perjantai 31. lokakuuta 2014

Happy Halloween!

Happy Halloween! 

Tänään Jenkeissä vietetään Halloweenia eli All Hallows Eveä ja lasten suusta taitaa kuulua aika usein "trick or treat" eli suomalaisittain "karkki tai kepponen". Meillä tuota juhlaa on taidettu viettää enemmänkin Pyhäinpäivänä, mutta sehän on jo heti huomenna lauantaina eli tänä vuonna ei ole suurtakaan eroa ajankohdan kanssa. Joskus kun on ollut yli viikonkin ero, jollen nyt ihan väärin muista.

Meillä ei ole tuota "karkki tai kepponen" vielä harrastettu, mutta olisihan se kiva ottaa perinteeksi kuten virpominen on jokavuotinen lasten huvi ja he odottavat sitä aina tosi pitkään. Lapsia ei kyllä tarvitsisi montaa kertaa suostutella, jos karkkipalkkioita olisi luvassa. Onkos teidän ovilla muuten näkynyt näitä lapsukaisia?

 Seuraavat Halloween kuvat tarjoaa Pottery Barn. Jos on vielä Halloween pirskeet tulossa lauantaina, niin näistä saa vielä viime tinkaan ehkä jotain inspiraatiota :) Onpas kiva taas päästä käymään ihan livenä tuolla Pottery Barnilla, varsinkin Pottery Barn Kidsillä, kun ollaan menossa maaliskuussa Jenkkeihin. Pottery Barnilla on niin kiva aina käydä, vaikka ei mitään ostaisikaan. Sieltä saa hyvää inspiraatiota omiin ompeluksiin.


Vietetäänkö teillä Halloweeniä? Pikkuhiljaa alkaa meilläkin Suomessa tuo juhla olemaan yhä suositumpi ja suositumpi, vaikka ei vielä vedetä vertoja Jenkkilään. Ehkä joskus meilläkin sitten juhlitaan samaan malliin.

10 kommenttia:

 1. Meillä ei Halloweeniä yleensä vietetä. Pienten lasten kummitusjuhlissa ei mielestäni ole mitään pahaa ja koristeet ovat ihan kivoja. Aikuisten maailman jutut ovatkin sitten jo toinen juttu.

  Olimme Saksassa huvipuistossa, jossa oli Halloween teemalla tehty "huvipisteitä". Olin aivan järkyttynyt.
  Yksi rata oli sellainen, jossa armeijan miehet ajoivat ihmisiä takaa pitkin maatilan käytävää huutamalla ja heiluttelemalla ruoskia. Savua ja karmeaa kirkumista oli tehosteena. Se oli oikeasti karmea ja ahdistava kokemus. Toi kyllä paljon ajatuksia siitä, että oikeasti tällaista kohtelua on maailmalla.
  Toinen piste oli pimeä tunneli, jossa oli hämäriä valoja hetkittäin, taas savua ja kovia eläinten ääniä hetkittäin. Yhtäkkiä kulman takaa hyökkäsi jokin eläin. Kävelin alun ja käännyin pois, joten en tiedä mitä mitä siellä oikeasti oli. Ihmisten ilmeistä päätellen ei ollut mikään mukava kokemus.
  Me menimme huvipuistoon hakemaan mukavaa huvipuistokäyntiä Halloweenilla piristettynä. No kokemus oli enemmänkin karsea ja kuitenkin kanssani oli yläkouluikäisiä nuoria.

  Minusta nuo karkit ja kepposet voi tehdä vain tuttujen kanssa sovitusti. Pääsiäisenä muksut kiertävät jo vierailla ovilla, se on riittävää. Raja pitää olla silläkin, kuinka paljon tällaista tehdään, vaikka se kuinka on lapsiperheiden mielestä kivaa. Pitää ajatella niitä siellä ovien takanakin olevia. Kaikki eivät ilahdu näistä meidän kullanmuruistamme.

  Ihmettelen myös sitä, että miksi Pyhäinpäivä ja Halloween sotketaan toisiinsa. Miksi tuontijuhla on tärkeämpi, kuin meidän oma vainajienmuistopäivä? Kummitukset tärkeämpiä kuin omat rakkaat poismenneet? Miksi Halloween ei voi olla silloin, kun se oikeasti on ja Pyhäinpäivä silloin, kun se on.
  Meillä on lasten kanssa käyty Pyhäinpäivinä hautausmaalla viemässä kynttilä. Vaikka asumme muualla, kuin mihin läheisemme on haudattu, niin sopiva paikka löytyy varmaan joka hautausmaalta. Lapsille on kerrottu muistoja niistä sukulaisista, jotka ovat jo täältä lähteneet. Päivä on ollut hyvä myös vastata lasten kyselyihin kuolemasta. Sekin aihe, kun joskus täytyy käsitellä. Pakko myöntää, että olin aivan pulassa, kun tyttäreni näki 6-vuotiaana pienen vauvan hautakiven. Kyllä sai miettiä miten asian selitti. Pyhäinpäivä on siis enemmänkin meillä sellainen rauhallinen päivä. Minusta on hienoa kävellä illalla hautausmaalla, joka on täynnä kynttilöitä.

  Jokainen juhlii sitä mitä pitää tärkeänä. Joskus ihmettelen vaan, että miksi suomalaisilla on niin vaikeaa arvostaa omia perinteitään. Mitä se meistä kertoo.

  Ihania halloweenjuhlia teille!

  Yksi äitee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halloween on kieltämättä täällä tullut yhä vaan suositummaksi ja nykyään saa kaupoistakin kaikkea rekvisiittaa siihen liittyen. Halloweenin tarkoitus on kai alunperin ollut juhlia sadonkorjuuta ja talven alkamista, mutta on sitten kaupallistunut aika paljon ja saanut aika pelottavia piirteitä. Meillä tuo ajankohta on liitetty juurikin tuohon vainajien muistopäivään ja moni käykin silloin haudoilla muistamassa rakkaitaan. Muutama "karkki tai kepponen" lapsukainen käväisi meidänkin ovella, mutta aika vähän kuitenkin verrattuna virpomiseen, joka on kuitenkin se huomattavasti suositumpi ja itse tykkään pitää siitä perinteestä kiinni. Meillä ei tuota haudoilla käymistä ole tullut vielä perinteeksi, kun kaikki isovanhemmat ovat onneksi vielä elossa ja muiden läheisten haudat ovatkin sitten 3 h ajomatkan päässä, joten ei sitten tule ihan sitä varten vaan lähdettyä sinne. Kuulosti muuten aika pelottavalta saksalaiselta huvipuistolta. Ei jäänyt oikein hyviä muistoja!

   Poista
 2. Oikein ihania ideoita <3 Hyvää Halloweenia!

  VastaaPoista
 3. Olipas kivat kuvat, olisi mukava järjestää joskus itsekin Halloween-juhlat.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pelottavat juhlat saa kyllä aikaiseksi, jos oikein kunnolla intoutuisi :)

   Poista
 4. Meillä on aina vietetty halloweenia, kun tytöt oli pieniä niin silloin ja perinne jatkuu heillä vaikka ovat jo aikuisia. Ja nyt kun 2-v kasvaa, niin perinne jatkuu. Häntä varten aion tänään askarrella vielä lepakoita roikkumaan seinälle ja olkkarissa onkin paperinen kurpitsaketju ikkkunassa. Happy Halloween!

  VastaaPoista
 5. Olen samoilla linjoilla "Yksi äiteen" kanssa. Mielestäni Halloween on turha juhla. Miksi tuoda ns. hauskassa ja kaupallisessa muodossa lisää karmeuksia maailmaamme, joka on jo kyllästetty niillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tuosta Halloweenistä on muotoutunut todella kaupallinen juhla ja kaupat ovat pullollaan siihen liittyviä pelottavia juttuja. Meillekin tuli nyt luuranko ja poikani tahtoi sen heti huoneeseensa roikkumaan. Itse en kyllä sellaista olisi halunnut sänkyni viereen pelottelemaan. Ihan tarpeeksi, jo että pelkään pimeää saatikka luurankoja ;)

   Poista