torstai 6. kesäkuuta 2013

Terveisiä Riikasta!


Terveiset Riikasta! Parin päivän työmatka on onnellisesti takana. Olihan tuo kiva irtiotto normaalista työrutiinista ja vielä kun sen sai viettää rakkaiden työkavereiden kanssa :) 

Saavuttiin Riikaan maanantaina ja ohjelmassa oli ensimmäiseksi kiertoajelu Riian keskustassa, jonka jälkeen siirryttin Jurmalan ihaniin maisemiin.


Nyt en kyllä valitettavasti ihan kaikkien näiden paikkojen nimiä enää muista, mutta tämä aloituskuvissa näkyvä talo jäi erityisesti mieleeni eli siinä kuulemma sijaitsee Riian kalleimmat keskusta-asunnot. Viereinen talo oli sitten jo puolestaan ihan rapakunnossa, mutta tämä talo oli entisöity upeasti.


Riian vanhakaupunki oli tosi kaunis ja entisajan loistokkaat talot oli entisöity kauniisti. Siis eihän meillä ole mitään tuollaista keskiaikaista tunnelmaa. Nekin vanhat talot mitä meillä joskus on ollut Suomessa, on purettu 60- ja 70 -luvun hirvityskerrostalojen tieltä. Muutamia vuosia sitten oli Hesarissa ja Turun Sanomissa juttusarja kuvineen, että miten ihania taloja on joskus purettu ja miten niiden tilalle on rakennettu noita kamalia betonikerrostaloja. Ihan tuli tippa linssiin, kun näki mitä sitä kaikkea on vedetty maantasalle.
 

Jos nyt oikein muistan, niin tässä sijaitsee Riian vanhimmat talot. Keltaisessa talossa komeileekin vuosiluku 1646. Ihanat hauskat pienet ruutuikkunat ovat perua siltä ajalta, kun verot määrättiin ikkuinoiden koon perusteella. Aikamoista veronkiertoa jo näköjään silloin harrastettu :) Nämä talot määrittelivät myös muiden talojen korkeudet eli tämän korkeampaa taloa ei saanut rakentaa ellei kyseessä ollut kirkko. Valkoisen talon edestä löytyi myös geokätkö, näin pienenä vinkkinä.
Vapaudenpatsas ja alakuvassa oopperatalo. 


Sitten päästään Jurmalan kauniisiin maisemiin. Siis aivan uskomattoman ihania taloja, jotka oli entisöity entiseen loistoonsa, vaikka sekaan mahtui myös paljon uudistuotantoa. Alueen talot omistavat suurimmaksi osaksi venäläiset miljönäärit ja talot ovat suurimman osan ajasta tyhjillään, koska ovat heidän kesäasuntojaan. Yksi syy miksi juuri venäläiset miljönäärit ostavat täältä kesäasunnon on se, että jos ostaa Latviasta vähintään 250.000  arvoisen asunnon, niin saa automaattisesti Latvian kansalaisuuden ja EU-passin.


Sori kuvien vähän huono laatu, mutta kaikki kuvat on räpsitty liikkuvan bussin ikkunan läpi ja ei tuo kameran tarkennus oikein pysynyt mukana, saati kuvaaja.


Alueen hienoin talo komeilee tässä alakuvassa. Piti äkkiä räpsäistä tämäkin kuva bussin ikkunan läpi ja meni vähän kenoon tuokin kuva.


Jos suuntatte Riikaan, niin käykää ihmeessä täällä Jurmalassa tutustumassa. Kilometrikaupalla pitkää hiekkarantaa, aivan uskomattoman hienoja taloja ja kotoisia ravintoloita ja terasseja vierivierssä. Ihan jo etelän tunnelmaa ja niin lähellä kuitenkin meitä.Lentomatka Riikaan ei ole kuin tunti, mutta silti siellä ei ole tullut käytyä aikaisemmin. Suurinpiirtein nousu ja lasku ja sitten ollaankin jo perillä. Jotenkin tuo Tallinna on helppoutensa takia vaan aina vienyt voiton, mutta voin kyllä suositella Riikaa lämpimästi ja erityisesti tuota Jurmalaa.

4 kommenttia:

 1. Riika on tosi kiva paikka ja niin lähellä. Käytiin siellä muutama kesä sitten, Jurmalaan mentiin ikivanhalla junalla, kokemus sekin!:D Ja ne vanhat talot,wau :)
  Yövyttiin tosi upeassa hotellissa ja reissu ei maksanut paljon mitään. Löysitkö mitään kivaa shopattavaa? Mä en juurikaan, ehkä kierreltiin vähän väärissä paikoissa ja pari tenavaakin hidasti menoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne Jurmalan talot on tosiaankin wau! Siis niin upeita. Mitään ihmeellistä en kyllä löytänyt ja lapsillekin toin vaan ihan pienet peruslelut, joita myynnissä ihan täällä meilläkin, mutta jotain piti sitten tuoda kuitenkin tuliaisina. Kiertelin kaupoissa kuitenkin muutamisen tunnin ja parit isot ostoskeskukset, mutta ei sieltäkään löytynyt mitään. Harvinaista mulle :)

   Poista
 2. Aika yllättävää, että Riikassa on panostettu talojen entisöintiin ja kunnossapitoon, kun Tallinnassa upeat rakennukset lahoavat pystyyn...
  Ihan mahtavia vanhoja rakennuksia, ja mä niin rakastan tuollaisia kapeita kivetettyjä kujia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä oli tuolla Riiassakin ihan hirveästi vielä taloja, joille ei oltu tehty vielä mitään, mutta olivat sentään vielä pystyssä eikä oltu purettu. Hyvin oli kuitenkin ehditty entisöimään vanhan kaupungin talot. Ihanaa keskiaikaista tunnelmaa oli kyllä hyvin jäljellä.

   Poista