keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Avotakan muutos vai ei?


Kesäloma lähenee ja pitäisi vähän ruveta taas miettimään tulevan kesäloman projekteja. Viime kesänä maalasin mökin kellastuneet paneelit valkoisiksi ja samalla vetäisin isäni kanssa myös katonkin samaisella värillä. Lattialle tuli puolestaan vähän harmaanpi sävy ja samalla täytettiin vähän lattialautojen rakoja.

Nyt kun mökin sisätilat ovat kokeneet huiman valaistuksen, niin valkoista vasten tuo punatiilinen takka pomppaa jotenkin silmään pienessä mökissä. Mietinnässä nyt olisi, että mitäs sille tekisi. Vaihtoehtoina on jättää se tuollaiseksi ja nauttia alkuperäisestä 70 -luvun tyylistä, maalata se valkoiseksi, jonka varmaan itsekin pystyisin tekemään tai tehdä siihen slammaus. Mietin myös, että josko tuohon takkaan asentaisi myös takkasydämen, mutta tuleekohan siitä miten ruma ja eivät nekään mitään halpoja ole, kun pitää ostaa se asennus ja työt vielä päälle. Lämmitysteholtaan nekään eivät varmaan ole kovinkaan huimia, mutta sentään ainakin parempia kuin nuo suorat avotakat. Takan purkaminenkin kävi mielessä, että olisi muurannut siihen kokonaan uuden takan, mutta se ei käytännön syistä oikein onnistu tai sitten, että olisi jättänyt kokonaan takan laittamatta, kun kamina kuitenkin löytyy. Tuota avotakkaa kun ei ole käytetty varmaan yli 20 vuoteen ja on aina hallitseva ja tilaa vievä elementti pienessä mökissä.

Nyt kuulisin mielelläni teidän mielipiteitä, että mitäs mieltä olette ja jos teillä on kokemuksia avotakan muuttamisesta takkasydämen avulla, että miten se on onnistut ja vinkkejä mahdollisista toteutuksista.

Jotenkin himottaisi tehdä tuohon vaalea slammaus päälle, mutta kadunkohan sitä sitten muutaman vuoden päästä? Jos tuo punainen tiili olisi edes muutaman asteen vaaleampi eli sellainen oikea vanhahtava, niin en missään nimessä koskisi siihen, mutta kun ei ole ja tuo nykyinen takka on todella hallitseva pienessä mökissä. Mutta mutta, mitä siis tekisi?

22 kommenttia:

 1. Mä varmaan rappaisin valkoisella/vaalealla päälle. Tuo takka on kyllä aivan ihana...
  Kivaa keskiviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin, että kyllä se vaan valkoisena olisi parempi ja nimenomaan rappauksella. Maalin alta näkyy ehkä liiaksi tuo tiilen muoto.

   Poista
 2. Samaa mieltä edellisten kanssa! Eli valkoiseksi vaan! :)

  VastaaPoista
 3. Jätä punatiili näkyviin itse takkaan ja seinät yms. valkoisella pinnoitteella (maalauksen lopputulos ei aina välttämättä onnistu toivotusti). Musta liuskekivi voisi näyttää hyvältä tasoilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan tosiaan voisi olla yksi idea. Itsekin vähän ajattelin, että tuo maali ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, vaan tarvitsisi sen rappauksen tai jotain muuta.

   Poista
 4. Jos takkaa ei ole käytetty aikoihin, niin tarvitaanko sitä? Vie tilaa ja on hallitseva maalattuna tai rapattunakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän mieltä minäkin olin aluksi, että koko takka pois, että saadaan lisää tilaa, mutta kun pienen selvityksen jälkeen yksi takkamuurari totesi, että sitä ei voi purkaa, kun seinän takana samassa savupiipussa myös saunan hormit ja kun kuulemma takka on rakennettu alhaalta ylöspäin muuraamalla (tosin miten muuten niitä edes voi tehdä? Ehkä en ihan ymmärtänyt hänen selostuksiaan), niin ei voi kuulemma purkaa. Tuota ulkonevaa osaa voisi kyllä vähän piikata pois, mutta ei siitäkään taida paljon lisää tilaa tulla.

   Poista
 5. Mä olisin kyllä valkoisen slammauksen kannalla, enkä usko, että katuisit. Se on suht helppo tehdä ja tuo valoisuutta tilaan. Siskollani on takkasydän ja mielestäni se on tosi nätti ja auttaa kyllä pitämään lämmön pidempään. Kyllä he ovat ilmeisesti olleet siihen tosi tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ovat olleet tyytyväisiä. Varmaan tosiaan edes jonkinlainen parannus tuohon lämmönpitoon avotakkaan verrattuna. Jos joskus satut muistamaan, kun vierailet siskosi luona, niin viitsitkö nappaista takasta vaikka kuvan ja laittaa minulle tulemaan? Olisi kiva nähdä minkälainen siitä tuli :)

   Poista
 6. Minäkin käyttäisin valkoista väriä päälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni tosiaan tuota valkoista väriä kannattaa, kuten itsekin olen siihen kallistumassa :)

   Poista
 7. Minä purkaisin pois. Jos kerran sitä ei käytetä, niin vie turhaa tilaa ja on niin massiivinen(ulkonäkö). Toki ei halpa ratkaisu, mutta varmaan ulkonäöllisesti paras. Ja seinän sitten voi maalata valkoiseksi :)

  Sirkku Pirkanmaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonne ylös jo tuosta laittelinkin, että itsekin olisin halunnut purkaa koko takan, että saadaan lisää tilaa, mutta kun pienen selvityksen jälkeen yksi takkamuurari totesi, että sitä ei voi purkaa, kun seinän takana samassa savupiipussa myös saunan hormit ja kun kuulemma takka on rakennettu alhaalta ylöspäin muuraamalla (tosin miten muuten niitä edes voi tehdä? Ehkä en ihan ymmärtänyt hänen selostuksiaan), niin ei voi kuulemma purkaa. Tuota ulkonevaa osaa voisi kyllä vähän piikata pois, mutta ei siitäkään taida paljon lisää tilaa tulla.

   Poista
 8. Peukku slammaukselle. Aivan ihana avotakka! Ota ihmeessä käyttöön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin, että se slammaus olisi varmaan paras vaihtoehto. Takka on jotenkin jäänyt vaan käyttämättä ja näin pitkän ajan jälkeen varmaan tuprauttaisi aikamoiset savut sisälle, vaikka onkin tosiaan nuohottu säännöllisesti. Takkaan liittyy kyllä mukavia muistoja, kun silloin lapsuudessa aina saunan jälkeen siinä grillattiin makkaraa ja nautittiin antaumuksella :)

   Poista
 9. Minä rappaisin harmaalla, koska lattia, seinät ja katto ovat valkoisia. Tila saattaisi kaivata ns. tehosteseinää :) Nuo takan keltaiset osat ja laatat lattiassa laatoittaisin niin ikään harmaalla, mutta sävyeroltaan tummemmalla kuin rappauksen. Ihana takka.sydämmellä tai ilman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä ideasta. Tuo tehosteseinä voisi olla myös hyvä, kun jo aika valkoista mökin sisällä.Lattia on vaalean harmaan, mutta katto ja seinät tosiaan ihan valkoisia.

   Poista
 10. Mä maalaisin valkoisella kaiken periaatteella "ei mitään menetettävää". Tai sitten mustalla.Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tuo musta voisikin olla aika kova veto :) Voipi olla, että siihen en saa ihan lupaa, kun täytyy kuunnella vielä kuitenkin myös vanhempieni mielipide, kun tuo on alunperin heidän mökkinsä ja isäni omin kätösin rakentama kuten takkakin ja he viihtyvät vielä hyvin tuolla mökillä :) Luulenpa, että kallistun tuohon vaaleaan väriin :)

   Poista