maanantai 30. marraskuuta 2015

Vaaleanpunainen piparkakkutalo

Hih, tulipas sitten oikea Hannun ja Kertun karamellitalo tästä meidän tämän joulun piparkakkutalosta. Ihan näin äitelä ei siitä alunperin pitänyt tulla, mutta minkäs sille voi kun lopputuloksesta tuli tällainen. Oli muuten ihan ihka ensimmäinen leipomani piparkakkutalo, kun aina on tullut käytettyä vain sellaisia valmiiksi leivottuja piparkakkutalon osia, jotka vain itse kasataan ja koristellaan. Hienoisen haasteen tosiaan nyt toi se, että mikään reuna ei ollut oikein suora paistamisen jälkeen, mutta onneksi ne sai aika hyvin peittoon pikeerillä. Katon kanssa olikin sitten vähän enemmän haasteita ja taisi romahtaa kolmisen kertaa ennen kuin suostu jäämään paikoilleen. Olipahan keksimistä, että mitä laittaisi tukirakenteeksi katon alle siksi aikaa, että se kuivuu. Itse en oikein tykkää käyttää sulaa sokeria, joka olisi ehkä tässä tapauksessa kuitenkin kuivunut nopeammin kuin käyttämäni pikeeri.


Leipomisurakan aloitin ensin kaavojen piirtämisellä ja haettiin kaupasta 2 kiloa piparkakkutaikinaa. Olisi sentään ollut liikaa vaadittu, että olisin lähtenyt tekemään taikinaa itse, vaikka se sadasosan sekunnin ajan mielessä välähtäkin, mutta onneksi palauduin järkiini aika pian. Niin paljon helpompaa ja nopeampaa käyttää valmista taikinaa. 

Piparkakkutalon kaikki osat ovat syötäviä ja talo on piparkakkutaikinaa. Koristelussa on käytettyä mm. pikeeriä, tomusokeria, suklaahelmiä, ranskanpastilleja, sokerimassasta leikattuja koristeita, stösseleitä sekä polkadot karkkeja. Kaikki talon seinät on koristeltu kuten myös takaseinä. Vähän on vielä harjoittelmista tuossa pikeerin pursottamisessa ja olisi voinut olla vähän pienempi tylla käytössä, mutta ehkä sitten ensi joulun taloon uusi yritys. Tältä talo näyttää takaapäin. Leivottiin ja koriteltiin vielä piparkakkujoulukuusi talon pihalle ilahduttamaan.


Arvatenkin lapset odottavat innolla, että koska piparkakkutalon kimppuun saa hyökätä ja napostella karkit pois. Tosin tovin se kun tuossa pölyyntyy, niin ei taida olla enää niin houkutteleva.

Jokos teillä on ruvettu leipomisurakkaan?

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oho, olin näköjään unohtanut vastata kokonaan tähän kommenttiin. Kiitos ihanasta kommentista! :)

   Poista
 2. Voi kuinka ihanan talon oletkaan tehnyt! Ihan mielettömän hieno! :) Itsellä talo vasta ajatusasteella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina! Toivottovasti teillä on jo suunnittelut valmiina ja olette päässeet leivontavaiheeseen :)

   Poista