keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Mustang sähkösavustin


Oi nam sanon vaan! Saatiin mökille tälläinen uusi Mustangin kaappimallinen sähkösavustin ja korkkasin sen eilen käyttöön. Tämän käyttö onnistui jopa ihan meikäläiseltä ilman mitään aikaisempaa kokemusta savustamisesta ja miten hyvää savustettua lohta tulikaan. Tästä tulee kyllä meidän tämän kesän hitti.


Savustin laitettiin mökin grillikatokseen ja avasin vähän katoksen sivuikkunoita, jotta käryt pääsee pois ja eihän tuolla kukaan savustamisen aikana kuitenkaan ole. Sisätiloissa tuota ei voi käyttää, vaan pitää olla tuuletukset kunnossa. Ennen käyttöönottoa savustin pestiin ja annettiin olla kaksi tuntia ns. tyhjäkäynnillä ja sitten savustin olikin valmis käyttöön. Mustangin kaappimallinen sähkösavustinta oli yllättävän helppo käyttää. Tuosta elektronisesta näyttötaulusta näppäillään oikea lämpötila ja aika sekä laitetaan vain hake kaukaloon. 


Uuden sähkösavustimen vieressä on isäni vanha savustin, jota ei ole kukaan jaksanut käyttää varmaan ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen, kun sen verran työlästä kuitenkin tuon kanssa. Toista on tämän kanssa, kun vain hake sisään ja sähköt päälle.

Olen kyllä todella tyytyväinen tähän ensimmäiseen yritykseeni kalan savustamisessa. Vähän kyllä pelotti, että mitäköhän noista tulee, mutta lopputulos oli täydellinen. Voitte vaan kuvitella miten hyvää tuo tuore ja lämmin savustettu kala oli uusien perunoiden ja voin kera. Loppukalat syötiin sitten vielä illalla tumman leivän kera. 


Tämän näköisenä kalat menivät tuonne sisälle ja mittarin säädin 107 asteeseen ja n. tunnin kuluttua lopputulos oli tämän näköinen. Oli muuten aika ihana tuoksu täällä mökin pihalla tuon savustimen puksuttaessa tuolla. Kaikki odottivat jo lopputulosta vesi kielellä :) Tuo kaapin pohjalla oleva astia on muuten rasvapelti ja tuohon soikeaan astiaan laitetaan savustuksen ajaksi vettä tuomaan kosteutta ja tuo laatikko tuossa on se savustushakelaatikko, jonne laitoin leppähaketta ja muutaman sokerinpalan tuomaan kalaan vähän väriä. Leppähake taitaa toimia juuri kalan kanssa parhaiten.


Tätä savustushaketta kuuluisi laittaa n. 60 grammaa savustuksen alussa ja sitä voi lisätä myös savustuksen aikana tuosta sivulta aukeavasta kannen kautta. Parisen kertaa savustuksen aikana lisäsinkin tuota haketta.


Nyt tekisi lähteä kokeilemaan lihan savustamista tuolla. Se voikin olla jo hieman vaativampaa kuin tuon kalan, mutta kyllä sitä ainakin kokeilla pitää.

Mustang sähkösavustimet kuuluvat kotimaisen perheyrityksen Tammer-Tukun  valikoimaan. Lisätietoja Mustang savustimista löydät tästä klikkaamalla.

Mustang sähkösavustimia myy mm. Grillikauppa.com, jonne pääset tästä klik klik.

6 kommenttia:

 1. Vaikuttaa aika mielenkiintoiselta laitteelta. Savustettu kala on kyllä hyvää.

  VastaaPoista
 2. muista vaan että esim lohen lämpötila ei sais ylittää 63 astetta muuten g3 kuolee

  VastaaPoista
 3. Lisäänpä kokemusperäisen kommenttini tähän vuodentakaiseen juttuun. Käyttelin tuota Mustangia puolisentoista vuotta ja hyvää jälkeä tuli; myöskin lihasta.
  Kuitenkin päivänä muutamana laite sanoi sopimuksen irti. No ne kiinalaiset sähkötyöt, laatu ilmeni kun vähän availin tuota laitetta; elektroniikkaromuun meni ja tilalle tuli Bradley original.

  VastaaPoista
 4. Myllämustangilla on hyvääkin, mutta kylmäsavustusa laitteet heiltä EI ONNISTU! Koplasivat savusammolta mallin, mutta eivät osaa tehdä toimivaa vastusta.., täys paska. samoin se "pyrämidi"-savunkehitin..., voi paska mikä höpöhöpö lelu. Ei kukaan alan "ammatti-ihminen" osta tommosia paskoja, eikä nekään jotka haluavat ja ymmärtävät oikean hyvän kylmä savun päälle!!!!

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Huonona kokemuksena voin sanoa ettei savustimeen saa varaosana esim virranohjaus korttia a olen kyselly savustimia myyvistä liikkeistä ja Tammertukusta

  VastaaPoista