perjantai 4. maaliskuuta 2011

Aitoa ruokaa!

AitoaRuokaa-kansi-1.jpgRuoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran!

Tämä on opus jonka jokaisen tulisi ehdottomasti lukea. Hankin tämän miehelleni joululahjaksi ja kirja onkin ollut ahkerassa käytössä. Tämän opuksen lukemisen jälkeen jää einekset kaupan hyllylle ja rupeaa oikeasti miettimään mitä sitä suuhunsa laittaa. Nyt kun on vielä pieniä lapsia, niin haluaa olla entistä tarkempi ruoan suhteen. Perheemme on siirtynyt myös paljolti luomuruokaan. Ennen pidin tuota luomaruokaa vain turhana hömpötyksenä, mutta mitä enemmän asioista ottaa selvää, niin sitä vakuuttuneempi on luomuruoan paremmuudesta ja lisäaineiden vahingollisuudesta varsinkin lapsille. Perheemme on jättänyt myös pois mm. kaikki natriumglutamaattia (E621) sisältävät tuotteet (laitan siitä joskus erikseen jutun tänne) ja pyrimme karsimaan lisäaineet mahdollisimman vähäisiksi. Karkkihyllyn kohdalla tämä on vain aika haasteellista, mutta nykyään on jo jonkin verran karkkeja, joissa on vain luonnollisia aineosia.

Kyseinen kirja käsittelee teollisesti valmistettujen elintarvikkeiden runsaasta lisäaineiden ja aromien käytöstä sekä kuluttajien johtamisesta harhaan. Kirja sisältää noin 150 teollisesti valmistettua elintarviketta ja kuvailee, miten niitä on manipuloitu. Luonnolliset raaka-aineet maksavat enemmän kuin teolliset sekoitukset, mikä on johtanut siihen, että elintarviketeollisuus on vähä vähältä hylännyt perinteiset aineosat.

Muutama esimerkki kirjan sisällöstä: Guacamoledippi on noussut suosioon Suomessakin, mutta mitä siinä on? Ei ainakaan avokadoa niin kuin pitäisi. Santa Marian Guacamole Dipissä sitä on 1,5 prosenttia, Rainbow’ssa 6,7 prosenttia. Pohjat vetää Pirkan guacamoledippi, jonka alkuperämaa on Alankomaat ja valmistusmaa Belgia. Se sisältää avokadoa huimat 0,7 prosenttia!

Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

Elintarvikkeemme sisältävät joukon lisäaineita - esimerkiksi aromivahventeita, väriaineita ja säilöntäaineita, joita ei sallita koiranruoassa. Svenska Dagbladetin toimittaja pyysi kommenttia asiasta Ruotsin maatalousministeriön alaiselta Jordbruksverketiltä ja sen ruoka-asiantuntija vastasi näin: "Ihminen voi vapaasti valita...Mutta eläimet eivät voi lukea tuoteselostetta ja siinä on itse asiassa se ainoa ero, jonka vuoksi säännöt eläinruoalle ovat niin toisenlaiset." Selvemmin sitä ei voi sanoa. Me voimme valita.

Huonoina puolina tämän kirjan lukemiseen jälkeen voi vain todeta, että ruoan laittamiseen menee nykyään entistä enemmän aikaan kun einekset jäävät kaupan hyllyille.  Kauppareissuista tulee myös nykyään entistä pidempiä kun tuoteselosteiden lukemiseen menee tuhottomasti aikaa ja varsinkin kahden pienen lapsen kanssa se voi olla aika haasteellista, varsinkin kun tuo meidän 2 -vuotias on jo ehtinyt siinä ajassa karkaamaan ja kirmailemaan kaupan käytävillä jo useasti. Kerrankin oli niin vauhdikas karkuun lähtö, että kengät tippuivat heti kättelyssä autokärryn sisälle ja sitten sitä juostiin sukkasillaan Citymarketin käytäviä ja ei voinut kuin nauraa hekottaa ja juosta perässä :) Tämän samaisen kauppareissun aikana näitä karkailuja oli varmaan ainakin 8 ja lopussa meinasi jo hermot mennä kun ostosten tekemisestä ei tullut mitään, mutta siitä ei sen enempää.

Itselläni kyseisen kirjan lukeminen on vielä vaiheessa, mutta pyrin laittamaan sieltä mielenkiintoisia tietopläjäyksiä tänne blogiini kunhan ehdin tutustua kirjan sisältöön syvällisemmin. Ajattelin myös selvitellä lisäaineiden vaikutuksia tarkemmin ja voin laittaa niistäkin tänne lisäinfoa kunhan saan aikaiseksi kaivaa niistä enemmän tietoa.

Lopuksi voin vaan todeta, että alkakaa kuluttajat vaatimaan aitoa luonnollisista raaka-aineista tehtyä ruokaa!

Niin ja jos jotkut lukijat/tutut olisivat kiinnostuneita luomuruokapiiristä (eli tuotteet ostetaan suoraan luomutiloilta isommissa erissä) Espoon suunnalla, niin meidän perhe on mielellään mukana.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti