torstai 2. lokakuuta 2014

Mitä kaikkea omenoista voi tehdä?


Monella taitaa olla tämä jokasyksyinen ongelma tällä hetkellä, että mitä kaikilla omenoilla tekisi. Puut notkuvat täynnä näitä punaposkia ja ei oikein tiedä mihin niitä tunkisi ja käyttäisi. Monihan kiikuttaa niitä ihan kompostoriin, mikä on vähän sääli. Meillä tuota ongelmaa ei ole, kun meidän kaksi n. viiden vuoden vanhaa omenapuuta eivät juuri tee omenoita. Molemmat ovat kääpiöomenapuita ja toiseen ei ole vielä koskaan tullut omenoita saatikka oikein kukkiakaan ja nyt ei tullut tähän toiseenkaan, kun leikkasin sitä keväällä. Onneksi sain sitten vanhemmiltani ja ystäväperheeltä heidän sadostaan omani, jotta ei jääty ihan omenitta. Nyt sitten pitäisi miettiä, että mitä kaikkea niistä tekisi, kun ihan kaikkea ei taida jaksa syödä, vaikka joka päivä ollaankin niitä naposteltu.

Tässä postauksessa muutama vinkki miten meillä noita omenoita on käytetty. Esimerkiksi omenoista tulee erinomaista hilloa nautittavaksi kaurapuuron kanssa, kun sen joukkoon lisää hieman kirpeyttä punaisista viinimarjoista ja karviaisista. Tämä on ihan ehdoton puurohilloni ja sen voittanutta ei ole vielä tullut vastaan. Kaupan valmishillot ovat mielestäni liian makeita kaurapuuron kanssa, mutta tuossa on sopivasti vähän kirpeyttä.

Omenoista saa myös todella hyvää mehua tuorepuristusasemilla, mutta vaatii kyllä aika paljon viitseliäisyyttä. Ensin pitää kuljettaa ne sinne ja sitten on oma rumba pullojen kanssa. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo, jos tuon kaiken vaan jaksaa tehdä ahkerasti.

Tänä syksynä päätimme äitini kanssa kokeilla myös omenoiden kuivaamista uunissa, kun meillä ei ole mitään valmista kuivuria. Vitsit miten hyviä niistä tuli ja oli kaiken vaivan arvoinen. Voiskos enää terveellisempiä shipsejä olla? Omenakota vaan pois, omenat rinkuloiksi ja uuniin kuivumaan.

Syksyllä tietysti pitää tehdä myös omenapiirakkaa ja tuoreita pilkottuja omenan paloja voi laittaa myös pakkaseen, joista voi sitten paistella talven aikana tuoretta omenapiirakkaa. Ai vitsit, nyt rupesi tekemäänkin mieli kunnon piirakkaa vaniljakastikkeen kera.

Niin ja jollei muuta keksi, niin ainakin täällä meidän "kylillä" on ollut kiva tapa, että pihan viereen on laitettu ylijäämäomenoita laatikoihin, joista ohikulkijat ovat saaneet ottaa niitä mukaansa. Monella vaunulenkillä olenkin napannut muutamat omenat kyytiin ja mutusteltu niitä tyytyväisinä sitten kotosalla ja haikaillut, että mahtaakohan noista meidän omenapuista koskaan tulla mitään kunnon satoa, kun näyttää aika huonolta. Nekin muutamat omenat mitä ovat tulleet, niin lapset ovat ehtineet käydä repimässä ne raakileet pois ennen niiden kypsymistä. Onneksi on sitten saatu meidän sato muualta.


Mitäs kaikkea teillä on omenoista keksitty?

4 kommenttia:

  1. Samoja on tehty kuin teillä. Lisäksi on keitetty ihan Mehu-Maijalla lohkotut omput (kuorineen, siemenkotineen) mehuksi ja sitten vielä jämät pyöritetty sosemyllyn läpi soseeksi. Mehuun sekaan hieman sokeria ja pullot pakkaseen, sose semmoisenaan tai hieman sokeroituna pakkaseen myös. Mehua käytän juoman lisäksi talven mittaan puurojen ja kiisseleiden pohjaksi. Olen keittänyt myös hilloa omenista ja luumuista, en kuori, poistan vain siemenkodat ja lohkon kattilaan. Tykkään "sattumista", joten ei soseuteta. Hilloa olen maustanut vuoroin kanelinparkilla, vuoroin tähtianiksella. Keitin myös yhden kattilallisen omenia-nektariinihilloa, ai, miten ihanaa! Kokeilepa myös omena-porkkanahilloa, tulee hyvää! Terv. Keekeläinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kovasti näistä vinkeistä. Nyt muuten muistinkin, että joku tuttuni kehui kanssa tuota omena-porkkanahilloa. Eipä tulisi heti mieleen itselle laittaa porkkanaa tuon joukkoon. Täytyykin joskus kokeilla tuota.

      Poista
  2. Omppulikööriä... ;) (http://sadunhohteinen.blogspot.fi/2014/08/omena-kaneli-ja-karviaislikoorin.html)

    VastaaPoista