sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Mehevä mustikkarahkapiirakka kaurapohjalla




Tämä erikoinen kevät on saanut koko Suomen leipomaan ja meilläkin on leivottu koko ajan jotain. Pitäähän tässä arjen "kurjuuden" keskellä olla edes jotain pieniä iloja ja meillä se on mennyt leipomisen ja herkuttelun puolelle. Meillä ei ole kokeiltu mitään uusia monimutkaisia reseptejä, vaan tuttuja ja kotoisia leivonnaisia kuten korvapuusteja, kääretorttua, mutakakkua ja tietysti mustikkapiirakkaa. Sellaisia joihin lapsetkin pystyvät osallistumaan ja eivät vaadi kovin monimutkaisia aineksia ja hirvittävää panostusta. Mihinkään yliääräiseen panostukseen ei ole kyllä nyt yhtään energiaa, vaan perinteiset vanhan ajan reseptit nyt käytössä. 

Hesarissakin oli hiljattain juttua, että miksi ihmiset leipovat nyt niin paljon. Sen mukaan kyse on comfort foodista eli suomennettuna lohturuoasta. Eli syömme silloin kun huoli on suurin eli taidamme olla lohtuleivontakansaa. Minulla enemmänkin syynä lisääntyvään leivontaan on se, että kaikki lasten harrastuksiin kuskailut ovat jääneet pois ja työpäivän jälkeen ja varsinkin viikonloppuisin on kerrankin aikaa leipoa ja koska me välttelemme myös kaupassa käyntiä, niin jos meinaa jotain hyvää saada, niin se on tehtävä itse ja onhan se myös rahallinen kysymys, että itse tehden saa edullisemmin ja meillä kun näitä syöjiä on itseni lisäksi kolme lasta, joiden suihin uppoaa kyllä alta aikayksikön kaikki. 

Yksi lasten suurta herkkua on mustikkarahkapiirakka, jota välillä tehdään monena päivänä peräkkäin, kun uppoaa aika äkkiä parempiin suihin. Tähän mustikkarahkapiirakan pohjaan lisätään kaurahiutaleita, joka tekee pohjasta rapean ja antaa siihen kauran lempeää makua. Kaura sopiikin erinomaisesti mustikan kanssa. Tämän mustikkarahkapiirakan täytteen olen vuosien saatossa muokannut itselleni sopivaksi ja tykkään, että täytettä on päällä runsaasti ja tämä ei kaipaa vaniljakastikketta seurakseen, vaan maistuu ihan näin. Tässä ohjeessa on nyt vain rahkaa päällä, mutta välillä korvaan toisen purkin kermaviilillä tai tuorejuustolla tai jopa ruokakermalla, riippuen vähän mitä sattuu jääkaapissa olemaan.

Tämän mustikkarahkapiirakan voi tehdä myös pellillä, jollet halua tehdä tuota mustikkapiirakkaa piirakkavuokaan tai haluat isomman satsin mustikkapiirakkaa tarjolle.  Pellillistä mustikkarahkapiirakkaan varten tee annos tuplana. Olen myös testannut sen ohjeen (käytin 2 prk rahkaa, 1 prk kermaviiliä ja 1 prk vaniljarahkaa täytteeseen) ja hyvää tuli. Paistoaika itselläni oli 45 minuuttia 175 asteessa.


Criden mustikkarahkapiirakka

Pohja:
125 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
1 1/2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta 

Täyte:
n. 2 dl mustikoita
2 prk rahkaa (200-250 g)
 (tai purkki rahkaa ja purkki kermaviiliä)
3/4 dl sokeria
2 munaa
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita pehmenneeseen voihin sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää voi-sokeri vaahtoon munat hyvin sekoittaen ja lisää kuivat aineet. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset ja kaada pohjan päälle. Ripottele päälle mustikat. Paista 175 C n. 45-50 min.



4 kommenttia:

  1. Nam miten herkullisen näköinen piirakka <3 Herkullista sunnuntaita :)

    VastaaPoista
  2. Olen taas löytänyt jauhopeukalon itsessäni. Oli vuosia kadoksissa. Kiitos herkullisesta ohjeesta! Tätä kokeilen.
    Herkullista sunnuntaita <3

    VastaaPoista
  3. Kylläpä on ihanan makuinen mustikkapiirakka,kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun testasit ja tykkäsit. Täällä juuri tuli samaisella ohjeella pellillinen mustikkapiirakkaa uunista. Annos vain tuplana silloin ja hyvää tuli jälleen kerran.

      Poista