sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Ravintola Kappelin bliniviikot


Tämän vuoden blinikausi on startattu pressitilaisuuden merkeissä ravintola Kappelissa. Monessa ravintolassa onkin juuri startanneet bliniviikot ja niitä tuleekin usein maisteltua juurikin näin vuoden vaihteen jälkeen.

 Blinien syönnin perinne juontaa juurensa suomalaisen taiteen kulta-aikaan, jolloin bliniperinne rantautui myös Suomeen venäläisten ylimystön mukana. Tilaisuudessa Ateneumin intendentti kertoi meille kiinnostavia tarinoita tuosta ajasta. Ravintola Kappeli olikin yksi Suomen tunnetuinpien taiteilijoiden kohtauspaikka vastapäätä sijainneen Kämpin lisäksi. Kanta-asiakkaita olivat mm. Albert Edelfelt, Oscar Kleineh sekä Hjalmar Munsterhjelm. Kyseisten taiteilijoiden maalaamia töitä löytyy vieläkin Kappelin seinistä, jotka eivät olekaan ihan jokaiselle näytille. Nimittäin nämä maalaukset on maalattu ravintola Kappelin ravintolasalin kannatintolppaan ja kun kyseiseen tilaan muutti Kappelin keittiö, niin maalaukset jäivät keittiön piiloon.


Meidän kolmen ruokalajin blinimenu aloitettiin kuohkealla hummeri-jokirapu keitolla. Tämän jälkeen tarjolla oli blinipaletti, johon kuuluu useita eri lisukkeita kuten mm. sianmätiä, smetanaa, poromoussea, kylmäsavulohitartaria, sienisalaattia ja venäläisittäin suolakurkkua. Halutessaan täytteeksi voi ottaa myös Carelia Caviarin kaviaaria. 

Menuuseen kuuluu yksi blini, mutta lisäblinin voi ostaa euron lisämaksulla. Nuo ovat kyllä sen verran tuhteja, että taitaa yleensä ainakin naisipuolisille riittää yksi blini, kun lisukkeita on myös sen verran paljon. Menun kruunasi sitten vielä suklaapannacotta kirsikoiden kera.
Nämä Albert Edelfeltin ja Oscar Kleinehin maalaukset löytyvät nykyään Kappelin keittiön puolelta lasin alta. Maalaukset on maalattu tosiaan suoraan talon kannatuspilareihin, joten niitä ei oikein voi siirtääkään yleisön nähtäville, mutta me onneksi saimme kierroksen katsomaan niitä.

Edelfeltin maalaus on maalattu 1870-luvulla ja esittää Pyhää Gambriniusta, joka on olutpanijoiden ja -juojien suojeluspyhimys, joka nyt seuraa keittiöhenkilökunnan touhuja yhdessä Kappelin kummituksen kanssa. Saimme siitäkin kuulla muutaman mielenkiintoisen tarinan, mutta sen touhuista saamme varmasti kuulla enemmän Kappelin historiasta kertovasta kirjassa, joka on kirjoituksen alla.

Keittiöstä löytyy myös kolmaskin taulu, jonka taiteilija on jäänyt tuntemattomaksi.Kävimme myös tutustumassa Kappelin ns. kellaritilassa, jossa on näytillä myös alkuperäistä seinälle maalattua taidetta. Nämä on kaivettu esille aika monen maalikerroksen alta. Huomatkaa miten kauniin koristeellinen käsinmaalattu katto sieltä myös löytyy.Iloinen 40+ bloggaajien joukko. Meillä on kyllä aina niin mukavaa. Kuvassa takanani Sopusointuja blogista Maarit ja sitten takarivissä Beach House Kitchenin Heli, Sokerivaltakunnasta Sanja,  Tuula´s lifen Tuula ja Heidi Äiti yrittää -blogista.


Tämä Kappelin kahvilan puoli on myös erittäin viihtyisä ja yksi suosikkikahviloistani. Kesällä tulee myös usein käytyä Kappelin terassilla.Kappelin bliniviikot kestävät 29.3.2020 asti eli hyvin ehtii vielä näistä herkuista nauttia. Tiesittekö muuten, että näin blinikautena, Kappelissa on ihan oma työntekijä blinien paistamiseen. Menekki on niin suurta, että sitä varten tarvitaan ihan oma paistaja.

Kiitos ravintola Kappeli uudesta elämyksestä ja mahtavasta historia-annoksesta ravintolan ympärillä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti