perjantai 7. joulukuuta 2018

Pikeerillä koristeltu piparkakkutalo


Tadaa! Tämän vuoden piparkakkutalo on valmis ja tietysti vaaleanpunaisena. Minkäs sitä omalle lempivärilleen voi. Eihän se pantterikaan pilkuistaan mihinkään pääse. Tämä on nyt kolmas leipomani piparkakkutalo ja ensimmäinen oli myös vaaleanpunainen, seuraava puolestaan vaaleansininen ja nyt taas palattiin vaaleanpunaiseen. 

Piirsin nuo talon kaavat joskus vuosia sitten ja nyt vähän madalsin kaavoja. Itse talo paistettiin jo parisen viikkoa sitten, mutta koristelupuuhiin päästiin vasta nyt. Samalla leivoin lasten kanssa ison kasan pipareita, jotka lapset saivat koristella. Muutoin lapsilla oli oma piparkakkutalo koristeltavana. Näin äippä saa tehdä mieleisensä ja lapset omanlaisensa. Kaikkien hermot säilyvät tällä tavalla ja sillä periaatteella ollaan menty jo monta joulua. Postauksen lopussa onkin kuva vielä lasten luomuksesta.

Ihan putkeen ei tällä kertaa mennyt tämän talon teko tai no en tiedä onko koskaan mennytkään, mutta näin suurta mokaa en ole ennen tehnyt. Nimittäin olin "liimannut" seinäpalat jo kiinni ja antanut kuivua tovin, kunnes rupesin asettelemaan kattoa ja pähkäilin, että eihän se sovi ollenkaan, kunnes älysin, että sivuseinät ovat sivuttain. No niihden olisi kuulunut olla pystysuunnassa. Ei auttanut kuin ruveta irrottamaan seinät ja samassa rytäkässä takapalakin meni kahtia, mutta onneksi se on tosiaan takana ja sain sen vielä korjattua. Tähän väliin täytyy vain todeta, että ihan hyvä, että minusta ei tullut sitä arkkitehtiä, joka oli joskus lapsena haaveammattina. Voisi olla talon seinätkin miten sattuu, vaikka itse suunnittelee. Aina ei voi blondikaan olla skarpeimillaan...hih!

Pari vinkkiä vielä itse piparkakkutalon tekoon, siis tuon vinkin lisäksi, että kannattaa laittaa seinät oikein päin. Kerran olen myös onnistunut kokoamaan valmispaketista tuon talon siten, että ovi oli ylösalaisin, joten aina ei voi mennä ihan putkeen. Mutta siis näihin vinkkeihin. Ensinnäkin kannattaa kaulita taikina suoraan leivinpaperin päällä ja leikata palat siinä, jotta palat pitävät muotonsa. Paistolämpötila kannattaa myös olla normaalia alhaisempi eli paistaa paloja vähän pidempään, jotta niihin saa hyvän vahvuuden. Itse koristelun teen aina pikeerillä, joka tehdään kananmunan valkuaisesta, tomusokerista ja pari tippaa etikkaa. Tuo täyttöpikeeri eli tuo vaaleanpunainen väri on pastaväristä, jonka lisäämisessä kannattaa olla varovainen. Jo pari tippaa riittää. Täyttöpikeeri kannataa tehdä myös aika juoksevaksi, jotta se levittyy nätisti, mutta tietysti ei saa olla liian juoksevaa, että kovettuu myös. Nämä koristellut palat kannattaa antaa kuivua rauhassa ja sitten sekoittaa vasta tuo valkoinen paksumpi pikeeri, joka pursotetaan koristetyllalla varustetulla pursotinpussilla. Itse käytän tätä paksumpaa pikeeriä myös talon osien liimauksessa ja ei ole riskiä sormien palamisestä, niinkuin sulan sokerin kanssa. Talon kannattaa antaa kuivua rauhassa ja viimeiställään lopuksi tuolla paksummalla valkoisella pikeerillä. Sillä saa myös hyvin täytettyä kaikki epämääräiset kolot, joita aina tuppaa jäämään. Minä en ainakaan paloista koskaan saa täydellisesti toisiinsa sopivia. Ja eikun rohkeasti kokeilemaan ja leipomaan! Minäkään en todellakaan ole mikään leipurimestari, kunhan vaan kokeilen kaikenlaista.Tässä vielä parisen kuvaa meidän viime vuonna olleesta talosta. Aikamoinen Hannun ja Kertun karkkitalo sekin oli tai pikemminkin on, sillä laitoin tuon pahvilaatikkoon talteen ja nyt meillä onkin sitten pieni piparkakkutalokylä.


Leipomisiloa!

6 kommenttia:

 1. Ihana piparkakkutalo ♥ Minusta olet todella taitava piparkakkutalon tekijä. Itse olen pari kertaa tehnyt ja koristelu on osoittautunut heikoimmaksi lenkikseni. Ihailen sinun taitoasi koristella. Mukavaa joulun odotusta Sinulle, Krista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse! Rohkeasti vain uudelleen yrittämään! Harjoitus tekee mestarin ja itselläkin nuo koristelut vähän vinksin vonksin, mutta niinhän ne vähän kuuluu olla piparkakkutalossa :)

   Poista
 2. Aivan ihana piparitalo, taas kerran!
  Leppoisaa viikonloppua Cride <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Saas nähdä jaksaako ensi jouluna taas väkertää uuden talon :)

   Poista
 3. Kauniita taloja kaikki! Sanoit, että et ole leipurimestari. Siinä olet kyllä väärässä! Mukavaa joulun odotusta perheellesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos <3 Kaikki käsillä näpertäminen on vaan niin mukavaa, joten ehkä siitä tuo tulee. Hermojen lepuuttamista kaiken kiireen keskeellä, vaikka ehkä joillekin olisi juurikin päinvastoin :)

   Poista