torstai 3. marraskuuta 2016

Kylässä Weisteen näyttelytiloissa


Oi tätä onnenpäivää kun pääsin tutustumaan Weisteen näyttelytiloihin ja joulumaahan yksityiskierroksen merkeissä. Ihan meinasi henki salpaantua, kun valot syttyivät tilaan ja näki nämä kaikki ihanat joulukoristeet. Näin joulufanina ei voinut kuin huokailla ja ihastella. Se hetki, kun itsekin kaivat kaikki joulukoristeet kaapista esille ja rupeat odottamaan joulun tuloa, on vaan niin ihana. Niiden siivoaminen pois onkin sitten eri asia. Se homma ei olekaan sitten enää yhtään niin kivaa, mutta onneksi nyt on vielä edessä noiden koristeiden laittaminen.

K.A.Weiste Oy on kotimainen perheyritys ja edelleen Weisteen suvun pyörittämä jo neljännessä sukupolvessa. Weisteen juuret juontavat vuoteen 1924, jolloin K.A. Weiste perustettiin kotimaisten hopealankatuotteiden valmistamiseksi. Aluksi toiminta oli pienimuotoista ja tuotteet tehtiin kotona. Vuonna 1926 toiminta oli sen verran laajentunut, että perhe ja verstas muuttivat Pukinmäkeen, jossa tehdas edelleen sijaitsee. Suomen Pukinmäessa  tehdään edelleen kaikki nauhat ja pallot Hangon tehtaalla ja kokoaminen tapahtuu Virossa. Vakituisisa työtenkijöitä on noin 90 ja heiltä löytyy myös  yksi täysipäiväinen joulukoristeiden suunnittelija. Oi, olisipas ihana ammatti suunnitella työkseen joulukoristeita. 

Näyttelytilassa vierähtikin aikamoinen tovi, kun valikoima on todella laaja ja tietysti niitä piti jäädä ihastelemaan lähemminkin. Kuvia tuli otettua myös ihan hirmuisesti. Tässä teillekin vähän Weisteen näyttetilan tunnelmia. Koristeet olivat laitettu kauniisti esille värimaailmoittain ja joulumaailman lisäksi toinen puoli näyttelytilasta oli pyhitetty sisustusesineille. Nämä Baby´s First Christmas -joulukoristeet ovat kivoja muistoja lapsen ensimmäisestä joulusta. Vielä on tuoreessa muistissa, kun esikoisen kohdalla kuulin näistä koristeita vasta ensimmäisen joulun jälkeen tammikuussa, joten kissojan ja koirien kanssa sitten metsästettiin syntymävuoden joulupalloa joulun jälkeen, mutta sain kuin sainkin vielä omani silloin. Jälkimmäisten lasten kanssa olinkin sitten jo viisaampi ja ostin ne heti. Nyt on kullakin lapsella oma kiva muistonsa syntymävuotensa joulusta.Myös joulukoristeissa mennään trendiväreiden mukaan. Mustat ja kupariset joulukoristeet ovat nyt tuloillaan ja seesteinen valkoinen pitää myös aina pintansa. Tietysti myös perinteistä punaista on aina jonkin verran, mutta verrattuna esim. valkoisen osaston valikoimaan, niin ero oli aika huima. Valikoima oli aika pieni esim. juurikin valkoiseen väriin verrattuna, vaikka punainen mielletäänkin juuri joulun väriksi. Itse tykkään erityisesti juurikin valkoisista joulukoristeista, mutta kyllä sitä joulun punaista pitää myös aina vähän olla joukossa, jotta saadaan joulun tuntua.

Näyttelytilassa oli esillä myös jos jonkinlaista tonttua ja joulupukkia ilahduttamassa. 


Weisteen ensimmäisiä joulukoristeisteita olivat nämä perinteiset latvatähdet, jotka ovat edelleen tuotannossa. Aika monen kotoa tuollainen taitaa löytyäkin tai ainakin vanhempien tai isovanhempien luota.
Sitten hypätään tänne sisustuspuolelle. Weisteellä on myös laaja sisustustuotteiden maahantuonti, joita myydään Villa Weiste tuotemerkin alla. Tämä valikoima oli sen verran laaja, että en lähtenyt näitä sen yksityiskohtaisemmin kuvailemaan, joten ihan muutama otos nyt täällä. Näyttelykierroksen jälkeen oli kiva vielä kurkata näihin alkuperäisiin vanhoihin joulukoristeisiin ja tutustua Weisteen historiaan vanhojen valokuvien kera. Vanhempieni kotoa löytyy myös vastaavantyylisiä koristeita edelleenkin, joten oli aika nostalgista katsoa näitä. Tutustuminen Weisteen toimintaan olikin kiva lopettaa vierailulla itse tehtaan puolelle. Täällä nämä "nauhakoneet" pyörivät hirmuista tahtia ja suoltavat meille ihania joulunauhoja.Tässä syntyy pöydälle laitettavaa jouluista koristenauhaa tai miksi tuota nyt kutsuisi. Tällaiselta valmis paketti sitten näyttää Johanna Weisteen esittelemänä.


Aivan mahtavaa, että tällaisia saman suvun hallussa olevia perheyrityksiä löytyy vielä Suomesta eikä kaikki tuotanto ole siirtynyt Kiinaan. Weiste on myöa ainoa joulukoristeiden valmistaja koko Pohjoistamissa. Näiden vanhojen perheyritysten taustoihin on aina mukava tutustua syvällisemmin ja mikä sen mukavampaa kuin päästä tutustumaan myös itse tuotantoon lähemmin.  

Tekisi jo mieli itsekin kaivaa omat joulukoristeet esille, mutta ehkä pitää vielä ihan hetki malttaa. Onneksi ei kuitenkaan enää kauaa!

Kiitos Weiste, että sain tulla kylään!


12 kommenttia:

 1. Winter wonderland tuo paikka on. Aivan ihastuttava ja upea historiakin yrityksellä. Enpä kyllä yhtään ihmettele, että yritystä pyöritetään edelleen, kyllä heillä on niin laaja ja kaunis valikoima kaikkea ihanaa jouluun ja kotiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis todellinen winter wonderland. Oli kyllä mahtava päästä käymään tuolla ja tutkailla yksityiskohtaisemmin joulun trendejä ja koristeita.

   Poista
 2. Suomalaisia perheyrityksiä kannattaakin tukea.

  Jäin miettimään että miltähän joulu tuntuu, kun se ympäröi joka päivä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäkin itse tuolla juuri mietin, että tuntuuko joulu enää miltään, kun se ympäröi koko ajan. Toisaalta Weistellä on nuo villa Weiste tuonti sisustustuotteet, joten ehkä ne vähän irrottavat ainaista joulufiilistä, vaikka kuulemma tammikuussa ruvetaan jo myymään joulua 2017 eli eihän siitä pääse edes joulun jälkeen sinällään eroon.

   Poista
 3. VAU,mikä paikka!!Minä olen suuri punaisen (tai puna-valkoisen) Joulun ystävä,mutta nuo kuparin väriset koristeet on kyllä upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kuparin väriset koristeet ovat todella kauniita kanssa ja sisustuksen saralla kupari on nyt ollutkin pinnalla. Niistä saa kyllä kanssa kivan värimaailman, vaikka kyllä sitä punaista aina pitää kuitenkin olla edes hitusen.

   Poista
 4. Ihastuttavia koristeita! Tykkään juuri noista kuparin, pronssin ja mustan väreistä. Myös hopeisia koristeita ja palloja kerään tarjottimelle omaksi ryhmäkseen. Ripaus punaista ja valkoistakin kuuluu aina jouluun...Menen ensi vuoden puolella tuonne Weisteelle ostoksille, juuri tuota sisustustavarapuolta enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tuo kupari musta väristys sopii niin hyvin kyllä yhteen. Hopea kuuluu myös ehdottomasti jouluun ja se on siitä kiva värisävy, että sopii yhteen niin monen kanssa kuten valkoinenkin. Ihania shoppailuhetkiä tuolla :)

   Poista
 5. Tuo ensimmäinen tonttu <3 haluan sen :D

  VastaaPoista
 6. Huh, on siinä koristeet poikineen! :D

  Osaisitko sanoa, mistä ystäväni voisi löytää vielä tuollaisen Baby's First Christmas 2016 koristeen?

  VastaaPoista
 7. Enpä tiennytkään, että Weisteellä on myös sisustustuotteita. Joulukoristeet sen sijaan ovat tuttuja.

  VastaaPoista