sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Lasten kanssa Roomassa


Terkkuja Roomasta! Tosin täällä tuli käytyä jo pääsiäisenä, mutta on ollut vähän sairastelua ilmassa sen jälkeen, joten ei ole jaksanut käydä kuvia läpi, kuin vasta nyt.

Lähdin viikon matkalle kahden isomman lapsen kanssa. Alunperin mukaan piti tulla myös ystäväni toisen tyttärensä kanssa, mutta hän joutuikin sitten perumaan tulonsa ja suuntaamaan Singaporeen. Aluksi kyllä mietin, että perunko koko reissun itsekin, koska reissu kahden lapsen kanssa ei hirveästi kuulostanut lomalta, mutta kun matkalla ei ollut mitään peruumisoikeutta, niin päätin, että kyllähän me kuitenkin lähdetään ja varmaan pärjätään hyvin. Yksi ystävistäni saapui sitten vielä myöhemmin meidän seuraan, vaikka mentiinkin sitten aika paljon eri polkuja. Alunperin meille oli varattu talo uima-altaalla, mutta onneksi siinä oli kuluton perumismahdollisuus. Olisi ollut vähän turhaa varata niin isoa taloa käyttöömme, joten sen tilalle tuli sitten hotelli. Kaikki keskustan kohtuuhintaiset hotellit olivat jo siinä vaiheessa pääsiäisen takia loppuunmyytyjä eikä oikein yli 300 euron yöhinta houkuttanut, joten hotellimme oli vähän syrjemmällä, mutta metron lähettyvillä, joten metroa tulikin käytettyä joka päivä. Rooman metro on myös tosi simppeli käyttää. Lapset matkustavat ilmaiseksi ja aikuisten lippukin on vain 1,50 € ja on voimassa 100 minuttia. Liput pitää vaan ostaa etukäteen (myynnissä mm. lehtikojuissa) ja samaiset liput käyvät myös busseihin.


Roomassa kun ollaan, niin ehdoton nähtävyys on tietysti Colosseum, jonka viereen tulee suoraan myös metro. Ei uskoisi, että tämä areena on seissyt tässä jo melkein 2.000 vuotta. Lapset tietysti tykkäsivät tästä nähtävyydestä ja kuvittelivat gladiaattorit taistelemaan tuonne. Sellaisen vinkin voisi antaa, että jos olette menossa tänne, niin varatkaa ihmeessä liput etukäteen, niin vältytte pitkiltä jonotusajoilta tai siis jonottamaan joutuu enää silloin turvatarkastukseen, johon oli oma jononsa lipun etukäteen varanneille ja etukäteislipun joutui sitten vielä vaihtamaan lipunvaihtopisteella varsinaiseen pääsylippuun, mutta näihin ei kauaa aikaa tuhraantunut, kun oltiin jo sisällä. Roomassa olonsa tunsi kyllä aika turvalliseksi, vaikka metron käyttö tietysti kahden lapsen kanssa aina vähän pelottaa nykyajan maailmassa. Rooman katukuvassa oli ihan arkipäivää, että nämä rynnäkkökiväärein varustetut armeijan kavereita oli joka puolella. Yleensä nähtävyyksien ympärillä olevat kadut ja osa ostokaduistakin oli suljettu armeijan autoilla ja rynkkymiehet olivat aina vieressä vartioimassa. Samoin oli metroasemilla. Jokaisella asemalla oli vähintään pari rynnäkkökiväärein aseistettua armeijan kaveria, metron omat vartijat aseineen ja vielä liuta aseitettuja poliiseja. Harmi, että nykyäjan maailma ja matkustaminen on tätä, mutta täytyy kyllä antaa pisteet Roomalle tuosta, että asia oli todellakin otettu tosissaan ja varustauduttu. Ajattelin, että tuo olisi liittynyt nimenomaan pääsiäiseen, mutta samaiset vartioinnit jatkuivat pääsiäisen jälkeenkin eli todennäköisesti on nykyään Roomassa ihan arkipäivää.


Colosseumin vieressä on Forum Romanum, joka kuuluu Colosseumin lipun hintaan. Lapset eivät tästä niin innostuneet Colosseumin jälkeen, kun väsy ja nälkä painoivat jo, joten tämä jäi vähän vähemmälle katselulle, mutta onhan kuitenkin kyseessä muinaisen Rooman alue, jonka ympärille varsinainen Rooman kaupunki sitten kehittyi. Alunperin alue on ollut suota, joka on kuivatettu.


Eniten Rooman matkasta odotti kunnon italiaista pizzaa ja tietysti aitoa italialaista jäätelöä, jota tulikin syötyä joka päivä. Itse ihastuin myös näihin ns. valkoisiin pitsoihin, jossa ei ole ollenkaan tomaattikastiketta. Tietysti tuli maisteltua myös erilaisia pastoja ja lasagnea,  mutta kyllähän tuo pizza vie vaan aina voiton.
Rooman yksi päänähtävyyksistä on myös tämä yläkuvassa näkyvä Fontana di Trevi, joka olikin aikamoinen turistirysä. Tämä Rooman suurin ja tunnetuin suihkulähde on valmistunut jo 1762. Harmi, että meillä jäi tämä kokonaan näkemättä iltavalaistuksessa, koska yleensä oltiin jo pimeän tullen hotellilla pitkän päivän jälkeen.

Fontana di Treviltä kävelimme sitten katsomaan Pantheonia ja tietysti sen kuuluisaa kattoa, jonka keskeltä siintää suoraan taivas. Olisi ollut kyllä mielenkiintoista käydä täällä sateella ja katsoa, että miten hienosti vesi valuu pois.


Ihan Vatikaanin vieressä sijaitsee Castel Sant Angelo, jonne suuntasimme yhtenä päivänä. Linnan ylhäältä on upeat maisemat yli Rooman ja Pietarinkirkolle. Ylhäällä on myös pieni kahvila, jossa voi nauttia kahvikupposensa näitä maisemia ihastellessa.Sitten päästäänkin Vatikaaniin asti, maailman pienimpään valtioon, joka oli tietysti yksi pääkohteistamme. Tänne voisi antaa samaisen vinkin kuin Colosseumille, että ostakaa hyvät ihmiset ne liput etukäteen netistä, jos haluatte Vatikaanin museoon ja Sikstuksen kappeliin. Itse ostin nämä Vatikaanin sivuilta (va -loppuinen) ja varausmaksu on muutaman hassun euron, joka on pieni hinta kun katselee tuossa Vatikaanin museon vierustalla jonottavia ihmisiä. Lippuja varatessa sai valita tulopäivän ja kellonajan ja senkun marssi sisälle koodin kanssa, joka vaihdettiin sisällä sitten varsinaiseen lippuun. 


Itse Vatikaanin museosta lapset eivät ehkä niin pitäneet, kun eihän tuon ikäisiä taide kovinkaan paljon kiinnosta, mutta löytyi kuin löytyikin sieltä myös jotakin heitäkin kiinnostavaa, nimittäin Egyptin historiasta kertova osio, jossa oli näytillä mm. ihan aito muumio. Piti ihan vartijalta varmistaa, että onko kyseessä tosiaan aito muumio ja kyllä kuulemma on. Toivottavasti en nyt saa mitään muumion kirousta niskaani, kun kuvan tänne nettiin laitan :) Pientä taikauskoa! No en tiedä onko tuo museokaan kovinkaan levollinen viimeinen leposija jatkuvan ihmisvilinän keskellä.Vatikaanin museo on kyllä niin laaja ja sokkeloinen, että siellä saa tuhlattua kyllä aikaa vaikka millä mitalla, jos niikseen haluaa. Kävelin nyt enemmänkin lasten ehdoilla sen pikavauhtia läpi, ettei ala tylsistyminen tulemaan. Itse olen siellä kuitenkin ollut aikaisemmin, joten ei haitannut, vaikka kaikkiin kohtiin ei pysähdyttykään.

 Vatikaanin museosta on suoraan käynti Sikstuksen kappeliin, jossa kuuluisat Michelangelon freskot sijaitsevat. Kuuluisimpia ovat Aatamin luominen ja viimeinen tuomio. Valitettavasti kappelissa on kuvauskielto, joten seuraava kuva on lainattu netistä.


 Kannattaa muistaa, että Sikstuksen kappelista on suoraan käynti myös Pietarinkirkkoon, joten ei kannata lähteä sinne erikseen uloskautta kiertelemään. Ja olisittepa nähneet mitkä jonot sinne yleensäkin oli ulkona. Ei olisi varmaan muutama tunti riittanyt siinä jonossa, että sisälle asti olisi päässyt.


Hih, vähän lasten kanssa mietittiin, että mitenköhän nämä Pietarinkirkon Sveitsiläiskaartin vartijat pärjäisivät nykyajan konetuliaseille noilla hienoilla vanhanaikaisilla aseillaan. 


Olen itse kerran käynyt aikaisemmin Pietarinkirkossa ja silloin meiltä jäi kokonaan huomaamatta, että kirkossa pääsee myös kirkon alle kryptaan katsomaan keskiaikaisten paavien sargofageja. Lisäksi edellisellä kerralla jäi myös käymättä upea Pietarinkirkon kupoli, jonne on pieni 6 euron sisäänpääsymaksu ja lapsilta se oli ilmainen. Tosin, jotta sinne pääsee, niin pitää kiivetä ensin 551 rappusta. Toki hissikin on, jos ostaa vähän kalliimman lipun, mutta mielestäni tuossa on juurikin jujuna noiden rappusien kiipeäminen. Aikamoista puuskutusta olikin sitten ylös asti päästessä ja kun raput ovat myös osittain vähän vinot ja osin matkaa erittäin kapeat ja seinät kaltevia, niin rupesi jo vähän pyörryttämäänkin jossain välissä matkaa, mutta ylös asti päästiin ja on kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen. Puolivälissä pääset ns. sisäkupolin kohdalle ja siitä sitten ylöspäin ihan ylös asti ulos ihailemaan Rooman maisemia.
Rooman keskustassa melkeinpä kaikki ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja mekin kävelimme reissun aikana todella paljon. Olin yllättänyt mitenkä paljon lapsetkin jatksoivat kävellä 10 h päiviä ja kertaakaan eivät valittaneet, että eivät jaksa. Ehkä uuden näkeminen ja kokeminen auttaa asiaa. Vatikaanista on myös helppo kävellä mm. Espanjalaisille portaille, johon mekin pitkän päivän jälkeen vielä jaksoimme.


Kaiken kaikkiaan oli oikein onnistunut reissu ja olin positiivisesti yllättänyt miten lapset jaksoivat kävelleä ja katsella koko viikon noinkin hienosti nähtävyyksiä ja kaupunkilomailla ilman uima-allasta. Alunperin oli kyllä tarkoitus varata Roomasta hotelli, jossa olisi ollut uima-allas, mutta eipä sitten löytynyt yhtään hotellia, jossa altaat olisivat olleet auki vielä huhtikuussa ja kylpylöihin oli ikäraja, joten eipä ollut tällä reissulla tarvetta uimapukuihin. Sää reissussa oli muutenkin hieman vaihteleva. Aluksi oli 24 astetta, mutta sitten loppuviikosta ilma viileni n. 17 asteeseen ja laski iltaisin jopa 4 asteeseen, joten aamut ja illat olivat sitten tosi viileitä, joten eipä sille ulko uima-altaalle olisi kyllä paljoa ollut käyttöäkään.

Vinkkinä, että instastani kristallinhohtoa ja facebookista löytyy monia videoita reissutunnelmista, joten kannattaa käydä kurkkaamassa nekin, jos suunnittelette Rooman reissua.


10 kommenttia:

 1. Kiitos viimeisestä, oli ihana nähdä!

  Rooma on aina hyvä idea, aika samoja mestoja olitte nähneet lasten kanssa niin kuin minäkin kamun kanssa n 6 v sitten. Ihana kaupunki, jonne pitää päästä vielä uudestaan!!

  Iloa uuteen viikkoon, ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! <3

   Rooma on kyllä tosi kiinnostava kaupunki ja niin paljon nähtävää. Itselläni oli viime reissusta 10 vuotta aikaa, joten ihan ei ollut muistissa kaikki paikat.

   Poista
 2. Minäkin kiittelen viimeisestä, oli todella kiva tavata ❤️

  Ja kiitos tästä ihanasta virtuaalimatkasta. Kyllä nyt täytyy laittaa Rooman loma toivomuslistalle 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinne päin! Oli kiva tavata <3 Roomaa voi kyllä tosiaan suositella. Edullisia lentojakin hyvin tarjolla, joten eikun vaan Rooman lomaa suunnittelemaan :)

   Poista
 3. Ihana postaus. Roomassa on niin paljon nähtävää. Upea kaupunki kerta kaikkiaan. Niin suloisia nuo sinun lapset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! <3 Hih välillä kyllä tuntuu, että noiden lapsukaisten suloisuus on kyllä kaukana, kun oikein kenkkuilut iskevät :)

   Poista
 4. Kiva postaus. Rooma on ihana kaupunki, tuli kova hinku päästä sinne. Edellisestä kerrasta on vuosikausia aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roomassa on kyllä niin paljon nähtävää ja ihan uskomatonta miten vanhoja rakennelmia vielä on jäljellä. Nyt vain Rooman reissua suunnittelemaan :)

   Poista
 5. Olipa kiva kooste Roomasta! Se on meillä mielessä melkeinpä seuraavana kohteena. Ellei kohde sitten ole Bukarest, jossa pikkusiskoni on aloittanut parin vuoden työrupeaman. Minä en ole koskaan käynyt Roomassa, tuo kipparini kyllä on siellä työmatkoillaan vieraillut, mutta se on erilaista kuin turistina siellä kulkeminen. Tämän juttusi kerään Roomasta kertovien postausten joukkoon. Innoittava Rooma-postaus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos postauksesta oli jotain hyötyäkin <3 Bukarestissa olisi kyllä kanssa mielenkiintoista käydä. Itse on se vielä käymättä. Täytyykin kysellä sitten sinulta siitä, jos piipahdat siellä.

   Poista