torstai 18. joulukuuta 2014

Havukranssin teko-ohje


Käväisin havukranssikurssilla ja nyt meidän ulko-oven vierustaa koristaakin tämä talvinen kranssi. Tässä teillekin vähän teko-ohjeen tynkää, että miten tuo tehtiin. 

Kranssin pohjan voi tehdä esim. sanomalehdestä siten, että lehti kääritään rullalle siten, että tulee pitkä pötkylä. Nykyinen tabloid kokoinen Hesari ei tähän enää oikein sovellu pienuutensa takia, vaan täytyy löytää vähän isompi lehti. Onneksi nuo mainoslehtiset ovat kuitenkin vielä ehtaa isoa sanomalehtikokoa.  Pötkylän ympärille pyöritellään seuraavaksi tiheään rautalankaa ja päät yhdistetään toisiinsa. Toki pohjana voi käyttää valmiita pohjia, mutta välttämättä sellaista ei tarvita, vaan tuosta sanolehdestä tulee ihan yhtä hyvä. 


Seuraavaksi havutupsut leikataan oksasaksilla n. 5-8 cm pitkiksi. Tupsut kiinnitetään joko yksitellen tai pieninä nippuina kranssipohjaan kiertämällä rautalankaa muutaman kerran kranssin ympäri. Havutupsut asetellaan ylös, keskelle ja alas peittämään sanomalehtipohjaa.


Ideana tässä kranssin teossa on se, että jos havut menevät myötäpäivään, niin työ etenee vastapäivään. Tätä en ollut itse koskaan ajatellutkaan, että tietysti se täytyy tehdä juurikin siten. Näin saa nätisti peittoon tuon jatkokohdan ja työ on helppo tehdä. 


Tässä työssä on käytetty hopeakuusta vuorotellen tuon hieman katajan näköisen oksan kanssa. Nyt en vaan enää millään muista, että minkä nimistä se oli, mutta oli sellaista sopivan pehmeää eikä pistellyt.


Työ etenee näin aika vauhdikkaastikin ja lopuksi rautalangasta muotoillaan kranssin taakse ripustuskoukku. Jos kranssiin on jäänyt ikäviä aukkoja, niin ne voi vielä lopuksi täyttää liimaamalla lisää vihreää kuumaliimalla. Lopuksi lisätään halutut koristeet ja valmista tuli!


Tuon kranssi kestääkin sitten ihan mukavasti ulkona ja koristeetkin ovat pysyneet hyvin, vaikka onkin ollut tuolla tuulessa ja tuiverruksessa.

Onkos teistä kukaan innostunut värkkäilemään itse joulukransseja?

1 kommentti:

  1. Kaunis kranssi! Luonnoateriaalit on ainaparhaita!!
    Teen itsekin kransseja, havupalloja ym mallisia havukoristeita joulun alla. Minä sidon mieluiten pajupohjaan havut😍👍

    VastaaPoista