torstai 8. toukokuuta 2014

Kallan hoitoa


Löysin Ikeasta tämän ihanaisen Kallan, mutta meinaa hitsin vitsin nuukahtaa koko kasvi. Istutin kasvin heti uuteen purkkiin kotiin päästyäni, mutta eipä ole oikein viihtynyt ilmeisesti siinä. Ajattelin, että ei ole saanut tarpeeksi aurinkoa ja siirsinkin oikein aurinkoiselle ikkunalle, mutta sitten rupesivat  nuo ihanan lilat kukat muuttumaan ihan vihreiksi. Mihin hävisi tämä suloinen lila väri? Meikän viherpeukalo ei nyt oikein taida toimia. Onkos kenelläkään kokemuksia Kallasta? Saakos sitä vielä joskus kukkimaankin vai kuoleekos se kun se on kukkinut?


Täytynee ruveta varmaan googlettamaankin vähän hoito-ohjetta tuolle ja ottaa hellät otteet käyttöön. Niin ja eikös noille kasveille pitäisi puhuakin. Hih, taitaisi valkotakkiset miehet tulla hakemaan meikäläisen, jos tuolle alkaisin höpöttelemään mukavia :)

3 kommenttia:

 1. Huomasinkin tuon kallan teillä silloin viimeksi, ja piti sanoa että minullakin on sellainen - hieman punaisemmat kukat tosin tässä minun yksilössäni.

  Omani on vielä kaupan muoviruukussa, ja olen vain kastellut sitä pelkällä vedellä silloin tällöin, muistaessani. Minulla tuo ei ole ikkunalla, vaan olohuoneen oven vieressä pikkupöydällä. Mutta aika valoisahan tämä koko olkkari on. Ihan kohtuullisessa kunnossa tuo vielä on, muutaman viikon jälkeen, ja kukatkin ovat säilyttäneet värinsä. Muutama lehti on mennyt kuivaksi ja ruskeaksi, ja ne olen nyppinyt pois.

  Hoito-ohjeessa sanotaan näin:
  Ruukkukalla on helppohoitoinen kasvi. Se viihtyy parhaiten valoisassa ja aurinkoisessa paikassa huoneenlämmössä tai hieman sitä viileämmässä. Kalla tulee kastella säännöllisesti, eikä multapaakku saa kuivahtaa välillä. Ylimääräinen vesi tulee kaataa pois alusvadilta. Lannoitus kerran viikossa kastelun yhteydessä. Kesäksi kallan voi istuttaa ulos puutarhaan tai terassille ruukkuun valoisaan, aurinkoiseen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä vinkeistä. Nuo meikäläisen kukat ovat kyllä ihmeellisesti muuttuneet vihreiksi. Kasteltua on tullut kanssa vähän miten muistaa ja on kyllä välillä ehtinyt kuivahtamaan oikein kunnolla. Toivottavasti pysysi nyt kuitenkiin hengissä.

   Poista
 2. Hei, ostin kallan mukuloita puutarhamessuilta Oulusta ja myyjä sanoi, että kalla pitää raudasta. Siispä olen nyt liottanut paria rautanaulaa vedessä ja kastellut tällä rautaisella vedellä kallan mukuloitani. Sama myyjä kertoi, että mukulat voi säilyttää vaikka häkkivarastossa talven ja keväällä ottaa jälleen esiin kasvatusta varten.

  VastaaPoista