maanantai 4. kesäkuuta 2012

Maailman uusi ruokatrendi


Gluteenittomuus on maailmalla tämän hetken kuuma sana. Pitkään vallassa jyllännyt vähähiilihydraattinen dieetti on saanut haastajan ja maailmantähdet kuten Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow sekä Victoria Beckham ovat alkaneet noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Kuten yleensäkin, kuuluisuuksien villitykset rantautuvat varsin nopeasti myös tavisten keskuuteen. Myös yhä useampi amerikkalainen syö gluteenitonta ruokaa, vaikka ei kärsisikään keliakiasta. Ruokavalion vaikutuksia terveen ihmisen hyvinvointiin ei ole todettu tieteellisin tutkimuksin, mutta monet amerikkalaiset väittävät voivansa paremmin noudattamalla keliaakikon lautasmallia.

Itselläni on nimittäin sama juttu. Minulla ei ole diagnosoitu keliakiaa, mutta vaivana ovat olleet mm. vatsan turvotus ja sekaisin oleva vatsa. Yhtäkkiä vatsa voi turvota siten kuin olisi n. viidennellä kuulla raskaana ja tämä ihmeraskaus tapahtuu muutamassa tunnissa ja sanotaanko näin, että tämä raskaus ei ole todellakaan sitä toivottua laatua ;) Kaiken maailman tähystykset on tehty molemmista suunnista, ultraa jne ja mitään ei löydy mistään. Sitten lähdin kokeilemaan viime kesänä gluteenitonta ja maidontonta dieettiä kolme kuukautta. Maito kuulemma reagoi epäsuotuisasti jos vatsassa/suolistossa on tällaista herkkyyttä eli se kannatti jättää myös aluksi pois, jotta vatsa rauhoittuu. Tämän kolmen kuukauden jälkeen palautin maidon takaisin kuvioihin ja noudatin pitkälle gluteenitonta dieettiä. Välillä saa toki lipsua esim. juhlissa, mutta loppujen lopuksi siinä kävi sitten, että ei edes enää tehnyt mieli mitään tavallisia keksejä ja pullaa ja sitten kun niitä maistoi tuli tosi paha olo ja ne maistuivatkin jopa pahalle. Nyt olen taas vuoden vaihteen jälkeen lipsunut tuosta ja olo onkin taas kehnoontunut. Nyt päätettiin, että mieskin rupeaa tuolle gluteenittomalle dieetille ja seurataan olotilan kehittymistä. Miehellä on kanssa epämääräisiä iho-oireita ja katsotaan auttaisiko tuo gluteeniton ruokavalio.


Mitä gluteeniton ruokavalio sitten on? Gluteenittomassa ruokavaliossa vehnä, ohra ja ruis korvataan esimerkiksi riisillä, tattarilla, hirssissä, maissilla ja myös puhdasta kauraa saa käyttää. Kuulostaa ehkä vähän eksoottiselta, mutta ihan oikeasti tuoltakin saralta voi löytää hyvänmakuisia juttuja vaikka pettymyksiä tulee myös matkan varrella.

Aluksi gluteenittomaan ruokavalioon tottuminen kyllä kestää jonkin aikaa. Leivät ovat täysin erimakusia, mutta kyllä sieltä nopeasti löytää ne omat mieleisensä kokeilemalla ja yleensä gluteeniton leipä on sellaista, että se myydään pakastealtaassa tai ovat esipaistettuja. Kun nautit leipäsi lämpimänä tai paahdettuna, niin maku on huomattavasti parempi ja päälle kunnon ehtaa voita. Välillä eteen voi tulla sellaisia tuotteita, jotka maistuvat aivan kaameilta, mutta tosiaan äkkiä kyllä löytää ne omat mieleisensä.

Isona miinuksenä tässä tässä ruokavaliossa on se, että se ottaa kyllä kukkaron  päälle aikamoisesti. Leipien ja pastojen hinnat ovat n. kolminkertaiset tavalliseen nähden, mutta jos oikeasti saat lisää elinvoimaa,  iho voi hyvin, allergiat häviävät, väsymys ja oudot kivut ovat poissa ja vatsakin tykkää, niin eihän sille muuta voi kun avata kukkaron nyörejään ja jättää ostamatta sitten vaikka ne ylimääräiset karkkipatukat tai säästää jossain muussa. Gluteenittoman ruokavalion on sanottu auttavan myös painon hallinnassa. Lieneekö syy se, että ne ovat niin pahanmakusia vai mikä....vitsi vitsi :) Monet tutut, jotka ovat tähän siirtyneet ovat kokeneet myös suuren muutoksen olotilassaan. Juuri fysioterapeuttini kertoi, että hänellä kolotti joka paikkaa ja kun hän siirtyi gluteenittomaan ruokavalioon, niin kivut hävisivät. Ehkä tällainen gluteeniherkkyys -diagnoosi tulee vielä joskus keliakian rinnalle.


Omat lempparini gluteenittomien tuotteiden saralta löytyy Semperiltä. Niistä ensi postauksessa sitten enemmän lisää.

Toivottavasti joku teistä lukijoista innostuu kokeilemaan gluteenitonta dieettiä. Kuulen myös mielelläni kokemuksianne.

Tämän postaukset kuvat on otettu meidän kirsikkapuun kukkaloistosta. Oli ihanan kirkkaan sininen taivas kuvaushetkellä. Kuvia ei ole mitenkään käsitelty, vain taivaan sini loistaa takana.

11 kommenttia:

  1. Ensinnäkin ihania suloisia kuvia, kyllä Suomen suvi on vaan suloinen ! Sitten toiseksi täällä yksi kokelas ilmoittautuu
    gluteenittomalle dieetille, olen myös karpannut, mutta tuo leivästä, pastasta ja perunasta luopuminen ei sitten kuitenkaan onnistunut. Mulla on myös samoja vatsan pömpötysoireita yms. eli täytyypä kokeilla josko
    gluteenittomuudesta löytyisi apu minullekin. Odotan mielenkiinnolla postausta ko. aiheesta.
    Kivaa alkanutta viikkoa!
    ☼ ڿஇtஇڿ‎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Tsemppiä sinnekin aloitukseen. Alkua on aina hankala, mutta sitten parin viikon jälkeen jo helpottaa. Kerro miten sitten onnistuu. Kokeilemalla löytyy noita omia mieleisiä tuotteita. Varaudu siihen, että niitä aivan kaameita tuotteita löytyy myös, mutta myös ihan ok juttujakin.

      Poista
  2. moi!
    sama täällä, minäkin taidan kokeilla gluteenitonta rvalioo :) inhottaa ja alkaa oikeesti jo mielenterveyden päälle käydä, kun ruoka ei pysy kauan sisällä. samoiten kaasupallo ilmiö on jokapäiväistä :/

    kiitti vinkistä :)

    Jenni M.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin tutulta tuo kaasupallo :) Toivottavasti tuosta on apua. Kerro sitten ihmeessä miten onnistui. Tsemppiä aloitukseen!

      Poista
  3. Tässä keliaakikko.. itselläni todettiin keliakia 14 vuotta sitten. Oireina oli kasvun totaalinen pysähdys ja laihtuminen. Olin silloin 15-vuotias. Muistan, että silloin oli myös ajoittain turvotusta.
    Jos nyt saisin valita, mieluusti söisin normiruokaa!! On tää kokkailu rasittavaa, kun kaikki kauhat ja muut keittoastiat täytyy pitää visusti erillään ruokakontaminaation vuoksi!! Myös ulkomailla syömisiin täytyy vaan luottaa. Monet kerrat on joutunut selittämään mikä tämä juttu on! Jopa Ranskassa, jenkeissä on tapahtunut edistystä. :)
    Onneksi gluteenittomia tuotteita on nykyään tarjolla todella hyvin. Leipomisessa olen korvannut vehnäjauhon glut. jauhoilla ja hyviä ovat! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli mulle kanssa aikamoinen yllätys, että ulkomailla tuo keliakia voi olla ihan tuntematon käsite kun yritti kysellä gluteenitonta. Onneksi itsellä tosiaan ei ole niin katastrofaalista vaikka lipsahtaisi vähän gluteenia eli nuo ruokailuvälineet ei ole niin tarkkaa kuin keliaatikolla. Olen itse kanssa tehnyt gluteenittomia leipomuksia vain siten, että olen laittanut tavallisen jauhon tilalle gluteenitonta jauhoseosta ihan samassa suhteessa ja ihan ok on tullut. Meidän pikkuneidilläkin kokeiltiin 3 kk gluteenitonta kun hänkään ei meinaa millään kasvaa vaan painoa tulee vuodessa vajaan kilon. Kohta hän on 3 vuotias ja painaa edelleen vain n. 10 kg, mutta hänellä tuo ei auttanut. Ehkä ajan kanssa sitten tulee tuota painoa. Tsemppiä sinne kanssa! Onneksi nykyään tuo valikoima on niin paljon parempi kuin jokunen vuosi sitten.

      Poista
  4. Mie en oo keliaakikko, tutkittu on monesti, silti vehnä ja muuta kotimaiset viljat aiheuttaa noita tukalia olotiloja joista kerroit.

    Oon ite nyt useemman vuoden vältellyt erityisesti vehnää. Ruista syön jossain määrin, siitä ei vaan kokonaan pysty luopumaan, ei vaikka saankin mahan sillä kuralle.
    Kaura on mun mahalle liian hapanta, ohrasta maha alkaa kipristellä välittömästi.

    En oo pitkään aikaan hankkinu mitää gluteenittomia tuotteita, kokeillu vaan jonku kerran. En tykännyt, monessa oli aika tavalla lisäaineita.
    Onko niissä vielä nykyjäänkin?

    Olen sit enimmäkseen ihan ilman viljoja ollut pitkän aikaa. Silloin tällöin teen tosin lettuja tattarijauhoista, ne on aika herkkua :P
    Kylässä käydessä tulee syötyä tavanomaisia "herkkuja", joita kyllä tietää pikkasen myöhemmin syöneensä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen miettinyt tuota, että miksi ihmeessä noihin gluteenittomiin tungetaan niin paljon lisäaineita. Rivistö ihan hirvittää kun katselee tuoteselostetta. Parhaimman lopputuloksen tietysti saa kun itse leipoisi, mutta eihän sellaiseen ole aina mahdollisuutta. Nykyään onneksi noiden gluteenittomien tuotteiden valikoima on parantunut ihan hirveästi. Toisin oli parisen vuotta sitten kun valikoima oli mitä oli. Gluteenittoman dieetin hyödyt näkyy vasta jonkun ajan päästä eli jos muutaman kerran syö gluteenitonta ja sitten taas lipsuu, niin suolisto ei oikein ehdi toipua eli suosittelen että olet tiukalla dieetillä jonkin aikaa ja sitten saa ruveta lipsumaan kun suolisto on ehtinyt rauhoittua :)

      Poista
  5. Mullakaan ei oo keliakiaa, tehty kaikki kokkeet mm. tähystykset jne, oireitten perusteella sitte tuli että mulla on Ärtyny paksusuoli ja sen ohjeitten mukkaan oon sitte syöny ja voin paljon paljon paremmin...se onni täsä on verrattuna keliaakikon tarkkaan ruokavalioon että joskus syön kyllä "kiellettyjäki" tuotteita mutta sen kyllä sitte heti oireissaki huomaa :)

    Teillä joilla oireita ja ei oo keliakiaa, kokkeilkaapa Ärtyneen paksusuolen ruokavaliota, sitä voi muokata ommaan vattaan ja oireisiin sopivaksi eikä tarvi siirtyä kalliiseen gluteenittomaan kun voi saaha paremman olon halvemmalla välttämällä tiettyjä aineita :)

    Töissä kyllä söin gluteenitonta koska se oli keittiölle parempi ja helpompi vaihtoehto, kaikki ne ei kyllä sopineet vaikka oliki gluteenitonta mutta oireitten perusteella sitte jätin pois mikä aiheutti niitä oireita :)

    Saakohan tästä mittään selevää mitä mie yritin kirjottaa :) (banaani, herne, kaikki valkoset jauhot, mausteiset, pitsa jne jne ei sovi mulle mutta joskus on vaan pakko saaha mm.pitsaaki :D täysjyvä käy paremmin ku gluteeniton mulle ja pahin oire on ku tuntuu että sydämestä vettää suonta mutta ei oo vakavaa nyt ku tietää mistä johtuu, alkuun pelotti mutta poissuljettiin sydänsairauet)

    Netissä on hyvää tietoa Ärtyneestä paksusuolesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu sain oikein hyvin selvää. Itselläkin lekuri sitten päätyi ärtyneeseen paksusuoleen ja pyysi lisäämään kuitua eli mm. juuri täysjyväviljatuotteita. Minulle ei kyllä ollut tuosta mitään apua ja turhauduin koko juttuun. Paras apu minulle oli tosiaan tuo gluteeniton ruokavalio. Nyt kun saisi itsensä taas kuriin ja rupeaisi noudattamaan tuota. Vatsa on taas ollut kuin jalkapallon nielaissut. Valkoiset jauhot taitaa olla niitä pahimpia joita pitäisi välttää, mutta aina se ei ole niin helppoa varsinkaan tuon pitsan suhteen.Kotipitsa myy kyllä gluteenitonta pitsaa, mutta maku ei ole todellakaan niin hyvää kuin normipitsa. Vesi kielellä katseli toisten normaali pitsaa kun itse veteli tuota gluteenitonta :( Täytyykin vielä googlata tuota ärtynyttä paksuolta netistä kun siitä on sen verran paljon aikaa kun viimeksi siihen tutuistuin.

      Poista
  6. Hei.nimeni on Lea.olen sairastellut "nivelreumaa" 14 v.eli kaikki oireet ja lääkitys siiheen.MIKÄÄN ei ole auttanut.ei mikään.asun nyt ulkomailla ja törmäsin SCIO-testiin.se on laite,joka määrittää MILLE elimistösi on allerginen ,mm kaikki puutostilat myös.ja mitä se testi kertoi mulle?mun kroppa ei siedä olleenkaan vehnää,sokeria,aspartaamia,myös olut-mikä tehty vehnästä..jne.Elimistöni oli myös liian "hapan".Eli piti jättää myös viinit,balsamicot,KAHVIN.Tein täyskäännöksen.LOPETIN sinä hetkenä kaiken mulle sopimattoman.Otin tilalle QUINOAn.se on niin upea siemen,mistä saa keittoja,salaatteja,quinoa jauhosta teen kaikki piirakat,letut,kakut,tuulihatut jne,Quinoa makaroneja tilasin netistä.SE on täyttä proteiinia.eli.kroppa lähti rajusti laihtumaan.Tammikuusta 2013 olen laihtunut 19 kiloa ja paino tippuu edelleen,vaikka syön reippaasti.aaloin tekee vihreitä mehuja päivittäin(sellerivarret,vihreä omena,sitruuna,pinaatti,korianteri,tuorekurkku),jotta saisin elimistön alkaliseksi.Uskokaa-kahvin vieroitusoireita ei ole ollut.Kaikki on korvien välissä.Leipää en kaipaa yhtään.Olen huomannut myös useasti kun alussa aloin tutkimaan leipäpakkauksia-em.ruisleivässä onkin ruista 59% ja loput taas VEHNÄÄ.mutta.kaiken voi tehdä itsekin.minä tyydyn riisikakkuihin-silloin tällöin.Kaikki mun kivut ovat hävinneet,samoin kaikki "reuma"oireet.Tsemppiä kaikille.Gluteeniruokavalio ei ole muotia pelkästään.Se on terveyttä aikana,kun kaikki on niin geenimanipuloitua.

    VastaaPoista