torstai 29. joulukuuta 2016

Pikeerillä kuorrutettu piparkakkutalo-ohje


 Vaikka tuo joulu tuossa jo meni ja piparkakkutalon tekokaan ei ole enää kovinkaan ajankohtaista tämän vuoden puolella, niin laittelen vielä siihen liittyvän postauksen. Tuleehan se ensi vuoden joulu kuitenkin, joten ehkäpä tämä on silloin vielä muistissa tai ainakin voi sitten kaivaa täältä esille. Tästä vaaleansinisen piparkakkutalon teosta tuli sen verran paljon kyselyjä, että mitenkä tuo piparkakkutalo on tehty, joten tässä vielä vähän ohjeentynkää. Ottakaa huomioon näissä selityksissä, että tämä on elämäni toinen piparkakkutalo, jonka olen leiponut enkä todellakaan ole mikään leipurimestari, joten termistö ja tekniikka voi olla sitten niitä näitä, mutta näin olen itse nuo väsännyt ja koossa ovat pysyneet.

Itse käytin piparkakkutaikinana ihan valmista kaupan pakastetaikinaa. Tähän taloon taisi mennä melkein 2 kg taikinaa, kun palat ovat aika isoja. Tosin sivutuotteena syntyy myös iso kasa pipareita, koska taikinaa jää kuitenkin reunoilta, jonka voi kaulita ohuemmaksi ja paistella ne pipareiksi. Taloon teen vähän paksumpia paloja, jotta pysyy paremmin kasassa. Palat voi  laittaa ennen paistamista jääkaappiin puoleksi tunniksi tai pakkaseen, niin säilyttävät paistaessa paremmin muotonsa. Meillä jääkaappi ja pakastin ovat aina vaan niin täynnä, että ei sinne mahdu mitään ylimääräistä, joten olen paistanut nuo ihan suoraan uunissa. Tosin olen kaulinnut palat suoraan leivinpaperin päällä, niin ei tarvitse siirrellä niitä enää pellin päälle, joka kuitenkin aina vähän venyttelee paloja. Piparkakkutalon palat olen paistanut hieman normaalia miedommassa lämmössä ja antanut olla pitkään siten, että saavat myös vähän väriä. Mikäli palat näyttävät uunista otetettaessa hieman vinoilta jostain kohdin, niin kuumana niistä saa leikattua myös hyvin suoria, vaikka ei se aina välttämätöntä ole jos tekee koristelut pikeerillä, koska sillä saa niin hyvin peittoon pienet epätasaisuudet.

Sitten kun piparkakkutalon osat on saatu paistettua aloitetaan koristelu eli talo koristellaan ennen kasaamista. Itse teen pikeerin aina itse. Kaupoissa on myynnissä valmista sokerikuorrutetta tuubeissa, mutta se ei ole kunnon valkoista ja sitä on mielestäni tosi hankala käyttää, jos vähänkin kuivahtaa ja saa hampaat irvessä puristella tuubia. Niinpä olen todennut, että itse tehty pikeeri on parasta. Lisäksi, jos haluaa värjätä itse talon kokonaisuudessaan, niin se ei onnistu valmismassasta, koska on liian jähmeää ja paksua.

Pikeerin valmistukseen en osaa sanoa suoranaista ohjetta mittasuhteiltaan, koska teen sen aina summassa ja katson vatkatessa tilanteen ja lisään joko vettä tipottain tai tomusokeria tarpeen mukaan, mutta perusohje pikeeriin on, että tarvitset kananmunan valkuaista, tomusokeria ja pari tippaa etikkaa tai sitruunan mehua. Nämä vatkataan sähkövatkaimella muutamia minuutteja ja tarkistetaan paksuus. Mikäli teet tuota ns. täyttöjuttua eli suurempaa tasaista pintaa, niin se saa olla aika juoksevaa, mutta ei tietysti ihan vetistä, että jähmettyykin. 

Sitten kun pikeeri on halutunlaista, niin se laitetaan pursotuspussiin (tai vahvaan pakastepussiin), jossa on tylla tai sitten leikkaat pussin päähän pienen reiän. Pursota ensin reunat ja sitten aloita täyttäminen. Periaate on sama minkä olen joskus selittänyt täällä lumihiutale pipareiden koristelussa, jonka postauksen näet täältä. Mikäli haluat joitakin muun väristä kuin valkoista pikeeriä, niin itse olen värjännyt pikeerin pastaväreillä, jota tarvitaan vain pieni nuppineulan pään suuruinen määrä, koska se on aika riittoisaa. Aineiden menekistä sen verran, että kananmunia näihin kahteen taloon meni muistaakseni n. 10 ja tomusokeriakin taisi mennä parisen pakettia eli sitä kuluu aika rutkasti, koska liimaan talon myös pikeerillä.

Mikäli haluat laittaa taloon jotain koristeita, niin paina kyseiset koristeet siihen heti pikeerin laittamisen jälkeen, jolloin se on vielä märkää. Itse tein sokerimassasta noita kukkakoristeita aikaisemmin valmiiksi. Päälipursotukset toki vasta sitten kun pikeeri on kuivutunut. Yleensä kuivumiseen tarvitaan vähintään 4 h tai mielellään yön yli eli ei ole mitään nopeaa hommaa tämän talon teko. 

Sitten kun pikeeri on kuivunut hyvin, niin voi tehdä esim. noiden ikkunoiden koristelupursotukset ja annat taas kuivua hyvin ennen kuin lähdet kokoaamaan taloa.

Sitten päästäänkin tähän haasteellisimpaan osioon eli talon kasaamiseen. Tässä voi käyttää sulaa sokeria, mutta itse tykkään enemmän pikeeristä, joka saa tässä tapauksessa olla vähän paksumpaa. Sen kanssa ei polta sormia ja sama vahvuus sopii sitten talon viimeistelyyn. Lisäksi sillä saa hyvin peitettyä vähän vimpulat seinät ja raot. Vaihda vaan pursotinpussiin ensin koristelutyllä, niin saa kivoja kuviota piparkakkutaloon. Kokoamisvaiheessa on hyvä etsiä kaapista valmiiksi jotain sopivan kokoisia paketteja, jotka voit ottaa käyttöön talon kuivumisvaiheessa, jotka tukevat seiniä kaatumiselta. Sitten lopuksi kun talo on kasattu ja kuivunut, niin voi tosiaan vielä koristella sen reiät peittoon pikeerillä.

Toivottavasti näistä ohjeista sai jotain selvää ja auttoi kaikkia kysyjiä. Kysyä toki saa lisää, jos tuli jokin kohta selitettyä vähän huonosti ja jokin jäi mietityttämään. Yritän neuvoa parhaani mukaan. Tässä lopuksi vielä kuvakollaasi meidän tämän vuoden taloista. Pienempi on meidän lasten koristelema ja isompi vaaleansininen minun tekeleeni.Piparkakkumaisin terkuin!

4 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Onhan se joulu taas ensivuonnakin.
  Talosi ovat kauniit!
  Oikein hyvää tulevaa vuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihän se on, että tuleehan se joulu sitten taas sieltä ja ihan huomaamatta ollaankin taas joulussa :)

   Poista
 2. vautsi vau tosi upeita :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista