sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Prahan matkavinkit!

Terkkuja Prahasta! Parin päivän Prahan reissusta palauduttu ja arki on taas koittanut. Oli mukava kierrellä ystävättären kanssa kauppoja ja tutustua Prahan nähtävyyksiin sekä vanhaan kaupunkiin, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Tässä muutama Prahan matkavinkki, jos satutte sinne joskus eksymään.


Ensimmäisenä päivä keskityttiin Prahan linnan alueeseen. Sopivasti osui vahdinvaihtokin juuri kun saavuttiin linnan porteille. Itse linnan alueelle ja katedraaliin on ilmainen sisäänpääsy ja jos haluaa tutustua kohteisiin syvällisemmin, niin sitten täytyy ostaa pääsylippu. Raitiovaunulla numero 22 pääsee muuten kätevästi juuri linnan kupeeseen, jollei halua lähteä sinne asti talsimaan ylämäkeä tai ajella taksilla. Pyhä Vituksen katedraali, jonne pääsee ihan ilmaiseksi sisälle.


Linnan alueella on myös hauska pieni joulukauppa, johon oli ihana mennä fiilistelemään tulevaa joulua. Eihän tässä ole enää kuin 3 kk jouluun.


Heh, meillä ei mennyt ihan putkeen tähän kultaiseen kujaan (Golden Lane) tutustuminen. Ei nimittäin tajuttu, että kyseinen alue sijaitsee tuolla linnan alueella ja jouduttiin sitten palaamaan sinne vielä seuraavanakin päivänä. Kujalle pääsy on maksullinen, mutta lippu kattaa myös muita linnan alueen kohteita.


Tuo pieni sininen talo numero 22, oli itseasissa Franz Kafkan sisaren talo, jossa myös itse Kafka vietti paljon aikaa kirjoitustensa parissa.
Nyt en enää millään muista minkä niminen tämä alakuvien kirkko oli nimeltään, mutta tuolla linnan alueella sekin sijaitsi.


Linnan mäeltä on myös hyvät näkymät Prahan yli.Marionettejä Prahassa on myynnissä lähes joka kojussa. Nämä pellet vähän houkuttelivat, mutta jäivät kuitenkin sitten ostamatta, kun ei oikein sopivaa paikkaa kuitenkaan niille. Muita paikallisia matkamuistoja ovat mm. puiset lelut ja luonnollisesti kristallit.


Vanhankaupungin raatihuone ja sen tähtitieteellinen kello on myös yksi Prahan kuuluisimmista nähtävyyksistä. Tasatunnein 12 apostolia vaeltaa kellossa olevan luukun aukosta ja kuolemaa kuvaava luuranko soittaa kelloa ja kääntää tiimalasin alassuin. Lopuksi kukko heiluttaa siipiään ja kiekaisee ylimmässä syvennyksessä luukkujen sulkeutuessa. 


Prahassa kun ollaan, niin olihan sitä pakko käydä olusella ja syömässä Prahan kuuluisimmassa kapakassa nimeltään u Fleku, joka on perustettu jo vuonna 1499.  


Tsekkiläinen ruoka ei kyllä ole mikään makuhermoja kutkuttava kokemus. Aika possupainotteista, jonka kyytipoikana on usein hapankaalia sekä peruna tai leipä dumplingeja. Rupesi jo kummasti kaipaamaan vähän vihreääkin noiden parin päivän aikana. Ruoka on kyllä huomattavasti Suomen hintoja halvempaa ja tuollainen alakuvan mättöannoksen saa alle kahdeksalla eurolla.


Kaarlen silta (Charles bridge) on myös yksi Prahan päänähtävyyksistä. Sen rakentaminen on aloitettu jo vuonna 1357.
Kaarlen sillalla on paljon katutaitelijoita ja omien kädentaitojen kaupustelijoita.


Kaarelensillalla on lukuisia patsaita, joista kuuluisin on ehkä Pyhä Johannes Nepomukilaisen patsas. Hän oli tsekkiläinen marttyyripyhimys, joka teloitettiin heittämällä sillalta alas kuningas Vaclav IV:n hallintokaudella.  Patsaan muistolaatta kiiltää, koska tuhannet ihmiset ovat koskettaneet sitä vuosisatojen aikana tuomaan hyvää onnea. Luonnollisesti mekin kosketeltiin sitä, joten sitä onnea tässä sitten odotellaan :) 


Onnistunut reissu kaikin puolin ja Praha on kyllä kaunis kaupunki ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

2 kommenttia:

  1. Ihania matkakuvia! Tykkään kovasti vanhoista rakennuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) tuolla kyllä tosiaan noita vanhoja rakennuksia riitti ja oli kiva ihastella niitä.

      Poista