voi laittaa vaikka hienon hienoa hiekkaa (lasten hiekkalaatikosta, kuten itse tein) tai ihan multaa, jos haluaa vaikka istuttaa kukat ilman purkkeja astiaan. Näissä omissa asetelmissani olen laittanut Ikean tekokasviköynnöksestä irti lähteneitä oksia kukan juureen, jolla saa peitettyä mullan/hiekan ja saa myös näyttävyyttä asetelmaan, jollei satu olemaan/halua käyttää sammalta kukan juureen. Purkit ovat löytyneet kirppikseltä tai uusiokäytettyjä vanhoista kukka-asetelmista. Jos käytät koreja, niin kannattaa muistaa laittaa jonkinlaisen muovin korin sisäpuolelle, että vedet eivät tule pöydälle. 

Tässä muutama esimerkki omista joulun kukka-asetelmista. Ihastuin myös tulilatvaan näin jouluasetelmia ajatellen. Se on edullinen ja kestävä kukka ja siitä saa nauttia pitkään. Sen sanotaan olevan myös laiskan kastelijan kukka, joka sopii siksi myös hyvin asetelmiin. Kyseinen kuvissa näkyvä valkoinen tulilatva on kukkinut jo pitkälti yli kuukauden eikä loppua näy, vaan nyt vasta kukat rupeavat aukeamaan oikein kunnolla. Tulilatvoja löytyy myös monessa eri värissä. On ihan puhtaan valkoista, vaaleanpunaista ja jopa ihan joulun punaista sekä keltaista.


Askartelun iloa ja hyvää kolmatta adventtia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti