torstai 7. toukokuuta 2015

Aplikointiohje ja uusi pöllötyyny

Meille syntyi taas pöllöperheeseen uusi tulokas, kun innostuin ompelemaan uuden pöllötyynyn lastenhuoneen sängyn päälle. Ei tullut ihan sellainen kuin olisin halunnut. Ei ole oikein tarpeeksi muhkea ja tuli suunniteltua vähän turhan suuri pöllö. Olisi ollut parempi hieman pienempänä kuviona. No tällainen kokeilu tällä kertaa. 


Lupailin laitella jo ajat sitten teille tätä aplikointiohjetta, jota olen käyttänyt mm. tyynynpäällisissä sekä vaatteiden koristelussa. Tekniikka on loppujen lopuksi aika helppo kun muutamat asiat pitää mielessä ja viimeistään kantapään kautta ne sitten oppii. Tässä luettelo tarvittavista tarvikkeista:

- erivärisiä kankaita. Mieluiten puuvillaisia ja pese ne ennen käyttöä, jotta ne eivät kutistu enää pesussa tai päästä väriä 
- liimaharsoa, joka on sellaista voipaperin oloista paperia. Toisella puolella on liimaa ja toiselle puolelle voit piirtää tarvitseman kaavan kuvan. Tätä myydään ainakin pienimmissä kangaskaupoissa, mutta ei esim. Eurokankaassa. Sieltä jos menet ostamaan liimaharsoa, niin ne myyvät sinulle tavallista silitettävää tukikangasta. Nimittäin kokemusta on, kun menin sitä ostamaan enkä ollut ennen koskaan nähnyt, että mitä tuo liimaharso on.
- kuvan jonka aiot aplikoita. Tämä siis piirretään osissa liimaharsoon ja leikataan kankaasta. Tästä tarkemmin tuossa alhaalla
- sakset
- erivärisiä lankoja. Itse suosin konekirjontalankoja, koska niissä on mukava kiilto
- poisrevittävää tukikangasta
- ompelukone, josta tulee tiheää siksakkia
- niin ja tietysti se työ, johon aiot kuvan aplikoida. 
- silityslauta ja rauta sekä leivinpaperia

Suunnittele ja piirrä haluamasi aplikointimalli esim. kaavapaperille. Muista, että kuva tulee peilikuvana, kun leikkaat sen kankaasta.Piirrä mallin jokainen osa erikseen liimaharson ei liimapuolelle ja leikkaa palat hieman suurempina mitä piirros on, älä siis leikaa tässä vaiheessa vielä mallin reunoja pitkin. Silitä kyseinen liimaharson pala kankaan nurjalle puolelle siten, että liimaharson ja raudan välissä on leivinpaperia. Katso, että liimaharso on ottanut jokaisesta kohtaa kiinni. Anna jäähtyä ja leikkaa pala kaavan mukaisesti. 
Irrota liimaharson paperi muotoon leikatusta kangaspalasta. Huomaat, että kankaan nurjalle puolelle jää liimaa. 

Asettele kankaanpala haluaamaasi kohtaan ja silitä paikoilleen taas siten, että raudan ja työn välissä on leivinpaperia.


Etene näin kerros kerrokselta eli alimmaksi tuleva osa silitetään ensin.Kiinnitä nuppineuloilla kankaan nurjalle puolelle aplikoitavan kuvan kohdalle pois revittävä tukikangas. Sitten vain tikkaamaan kuvat reunoista tiheällä siksakilla. Toki koneen muitakin ompeleita voi käyttää, mutta itse olen tykästynyt tuohon siksakkiin. Valitse langan sävy kankaaseen sopivaksi. Yleensä kannattaa käyttää aavistus kangasta tummempaa sävyä, jotta se näkyisi ja toisi vähän raamikkuutta  työlle. Itse tykkään käyttää konekirjontalankoja niiden kiillon takia. Antavat työlle enemmän säväystä kuin normaalit mattaompelulangat. Ompele siksak ihan kankaan reunaan, mutta varo, että tikki ei mene hirveästi kankaan yli. Eli nätein tulos tulee, jos se osuu juuri reunaan. Kun kaikki tikkaukset ovat valmiita, poista tukikangas nurjalta puolelta.  


Tässä kuva tästä aikaisemmasta pöllötyynystäni. Tämä onnistui paljon paremmin kuin tuo uusin tekele.


Saa toki kysäistä, jos joku kohta jäi askarruttamaan. 

4 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä ohje tuli tarpeeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ohje tuli tarpeeseen :) ja saa kysäistä, jos joku kohta jäi vaivaamaan.

   Poista
 2. Voi että, miten suloinen! <3 Olet kyllä taitava! Kiitos ohjeesta, ehkä jonain päivänä minäkin rohkenen yrittää tehdä tällaisen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos <3 rohkeasti vaan kokeilemaan. On yllättävän helppo tekniikka kuitenkin ja voi käyttää myös vaatteisiin, jos niitä sattuu ompelemaan.

   Poista