lauantai 2. toukokuuta 2020

Koronavappu itsetehtyjen munkkien kera


Tänä vuonna koko Suomella olikin sitten vähän erilainen vappu ja eipä ole ennen tullutkaan vietettyä sitä täysin omien kotiseinien sisäpuolella ja ilman, että olisi isoa ystäväporukkaa vappuriennoissa. Meillä on vappu on aina vietetty ystävien kesken ja jokavuotisiin perinteisiin on vielä kuulunut vappupäivän piknik Kaivopuistossa, mutta niinhän sekin nyt sitten jäi tältä vuodelta, mutta tuleehan onneksi aina uusia vappuja ja ilmakin oli aika kylmä piknikille, joten sinällään ei harmita ja terveys ennen kaikkea.

Tänä vuonna viihdytettiin itseämme sitten kotioloissa ja paistelin pitkästä aikaa munkkeja. Viime kerrasta onkin tainnut vierähtää jo kymmenisen vuotta, joten piti ihan googlata hyvä munkkiohje ja monen reseptin joukosta valikoitui ihan maitopohjainen perusohje, jonka totesin erittäin hyväksi. Laitan ohjeen nyt vielä tähänkin ja jää näin myös itselleni muistiin seuraavaa vappua varten. Tuskin noita ennen sitä tulee paljon tehtyä, vaikka olivatkin todella suussasulavia. Kaapista sattui löytymään myös litran pullo rapsiöljyä, joten päätin kokeilla, että sopiiko se tuohon paistamiseen ja todellakin sopi. Aluksi pelkäsin, että siitä tulee oudonmakuisia, mutta ihan normaaleilta munkeilta maistuivat.

Itse tein 5 dl taikinan ja munkkeja tuli niin hirmuisesti, että piti käydä kiikuttamassa niitä naapureillekin ja ulkona leikkiville lapsille ja osan heitin pakkaseenkin ja silti niitä oli vielä aikamoinen läjä. Ensi vuonna sitten tuosta oppineena, vain 2,5 dl taikina.

En ollut koskaan tehnyt tällaisia pyöreitä pallomunkkeja ja olikin loppujen lopuksi tosi helppoa. Tosin niistä oli tarkoitus tulla vähän pienempiä, mutta paistuessa ne paisuivat aikamoisesti ja niistä tulikin sitten vähän isompia mitä alunperin kaavailin. Nuo voi myös halutessaan täyttää vadelmahillolla eli laitetaan teräväkärkiseen tyllaan hilloa ja pursotetaan munkin sisälle hillo. Toki taikinasta voi tehdä myös perinteisiä rinkulamunkkeja.

Tämä ohje toimi täydellisesti ja naapustostakin tuli kiitosta, että olipas hyviä ja lisämaininnalla, että parhaat munkit ikinä. Olivat myös vielä todella hyvänmakuisia seuraavanakin päivänä.

Makoisat pikkumunkit

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 muna
1-2 tl kardemummaa  
(itse käytin todella hienojakoista kardemummaa)
1 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Paistamiseen 1 l rypsi- tai rapsiöljyä
Siro hienosokeria sokerointiin

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa muna joukkoon ja lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa hyvin. Itse sulatin voin ennnen lisäämistä joukkoon ja lisää se alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohta liinan alla vähintään 30 min. 

Ota taikinasta pieniä paloja ja pyörittele palloiksi. Laita leivinpaperin päälle pellille ja peitä lopuksi liinalla ja anna taas kohota vähintään 30 min.

Kuumenna öljy n. 180 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun paahtoleivän pala ruskistuu kauniisti n. minuutissa. Muista pitää kattilan lähellä kansi, jos rasva sattuu syttymään ja älä koskaan heitä siihen vettä. Laske munkit varovasti kauhalla öljyyn ja käännä kun toinen puoli on paistunut kauniin ruskeaksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle, johon ylimäärinen rasva imeytyy. Itselläni ei ollut reikäkauhaan, joten kaivoin spagettikauhan ja hyvin pelitti silläkin. Kaada sokeria kulhoon ja pyörittele munkit siinä kuumana, jotta sokeri tarttuu niihin. Itse käytin siro hienosokeria sokeroimiseen ja toimi erinomaisesti.





Käytiin neidin kanssa pistäytymässä kaupassa jo alkuviikosta hengityssuojainten kera hakemassa vappupallot. Kyllähän lapsilla sentään pitää perinteiset vappupallot olla Koronasta huolimatta. 


2 kommenttia:

  1. Pienellä pyöreällä muotilla kun painelee taikinasta paksuja kiekkoja niin tulee ihanan pieniä munkkeja. Käytin omissani pursotimen tyllaa muottina. Tuli just sopivia :) Mukavaa viikonlopun jatkoa <3

    VastaaPoista
  2. Samat vappumeiningit - kotosalla oltiin perheen kesken. Äiti teki munkit, minä rosetit ja sitten tehtiin vaihtarit. Säät oli vappumaisen vaihtelevat :)

    VastaaPoista