keskiviikko 18. helmikuuta 2015

DIY lapsen tyllihameen ohje


Innostuin tässä yhtenä iltana ompelemaan pikkuneidille tyllihameen. Mitään kaavoja minulla ei ollut tai ei niitä tähän edes varsinaisesti tarvita, kun palat ovat ihan suoria, jotka vain rypytetään. Suunnittelin hametta ensin vähän päässäni ja sitten lähdin toteuttamaan ja kaivelin kaapista löytyviä tykötarpeita. Tylliä olin ostanut jo jokunen vuosi sitten ja vuorikangas oli jostain meille eksynyt. Kaiken maailman koristenauhoja minulla onkin kaapit täynnä, joten sieltä penkomalla löytää kyllä aina jotain. Vähän kyllä jänskätti, että mitäköhän tästä tekeleestä mahtaa tulla, kun tosiaan en ollut koskaan tuollaista ommellut ja päässäni tuon kehittelin. Onneksi pikkuneiti oli ainakin onnellinen hameesta ja tykkäsi. Itsekin täytyy kanssa todeta, että onnistui yli odotusteni, kun en liiemmin odottanut tämän kokeiluni onnistuvan.Tästä leveästä kuminauhasta kaikki lähti. Löysin tätä Tallinnan Karnaluksista, josta olikin postaus muutamisen päivä sitten. Ostin tätä kuminauhaa ihan umpimähkään tietämättä mitä siitä varsinaisesti tekisin, mutta ainahan voi ideoida ja tähän hamoseen se olikin oikein oivaa.


Tässä sitten tätä ohjeentynkää tyllihameen tekoon. Ottakaa sitten huomioon, että en todellakaan ole mikään ompelun ammattilainen ja aloitin harjoitella lasten vaatteiden ompelua vasta ihan hiljattain, joten nämä ohjeet voivat kuulostaa ammattilaisen silmissä vähän oudoilta. Todennäköisesti on paljon muitakin parempia tekotapoja, mutta tällaisen ohjeen itse päässäni kehittelin.

Perusperiaate on, että hameosaan tarvitaan n. kolminkertainen määrä kangasta vyötäröön nähden, jotta se rypyttyy kauniisti. Eli mittaa ensimmäiseksi lapsen vyötärö ja laske sen mukaan. Itse käytin kankaan koko leveyttä ja tyllin taitoin kaksinkerroin pituussuunnassaan siten, että ne olivat vähän eri mittaisia. Hameessa on siis kaksi kerrosta tylliä, joihin ompelin samalla kertaa rypytysompeleen. Alla yritän vielä kuvan kera selittää tuota periaatetta.Taittele tylli ensin näin kaksinkerroin eri pituisiksi (toki voi olla myös samanmittaisia) ja ompele ompelukoneen pisimmällä suoralla tikillä ns. rypytysommel tyllin yläreunaan. Vedä päällimmäisestä langasta ja rypytä kuminauhavyötärölle sopivaksi. Teen samoin vuorikankaalle. Jos haluat laittaa tuohon vuorihameeseen rimpsureunan, niin tee se samalla periaatteella, mutta leikkaa sitä kangasta n. 2-3 kertainen määrä hameen kankaaseen nähden. Laita siksak -ommel vuorikankaan yläreunaan ja yhdistettäviin osiin ja päärmää vuorikankaan alareuna tai laita joku ommel siihen, ettei se purkaannu. Tylliä ei tarvitse mitenkään huolitella, kun sehän ei purkaudu. Hameen vuorikankaaseen ei välttämättä tarvitse laittaa tuota rimpsureunaa, mutta itselläni kävi siten, että tein tuon ensin ilman ja otti jotenkin silmään, että oli himpun verran lyhyt, joten kehitin siihen jatkoksi tuon rimpsureunan, joka sopikin siihen ihan hyvin ja toi vähän lisää muhkeutta.


Rypytettyäsi vuorikankaan ja tyllin, neulaa ne kuminauhavyötärölle ja ompele kiinni tuosta kohdin missä näkyvät nuo nuppineulat. Neulaa ensin tylli ja sitten neulaa vuorikangas ja ompele molemmat yhtäaikaa kuminauhaan kiinni.


Mikäli haluat laittaa tyllin reunaan jotain koristetta, niin ompele ne nyt kun hame on vielä auki. Taita sitten hame oikeat puolet vastakkain ja ompele ensin vuorikangas hameeksi suoralla ompeleella. Tämän jälkeen ompele ns. uloin kerros eli tylli ja kuminauhavyötärö ja hame onkin sitten rusettia vaille valmis. Toki tämän hameen voisi tehdä myös siten, että ompelee tyllin ja vuorikankaan ensin suoralla ompeleella oikeat puolet vastakkain ns. hameiksi ja ompelee kumpaankin osaan rypytys ompeleen ja ompelee sitten kerrokset kuminauhavyötäröön, joka on ommeltu kanssa jo ns. ympyräksi. Itse nyt kokeilin tuota toista tekniikkaa, että onnistuisiko se myös noin.


Jos haluat laittaa tyllihameeseen rusetin, niin sen voi tehdä esim. näin. Itse leikkasin vuorikankaasta  kaksi kappaletta n. 9 cm leveää ja n. 120 cm pitkää kaistaletta. Asettele nämä oikeat puolet vastakkain ja leikkaa kulmat haluamasi muotoon. Ompele reunoista suoralla ompeleella, mutta muista jättää jonnekin kohtaan kääntöaukko ja käännä oikein päin. Käännettyäsi ompele vielä kääntöaukko kiinni. Leikkaa myösä 2 kappaletta lyhyttä keskikappaletta ja ompele ja käännä. Silitä nämä palat ja tee rusetti alla olevan ohjeen mukaan.
Rypytä rusetti keskeltä ja solmi langalla. Ompele viimeiseksi keskikappale rypytetyn kohdan päälle ja ompele rusetti mekkoon. Hih, mahtaakohan kukaan saada mitään selkoa näistä minun ohjeistani? :) Saa kyllä kysäistä, jos joku kohta jäi askarruttamaan. 

3 kommenttia:

 1. Ihana tyllihame ja kaunis prinsessa... Itselläni on viha-rakkaus -suhde tuon ompelukokeen kanssa, tällä hetkellä ollaan siellä viha-linjalla, joten tyydyn ihastelemaan muiden aikaansaannoksia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 minulla on nyt oikea ompeluinnostus päällä ja ruokapöytä täynnä kankaita. Vielä kun sitä aikaakin löytyisi noiden tekemiseen. Yritin juuri tehdä yhden pipon meidän vaaville ja siitä tuli kyllä niin outo, että huh huh, mutta ei saa luovuttaa. Uutta yritystä vaan kehiin, tosin ei kyllä enää pipoa ;)

   Poista
 2. Voi että mikä söpöliini tyttösikin on. <3 Ihana mekko, upeaa un äiti osaa tehdä.

  Aurinkoista viikkoa Cride. <3

  VastaaPoista