keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Pähkinäiset tahnat


Meille kotiutui Ruohonjuuresta kokeiluun Rapunzelin kuusi erilaista luomulaatuista tahnaa. Nämä on valmistettu erilaisista pähkinöistä ja sesam -siemenistä jauhamalla, mitään lisäämättä. Meillä näitä tahnoja on nautittu ihan suoraan purkista. Välillä kun makean hammasta on alkanut kolottamaan, niin kaivan purkin esille ja otan lusikallisen tahnaa. Maku näissä on erinomaisen täyteläinen, vaikka olin ensin vähän ennakkoluuloinen koostumuksen suhteen. Näitä voisi lisätä myös leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Vielä en ole raskinut niihin käyttää, vaan ollaan mieluummin nautittu sellaisenaan.


Tahnat eivät sisällä koostumuksensäätelyaineita, joten siksi tuotteiden pintaan nousee esim. juuri hasselpähkinän tai mantelin omaa öljyä. Hyvä sekoitus vaan ennen käyttöä ja tuote on käyttövalmis.


Tahnavalikoimaan kuuluu myös nämä hassel-, cashew- sekä maapähkinöistä valmistetut tahnat. 


Murskatuista seesamsiemenistä valmistettu tahini on tuhtia ja ravinteikasta tavaraa. Tahini sopii mm. leivän päälle sellaisenaan tai esim. hiukan jatkettuna lisäämällä hiukan sitruunanmehua, hiukan oliiviöljyä, muutaman murskatun valkosipulinkynnen, pikkiriikkisen tamaria ja reilusti tuoretta persiljaa. Perinteisesti seesamtahnaa käytetään hummuksen, halvan ja muiden Lähi-idän herkkujen raaka-aineena. 

Hummuksen tekemiseen tarvitaaa 1 rkl  tahinitahnaa, 250 g keitettyjä  kikherneitä ja maun mukaan valkosipulia, suolaa ja liraus oliiviöljyä. Kaikki soseutetaan sauvasekoittimella. Tätä täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla.
 

Nämä mantelitahnat olivat erityisesti mieleeni hasselpähkinätahnan lisäksi. Vasemmanpuoleinen mantelitahna on valmistettu höyryttämällä kuorituista makean lajikkeen manteleista ja oikeanpuoleinen jauhamalla kevyesti paahdetuista manteleista. Mantelitahnat sisältävät erityisen paljon proteiinia ja kalsiumia. Nyt kun kohta on laskiaspulla-aika, niin perinteisen marsipaanin voi hyvin korvata mantelitahnalla, jonka voi makeuttaa haluamallaan tavalla.

Näihin tahnoihin ei ole lisätty mitään ylimääräistä eli 100 % lisäaineettomia. Mitään kevyttuotteita nämä eivät luonnollisesti ole, koska ovat täyttä tavaraa ja pähkinäthän sisältävät nimenomaan paljon energiaa ja rasvaa, mutta tämähän on vain sitä hyvänlaatuista rasvaa, jota elimistömme tarvitsee. Eikä näitä todellakaan syödä purkillista kerralla, vaan pieniä määriä. Nämä sopivat myös hyvin hiilihydraatteja välttelevien ruokavalioon.

Tahnojen hinnat liikkuvat 10 euron molemmin puolin.

Näitä voin suositella lämpimästi!

6 kommenttia:

 1. Nämä voisi olla hyviä, ihan minun makean himoonkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat mielestäni tosi hyviä juuri tuohon makean himoon. Aluksi kun otti tahnaa suuhun, niin vähän mutristeli, mutta se jälkimaksu on tosi hyvä ja niin ihanan täyteläinen. Ovat paljon parempia kuin itse pähkinät :)

   Poista
 2. Ihania varmasti ihan sellaisenaan ja käyvät moneen tarkoitukseen keittiössä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni nämä ovat tosiaan olleet ihan parhaimpia suoraan purkista nautittuna. Teelusikallinen yleensä melkein riittää, kun ovat sen verran tuhteja kuitenkin.

   Poista
 3. Toi mantelitahna on ollut meillä käytössä jo yli kymmenen vuotta. Se on taivaallista riisikakkujen kanssa. Mieluusti kunnon riisikakkujen kanssa, joita saa Ruhonjuuresta ainakin.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teillä on ollut se niin kauan jo. Se on kyllä niin hyvää ja vie hyvin makean nälkääkin. Noita Ruohonjuuren riisikakkuja ei olekaan tullut testattua. Täytyykin vilkaista niitä seuraavalla kerralla kun sinne menee.

   Poista